Hbo-opleiding Trade Management Asia

De hbo-opleiding Trade Management Asia (TMA) leidt je op voor functies in de internationale handel, vooral gericht op Azië en dan met name de landen China, Indonesië, Japan en India. In deze opleiding worden economie, talenkennis en cultuur met elkaar verbonden in een Aziatische context. Naast alle ins en outs over het zakendoen met Aziatische landen, leer je ook een Aziatische taal, zoals Hindi, Japans of Mandarijn. Tijdens de opleiding doe je ook ervaring in het buitenland op. Je kunt deze opleiding alleen aan Hogeschool Rotterdam volgen.

Wat kun je ermee worden?

Na je afstuderen mag je de titel Bachelor of International Commerce (Hogeschool van Amsterdam) of Bachelor of Business Administration (Hogeschool Rotterdam) voeren en kun je aan de slag in functies bij bedrijven die zakendoen met Azië of bij Aziatische bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan functies in import of export, transport en logistiek, marketing en communicatie en personeelsmanagement. Voorbeelden van functies zijn:

 • Area manager
 • Import- of exportmanager
 • Business unit manager
 • Business development manager
 • Handelsagent
 • Adviseur bij een ambassade of internationale organisatie

Wat is je kans op een baan?

De Aziatische markt is booming business; in het bedrijfsleven is dan ook veel vraag naar afgestudeerde TMA’ers.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

 • Managementvaardigheden. Je wordt opgeleid tot een toekomstig internationaal manager. Daarom moet je leren hoe je mensen aanstuurt, motiveert en begeleidt. Ook kun je organiseren, durf je beslissingen te nemen en weet je hoe je omgaat met mensen uit andere culturen.
 • Communicatieve vaardigheden. Aan je mondelinge en schriftelijke vaardigheden wordt tijdens de studie veel aandacht besteed. Je ontwikkelt een klantgerichte houding; je komt later immers in banen terecht waarbij communicatie en contacten een hoofdrol spelen. Vooral het Engels moet je op een hoog niveau leren beheersen. Je communiceert alleen in deze taal met je medestudenten en docenten. Ook schrijf je al je verslagen en je afstudeerproject in het Engels (Amsterdam).
 • Commercieel inzicht. Je hebt inzicht in de marktmechanismen, je kent de problemen die spelen bij het betreden van nieuwe markten en bedenkt daar oplossingen voor. Daarvoor boor je je creativiteit aan en durf je initiatieven te nemen.
 • Cijfermatig inzicht. Ook vakken als statistiek en financieel management horen bij deze studie. Het is het belangrijk dat je op economisch gebied een allrounder bent en dus ook kunt inzicht hebt in bijvoorbeeld internationale geldstromen en verkoopcijfers.

Hoe lang duurt de opleiding?

De opleiding Trade Management Asia is een voltijdopleiding en duurt vier jaar. Heb je een vwo-diploma of een diploma van een verwante mbo-opleiding, dan kun je vrijstellingen krijgen en de opleidingsduur verkorten tot drie jaar.

Wat doe je tijdens de opleiding?

Het eerste - propedeutische - jaar bestaat uit twee semesters. In beide semesters werk je in groepsverband aan twee projecten waarin de beroepspraktijk centraal staat. De theorie die je leert, kun je zo direct in de praktijk toepassen. Je doet veel basiskennis op over handel en economie. Ga je studeren aan de Hogeschool van Amsterdam, dan kun je kiezen of je het eerste jaar van je opleiding in het Nederlands of Engels wilt volgen. De driejarige hoofdfase, die in Amsterdam geheel in het Engels wordt gegeven, is geheel opgebouwd uit thema's, zoals productmanagement, marketingmanagement, strategisch en operationeel management, import en exportmanagement - alles gericht op handel met Azië. Je volgt vakken als: cross-cultureel management, verkoop- en onderhandelingstechnieken en exportmanagement. Je studeert een halfjaar aan een Aziatische universiteit en loopt enkele (buitenlandse) stages. Ook kies je een minor, waarmee je je opleiding een eigen accent geeft. Je sluit je studie af met een afstudeerproject.

Welke toelatingseisen zijn er?

Je wordt tot de hbo-opleiding Trade Management Asia toegelaten als je in het bezit bent van een havo-, vwo- of mbo-4-diploma.

Als je een havo- of vwo-diploma hebt, gelden vooropleidingseisen op basis van je profiel:


Cultuur & Maatschappij
Economie & Maatschappij
Natuur & Techniek
Natuur & Gezondheid
Havo+ Economie of M&O
Toelaatbaar+ Economie of M&O+ Economie of M&O
Vwo+ Economie of M&OToelaatbaar+ Economie of M&O+ Economie of M&O

Heb je een verplicht vak - bijvoorbeeld economie - niet in je pakket en wil je toch graag toegelaten worden tot de opleiding Trade Management Asia dan kun je een deficiëntiecursus doen. Voldoe je niet aan de toelatingseisen en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je de toelatingstoets 21+ afleggen. Slaag je voor deze test, dan kun je aan de opleiding beginnen.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

 • Ambieer je een internationaal gerichte carrière?
 • Ben je commercieel ingesteld?
 • Heb je speciale belangstelling voor landen als China, Japan, Thailand of Indonesië?
 • Ben je nieuwsgierig?
 • Kun je je goed inleven in mensen met een andere culturele achtergrond?
 • Ben je geduldig?

Kun je de meeste vragen me ‘ja’ beantwoorden, dan is de opleiding Trade Management Azië wellicht iets voor jou.

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Aanbevolen website

Auteur: Marieke van Oosterhout
Je bent hier: Home Opleiding Studies in Economie en management Commercieel Hbo-opleiding Trade Management Asia