Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Functioneren Samenwerken Sociale eigenschappen Sensitiviteit, inlevingsvermogen

Sensitiviteit, inlevingsvermogen

Met sensitiviteit of inlevingsvermogen wordt bedoeld: de mate waarin je rekening houdt met de gevoelens en behoeften van anderen. Er wordt ook wel gesproken van interpersoonlijke sensitiviteit. Als je gevoelig bent voor de gevoelens van anderen, dan wordt dat empathie of empathisch vermogen genoemd. Als je gevoelig bent voor de sturing en beïnvloeding door management en directie, dan spreken we van bestuurssensitiviteit. Heb je goede voelsprieten voor hoe een organisatie werkt, formeel maar ook in de wandelgangen, dan beschik je over organisatiesensitiviteit. Bij inlevingsvermogen gaat het niet alleen om gevoelens en emoties. Je kunt ook gevoelig zijn voor de doelstellingen, belangen of wensen van iemand anders.

Waar draait het om?

Sensitief zijn wil zeggen dat je :

Sensitiviteit in de praktijk

Niveaus van sensitiviteit

Hoe sensitief ben jij?

7Begrijpt onderliggende emoties, gedragingen en problemen, houdt rekening met andermans sterke punten en zwakke punten.
6Heeft oog voor iemands gevoelens, gedrag of zorgen en kan hier goed mee omgaan.
5Voelt spanningen van anderen aan en kan zich inleven in de gedachten, zorgen of gevoelens, begrijpt signalen en staat er voor open.
4Begrijpt zowel iemands emotie als de situatie, kan zowel met geuite emoties als de uitgesproken gedachten hierover omgaan.
3Begrijpt de geuite emoties of de uitgesproken gedachten, maar niet allebei, moet echt omschakelen tussen zijn zakelijke en persoonlijke houding.
2Is voornamelijk met zijn eigen gevoelens bezig, heeft niet zo veel oog voor de gevoelens van anderen.
1Negeert andermans gevoelens of begrijpt ze verkeerd, kan anderen in termen van ras, cultuur of geslacht stereotyperen.
0Houdt totaal geen rekening met gevoelens of belangen van anderen.

Beroepen waarin inlevingsvermogen een belangrijke rol speelt

Andere competenties waarbij inlevingsvermogen belangrijk is

Hoe toon je bij een sollicitatie aan dat je sensitief bent?

Een voorbeeld: je solliciteert op een vacature bij een grote bank als P&O-adviseur. ‘Sensitiviteit ‘is één van de eisen. Je hebt wel een idee wat dat zoal betekent in deze functie. Als P&O-adviseur moet je ook wel eens minder leuke berichten brengen, bijvoorbeeld als een medewerker salarisverhoging wil, maar dat niet krijgt. Om ervoor te zorgen dat het gesprek niet escaleert en de medewerker kwaad wegloopt, is het belangrijk dat je begrip toont voor de gevoelens van de ander en daarop inspeelt.

Dit ken je uit je huidige baan als intercedent. Vaak bied je meerdere kandidaten aan bij een bedrijf. En ja, er kan er maar één die baan krijgen natuurlijk. Regelmatig moet je kandidaten teleurstellen. Je beseft dat het voor een kandidaat geen leuk bericht is om afgewezen te worden en brengt het slechte nieuws op een subtiele wijze. Je houdt rekening met de gevoelens van de kandidaat.

Dit leg je uit in je sollicitatiebrief en je zorgt ervoor dat je tijdens je gesprek een voorbeeld volgens de STAR-methode paraat hebt.

Andere voorbeelden

Voorbeelden van vragen over inlevingsvermogen tijdens het sollicitatiegesprek:

Aanbevolen websites

Auteur: René Pijlman

https://www.carrieretijger.nl/functioneren/samenwerken/sociale-eigenschappen/sensitiviteit Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger