Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Beroep Economie en management Generalistische beroepen Manager Opleiding tot manager

Opleiding tot manager

Wanneer je vanuit je huidige baan wil doorgroeien naar manager, dan is het aantal opleidings- en cursusmogelijkheden haast oneindig. Er zijn evenveel opleidingsmogelijkheden als dat er verschillende soorten manager zijn. Je kunt als manager verantwoordelijk zijn voor het aansturen van mensen in het algemeen (bijvoorbeeld productiemedewerkers), voor het aansturen van specialisten (bijvoorbeeld een groep ICT'ers) of het aansturen van projecten of processen (project manager).

Voor al deze soorten managers zijn er korte en langere opleidingen, opleidingen voor beginners en gevorderden en gespecialiseerde opleidingen -  zoals ICT-management of retail management. Met andere woorden: de ultieme opleiding tot manager bestaat niet.

Xander Wierenga, callcenter supervisor bij een verzekeringsmaatschappij:
"Ik was als senior callcenter medewerker al een tijdje bezig met het begeleiden van nieuwe medewerkers. Mijn baas vroeg of ik niet wilde doorgroeien naar een leidinggevende positie. Ik was natuurlijk zeer vereerd met de vraag van mijn baas, maar zijn eerste opdracht was: zoek maar een geschikte opleiding uit en kom met een voorstel! Maar wat moest ik kiezen: Iets op verzekeringsgebied? Of een opleiding voor callcentermanagers?"

Hoe vind je de juiste management-opleiding?

Wat behulpzaam kan zijn bij het vinden van de juiste opleiding is het doorlopen van de volgende denkstappen:

Managementdiscipline:De nadruk ligt op:Soort hbo-managementopleiding:
Bouwmanager Management van ontwerp en uitvoeringBouwkunde 
Chemisch procesmanagerChemische industrie/laboratoriumBiotechnologie, Laboratoriumtechniek
CommunicatiemanagerCommunicatie/mediaCommunicatie, Communicatiemanagement 
CrisismanagerReorganisaties, fusies, overnamesBedrijfskunde MER, Commerciële Economie 
Facility managerHuisvesting, interne dienst Facility management 
Financieel manager Financiën Accountancy, Fiscaal Recht en Economie of Commerciële Economie
Food and beverage manager Horeca Hogere Hotelschool
ICT-manager Automatisering, telecom, infrastructuur HBO-ICT
Interim manager Tijdelijk management Bedrijfskunde MER
Klachtenmanager Klachten, (klanten)service, kwaliteit Kwaliteitsmanagement 
Kwaliteits/QA-managerKwaliteit, (productie)controleKwaliteitsmanagement 
Legal managerJuridische zakenBedrijfskunde MER 
Logistiek manager Logistiek, transportLogistiek, Mobiliteit
Marketing manager Marketing en reclame NIMA, Marketing 
Overheidsmanager Openbaar bestuur (gemeente, provincie, Rijk) Bestuurskunde 
Organisatieadviseur  Veranderingen binnen organisatiesBedrijfskunde MER, Human Resources Management
People managerLeidinggeven aan mensen Bedrijfskunde MER, Human Resources Management
Personeelsmanager Personeelszaken Human Resource Management
Productiemanager Productie, industrie Technische Bedrijfskunde 
Product manager Marketing en sales van een product NIMA, Marketing Management 
Project manager Organiseren van projecten Bedrijfskunde MER
Retail manager Winkels, detailhandel Retail Management 
Sales manager Verkoop NIMA, Commerciële Economie
Supervisor/teamleider Directe aansturing uitvoering Algemeen management, Bedrijfskunde MER
Traffic manager Drukwerkbegeleiding, communicatie Communicatie
Zorgmanager Gezondheidszorg en welzijn Kaderopleiding Gezondheidszorg, Management in de zorg

Tip: Gebruik de competenties die je nog moet ontwikkelen als zoekterm bij websites, die gericht zijn op leren, opleidingen en management.

Algemene hbo-opleidingen management

Het hangt sterk van je huidige vooropleiding en werkgebied af wat een geschikte vervolgopleiding is. Wil je je zo breed mogelijk ontwikkelen en een gedegen basis leggen voor je verdere carrière, dan kun je kiezen voor Bedrijfskunde MER of Bedrijfseconomie. Deze opleidingen zijn aan verschillende hogescholen te volgen in voltijd en deeltijd. Ze zijn breed van opzet en duren meestal twee tot vier jaar. Om te worden toegelaten zijn meestal een vwo-, havo- of mbo-niveau 4 diploma vereist.

Gespecialiseerde opleidingen hbo-management

Er zijn op bijna alle vakgebieden gespecialiseerde managementopleidingen. De meeste bestaan in vol- en deeltijdvorm en hebben een duur van maximaal vier jaar. In het schema vind je aanknopingspunten voor de juiste opleiding. Op de sites van de grotere hbo-instellingen kun je alle opleidingen in een alfabetisch overzicht opvragen. Grote kans dat jouw opleiding daar bij staat.

Wat leer je tijdens een basisopleiding?

Managementopleidingen zijn meestal gericht op een beperkt aantal competenties. Op hun beurt zijn die competenties vaak veel omvattend.

Xander Wierenga, callcenter supervisor bij een verzekeringsmaatschappij:
"Op de lijst van competenties van mijn opleiding kwam ik tegen: coachen, leidinggeven aan groepen en individuen, omgevingsbewustzijn, overtuigen, plannen, resultaatgerichtheid, samenwerking en visie uitdragen. Ik schrok van al die termen; dat is nogal wat. Tijdens mijn opleiding kwam ik er achter dat al deze zaken samenhangen. De docenten laten dat ook zien. De manier waarop ik nu nieuwe medewerkers begeleid, hangt af van wat er allemaal speelt in de organisatie. Is er veel tijd? Wat moet er allemaal gebeuren, waar hebben mijn medewerkers behoefte aan, hoeveel geld is er beschikbaar?"

Xander Wierenga, callcenter supervisor bij een verzekeringsmaatschappij:
"Als middenmanager ben ik de voornaamste schakel tussen de strategische top en het uitvoerende niveau, waar het contact met de klant plaatsvindt. Veel van mijn werk bestaat uit het heen en weer schuiven van informatie: van boven naar beneden en andersom. Door mijn opleiding heb ik geleerd over die twee communicatiestromen. Ik heb bijvoorbeeld geleerd om een projectteam op te zetten en aan te sturen. Verder begrijp ik nu veel beter waar mijn baas zich vroeger zo druk over maakte."

Hoe leer je tijdens basisopleidingen?

Veel opleidingen hebben een praktische insteek. In de meeste gevallen krijg je les van docenten die zelf managementfuncties hebben of hebben gehad. Vaak leer je over enkele theorieën en verder is er veel aandacht voor modellen en methoden: slimme trucs waarmee je complexe problemen gemakkelijker oplosbaar kunt maken. Vaak ga je op basis van praktische problemen uit je eigen werkomgeving oplossingen bedenken. Daarbij pas je dus direct toe wat je geleerd hebt. Vaak moet je daar verslagen van schrijven. Veel opdrachten worden in teamverband uitgevoerd.

Korte of deeltijd hbo-opleidingen management

Kortere opleidingen op hbo-niveau in deeltijd zijn te volgen via het NCOI zoals bijvoorbeeld de versnelde opleiding hbo-bedrijfskunde. Voor deze opleiding, die je in één of twee jaar kunt volgen, is het wel belangrijk dat je over ruime mbo-werkervaring beschikt. Het NCOI biedt ook een flink aantal middle-managementopleidingen aan.

Tim Yue San, student deeltijdopleiding hbo-personeel & arbeid:
"Ik ben achter de telefoon begonnen, maar werk nu als supervisor op de serviceafdeling van een internetprovider. Wat ik wil, is doorgroeien naar Personeelszaken. Maar ja, met mijn opleiding mbo-verpleegkundige kom je dan niet zo ver. Ik heb met mijn manager overlegd, maar ook met vrienden gepraat. Uiteindelijk heb ik via Personeelszaken geregeld dat als ik de studie haal en hier blijf werken, alle studiekosten vergoed krijg. En de opleiding? Eindelijk heb ik het idee dat ik dingen leer die ik direct in mijn werk kan toepassen."

Instellingen zoals het ISBW bieden naast korte trainingen op het gebied van managementvaardigheden ook wat langere opleidingen aan, zoals een leergang middle management. Dergelijke cursussen duren één tot twee jaar en zijn goed naast een baan te volgen. Ze bieden door de combinatie werk-opleiding een ideale basis voor beginnend leidinggevenden.

Cursussen en trainingen

Angelique Henneman, voormalig cursist managementopleiding:
"Ik werkte op de afdeling traffic van een van Nederlands bekendste omroepen. Altijd was ik bezig met de uitvoering. Maar na verloop van tijd heb je zo veel ervaring, dat je toe bent aan de volgende stap. Ik ben op eigen initiatief een opleiding middle management gaan doen. Met die opleiding leer je alles wat je als beginnend leidinggevende nodig hebt. Na een jaar was ik klaar. Ik heb met mijn manager besproken wat ik allemaal heb bijgeleerd en welke ideeën ik heb. Nu geef ik leiding aan het team van traffic medewerkers. Het is geweldig om zo'n stap te zetten. Plotseling neemt het aantal mogelijkheden enorm toe!"

Bij cursussen en trainingen op management gebied is het aanbod enorm: het loopt uiteen van trainingen leidinggeven (in verschillende vormen en soorten) tot trainingen communicatieve vaardigheden zoals het voeren van beoordelingsgesprekken, onderhandelen of vergaderen.

Om zicht te krijgen op het aanbod kun je het beste sites bezoeken van bijvoorbeeld ISBW, NCOI of NTI. Op sommige sites kan je online studieadvies opvragen - dat is niet onverstandig.

Auteur: Erik Bouwer

https://www.carrieretijger.nl/beroep/economie-management/generalistisch/manager/opleiding-tot Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger