Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Opleiding Techniek Bouw en verkeer Hbo-opleiding Mobiliteit

Hbo-opleiding Mobiliteit

Hoe pas je een nieuwe weg in het bestaande wegennet? Hoe vergroot je de doorstroom op de A2 en op welke wijze verbeter je het openbaar vervoer? In de hbo-opleiding Mobiliteit verdiep je je in de dynamische wereld van verkeer, vervoer en mobiliteit en leer je oplossingen te bedenken voor de problemen die daaruit voortvloeien. Je leert hoe je onderzoek doet, plannen ontwerpt en maatregelen voorstelt. Daarbij leer je ook rekening te houden met de financiële kant van het verhaal. Afhankelijk van de hogeschool is Mobiliteit als studierichting ondergebracht in de brede hbo-opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling of de brede hbo-opleiding Built Environment.

Wat kun je ermee worden?

Na het afronden van de opleiding kun je in diverse functies aan de slag, bijvoorbeeld als consultant mobiliteit, verkeersonderzoeker, verkeers- en vervoersplanner of projectleider.

Voorbeelden van werkzaamheden waarmee je je als beginnend mobiliteitsexpert bezighoudt:

Je kunt die functies bij veel verschillende werkgevers vervullen, in zowel binnen- als buitenland, bijvoorbeeld bij:

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Hoe lang duurt de opleiding?

De hbo-bacheloropleiding Mobiliteit wordt alleen in voltijd aangeboden en duurt vier jaar.

Wat doe je tijdens de opleiding?

Gedurende de opleiding volg je vakken als verkeerstechniek, goederenvervoer/logistiek, verkeersveiligheid en gedragswetenschappen. Naast theoretische kennis doe je veel praktijkervaring op in projecten. Je werkt daarbij veel samen met medestudenten. De theorie sluit aan op de projecten waar je op dat moment mee bezig bent. Ook loop je diverse stages. Je sluit je studie af met een afstudeeropdracht. Na het succesvol afronden van je opleiding mag je de titel Bachelor of Built Environment (BBE) voeren.

Welke toelatingseisen zijn er?

Je wordt tot de hbo-opleiding Mobiliteit toegelaten als je in het bezit bent van een havo-, vwo- of mbo-4-diploma.  Heb je een havo- of vwo-diploma, dan worden extra eisen gesteld aan je profiel.


Cultuur & Maatschappij
Economie & MaatschappijNatuur & TechniekNatuur & Gezondheid
Havo+wiskunde A of B
toelaatbaar
toelaatbaartoelaatbaar
Vwo+wiskunde A of B
toelaatbaar
toelaatbaar toelaatbaar
Heb je geen van bovenstaande diploma’s en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je een toelatingsexamen afleggen.

Verkort traject

Heb je een vwo-diploma, ben je in het bezit van een mbo-diploma niveau 4 van een verwante opleiding of heb je een hbo- of wo-opleiding gevolgd, dan kan het zijn dat je in aanmerking komt voor een verkort traject. Ook op basis van elders verworven competenties zijn soms kortere studieroutes mogelijk. Vraag bij de hogeschool van je keuze naar de mogelijkheden.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

Kun je het merendeel van de vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is de opleiding Mobiliteit wellicht iets voor jou.

Wat is het profiel van de studenten?

Zoals bij de meeste technische opleidingen is het overgrote deel van de mobiliteitstudenten man. De studenten hebben veelal een brede – maatschappelijke – interesse en zijn doeners.

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Aanbevolen websites

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/opleiding/techniek/bouw-en-verkeer/mobiliteit Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger