Hbo-opleiding Logistics Engineering

Hoe komen producten uit Taiwan uiteindelijk in een winkel terecht? Welke transportmiddelen kun je het beste inzetten bij het vervoer van bederfelijke waren van Zuid-Afrika naar Nederland? Als deze vragen je interesseren, dan is de hbo-opleiding Logistics Engineering (voorheen Logistiek en Technische Vervoerskunde) wellicht iets voor jou. In deze opleiding leer je hoe je vervoers- en productieprocessen op elkaar afstemt en daarbij optimaal gebruikmaakt van informatiestromen en ICT. Logistics Engineering heeft veel raakvlakken met de hbo-opleiding Logistics Management, maar er is een groot verschil. Logistics Management is meer gericht op de bedrijfseconomische kant van het logistieke proces en de opleiding Logistics Engineering richt zich meer op de aspecten die te maken hebben met transport en vervoersstromen. De opleiding wordt door zes hogescholen aangeboden.

Wat kun je ermee worden?

Als afgestudeerd technisch logisticus kun je aan de slag bij (internationale) transport- en distributiebedrijven, opslag- en overslagbedrijven, productiebedrijven, rederijen en expeditiebedrijven, handelsondernemingen, overheidsinstellingen, brancheorganisaties, het veilingwezen en softwarebedrijven. Voorbeelden van functies die je kunt vervullen zijn:

Wat is het carrièreperspectief?

Veel afgestudeerden beginnen hun carrière in de logistiek als consultant, planner,  transportcoördinator of magazijnchef. Na een aantal jaren werkervaring behoort een baan als hoofd distributie of material manager tot de mogelijkheden. Heb je je sporen in een dergelijke functie verdiend, dan kun je - als je over juiste capaciteiten beschikt - logistiek manager of supply chain manager worden.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

  • Organisatietalent. Een systematische aanpak is nodig om ervoor te zorgen dat aanvoer, productie en vervoer van goederen soepel verloopt. Je maakt planningen en je ziet erop toe dat alles volgens goed verloopt. Zijn er problemen, dan puzzel je net zo lang tot je een slimme oplossing hebt gevonden. 
  • Stressbestendig. Helaas is geen enkel plan waterdicht. Onverwachte omstandigheden dwingen je om - soms op het laatste moment - oplossingen te bedenken voor ontstane problemen. Je moet dan je hoofd koel kunnen houden. 
  • Communiceren. Je werkt veel samen met anderen. Planningen maak je in overleg met producenten en klanten en dat vraagt van je dat je over goede gespreksvaardigheden beschikt. Een flinke portie overtuigingskracht en inlevingsvermogen zijn daarbij essentieel. Je werk heeft vaak een internationaal karakter. Je moet je niet alleen in het Nederlands goed kunnen uitdrukken, ook beheers je een of meerdere vreemde talen in woord en geschrift.
  • Analyseren en cijfermatig inzicht. Je moet logistieke processen, informatie en informatiebehoeften kunnen analyseren en vervolgens kunnen adviseren over mogelijke verbeteringen en aanpassingen. Ook moet je transportkosten, kraanbelastingen of voorraden kunnen berekenen.

Hoe lang duurt de opleiding?

Zowel de voltijd- als de deeltijdopleiding duren vier jaar. Heb je een vwo-diploma, ben je in het bezit van een mbo-diploma niveau 4 van een verwante opleiding of heb je een hbo- of wo-opleiding gevolgd, dan kan het zijn dat je in aanmerking komt voor een verkort traject. Ook op basis van elders verworven competenties zijn soms kortere studieroutes mogelijk. Na afronding van de opleiding mag je achter je naam de titel Bachelor of Engineering (B Eng) zetten. De afkorting ing. (van ingenieur) mag ook, maar die zet je voor je naam.

Wat doe je tijdens de opleiding?

In het eerste jaar van je opleiding - de propedeuse - maak je kennis met je toekomstige werkgebied. Op het rooster staan vakken als wiskunde, ict, bedrijfskunde, logistiek, transportmanagement, vervoersinfrastructuur, opslagtechnieken, communicatie en management.
In de hoofdfase van de opleiding (tweede tot en met vierde jaar) ga je dieper in op de studiestof uit het eerste jaar. Het onderwijs is veelal thematisch opgezet en naast zelfstudie werk je met andere studenten aan praktijkopdrachten. Je leert daardoor niet alleen theorie toe te passen in de praktijk, maar ook samenwerken, vergaderen, plannen, organiseren en rapporteren. Daarnaast volg je enkele stages - in Nederland of in het buitenland - en kies je een specialisatie. Ten slotte sluit je je studie af met een afstudeeropdracht. De precieze invulling van het studieprogramma verschilt per hogeschool. Oriënteer je dus goed.

Welke toelatingseisen zijn er?

Je wordt tot de opleiding toegelaten als je in het bezit bent van een havo-, vwo- of mbo-4-diploma. Als je een havo- of vwo-diploma hebt, gelden vooropleidingseisen op basis van je profiel. De profielen Economie en Maatschappij, Natuur & Gezondheid en Natuur & Techniek geven toegang tot de opleiding. 

Hogescholen kunnen afwijkende of aanvullende eisen stellen; informeer bij de hogeschool van jouw keuze dus goed naar de toelatingsvoorwaarden.

Voldoe je niet aan de toelatingseisen en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog tot de opleiding worden toegelaten als je met goed gevolg een toelatingsonderzoek 21+ aflegt.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

Kun je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is de hbo-opleiding Logistics Engineering wellicht iets voor jou. Je kunt je verder oriënteren door een open dag te bezoeken of een gesprek aan te vragen bij een studieadviseur.

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Verder studeren?

Als je je diploma Logistics Engineering op zak hebt, kun je verdergaan met een masteropleiding. Dit kan aan het hbo, maar ook aan de universiteit. Aan de Technische Universiteit Eindhoven kun je onder meer de master Technische Bedrijfskunde doen en de Vrije Universiteit Amsterdam biedt Transport & Supply Chain Management aan. Je moet dan wel eerst een premaster met succes afronden. Dit kan bij de meeste hogescholen al tijdens je hbo-opleiding. 

Auteur: Marieke van Oosterhout
Je bent hier: Home Opleiding Studies in Exact, Techniek en ICT Bouw en verkeer Hbo-opleiding Logistics Engineering