Hbo-opleiding Aviation

Aviation is een brede technische opleiding, waarbij alles draait om de zorg voor het optimaal functioneren van alle apparatuur die vliegtuigen en luchthavens gebruiken. Tijdens de studie heb je de keuze uit vier richtingen: Aviation Engineering, Aviation Management, Aviation Flight en Air Traffic Management. Je kunt deze voltijdopleiding alleen aan de Hogeschool van Amsterdam volgen.

Wat kun je ermee worden?

Hoe je werk er ongeveer uit zal zien, is afhankelijk van de gekozen afstudeerrichting. Met een diploma Aviation Engineering weet je alles van de techniek van vliegtuigen. Je kunt terecht bij luchtvaartmaatschappijen en luchthavens, maar bijvoorbeeld ook in de IT, autobranche of bij overheidsinstellingen. Functies die je zou kunnen vervullen zijn: technisch consultant, projectleider, accident investigator en maintenance engineer. Heb je gekozen voor Aviation Flight, dan weet je niet alleen alle technische ins en outs van een vliegtuig, maar ben je daarnaast in het bezit van een verkeersvliegbrevet. Je kunt dan niet alleen aan de slag als operationeel of technisch engineer, maar ook als verkeersvlieger bij een luchtvaartmaatschappij. Als je de richting Aviation Management hebt gevolgd, kun je terecht in leidinggevende functies bij vliegtuigmaatschappijen, luchthavens en vliegvelden. Kies je voor de richting Air Traffic Management, kun je in het derde jaar van de opleiding beginnen aan de opleiding tot luchtverkeersleider. Aan het einde van de studie heb je dan twee diploma's op zak.

Hoe lang duurt de opleiding?

Aviation is een vierjarige voltijdopleiding. Heb je een mbo-diploma op niveau 4, dan kun je in de meeste gevallen de studieduur met een half jaar verkorten. Als je een luchtvaarttechnisch mbo-diploma op niveau 4 hebt, zoals Vliegtuigonderhoud technicus Elektrisch/Avionica (B2), dan is zelfs een studieduurverkorting van een jaar mogelijk.

Wat doe je tijdens de opleiding?

In het eerste jaar van de opleiding, de propedeuse, oriënteer je je op de beroepspraktijk. Op het rooster staan vakken als wis- en natuurkunde, meteorologie, aerodynamica, elektronica, mechanica en vliegtuiginstrumenten. Daarnaast werk je samen met andere studenten aan projecten, waarbij je vraagstukken uit de praktijk leert oplossen. Aan het einde van de eerste jaar maak je een keuze voor een van de vier studierichtingen Aviation Engineering, Aviation Management, Aviation Flight en Air Traffic Management. In het tweede tot en met het vierde jaar van de opleiding, de hoofdfase, krijg je vooral vakken die betrekking hebben op de door jouw gekozen richting. Je loopt stage en volgt een verdiepende of verbredende minor. Je sluit de opleiding af met een afstudeeropdracht.

Hoe zwaar is het?

Aviation is een pittige technische hbo-opleiding, maar als techniek, wiskunde en Engels je liggen, is het goed te doen. 

Welke toelatingseisen zijn er?

Je wordt tot de hbo-opleiding Aviation toegelaten als je in het bezit bent van een havo-, vwo- of mbo-4-diploma. Als je een havo- of vwo-diploma hebt, gelden vooropleidingseisen op basis van je profiel.

Havo

  • Economie & Maatschappij met natuurkunde
  • Natuur & Gezondheid met natuurkunde of natuur, leven en technologie
  • Natuur & Techniek

Vwo

  • Economie & Maatschappij met natuurkunde
  • Natuur & Gezondheid met natuurkunde of natuur, leven en technologie
  • Natuur & Techniek

Hogescholen kunnen afwijkende of aanvullende eisen stellen; informeer bij de hogeschool van je keuze goed naar de exacte toelatingsvoorwaarden.

Voldoe je niet aan de toelatingseisen en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog tot de opleiding worden toegelaten als je met goed gevolg een toelatingsonderzoek 21+ aflegt.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

Kun je de meeste vragen met 'ja' beantwoorden, dan is de hbo-opleiding Aviation wellicht iets voor jou. Je kunt je verder oriënteren door een open dag te bezoeken.

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Aanbevolen websites

Auteur: Marieke van Oosterhout
Je bent hier: Home Opleiding Studies in Exact, Techniek en ICT Engineering Hbo-opleiding Aviation