Hbo-opleiding Scheepsbouwkunde/Maritieme Techniek
Hoe bereken je de weerstand van een schip? Wat is de invloed van golfslag? Voor wie het antwoord op deze vragen wil weten, is de hbo-opleiding Scheepsbouwkunde/Maritieme Techniek een interessante opleiding. Tijdens de studie houd je je bezig met het ontwerpen, bouwen en repareren van schepen. Variërend van baggerschepen en offshore-installaties tot luxe jachten en veerschepen. Je leert eeuwenoude scheepsbouwtradities te combineren met moderne geavanceerde technologieën. Daarnaast doe je ook kennis op over de bedrijfskundige zaken die binnen een scheepsbouwbedrijf spelen, zoals financiën, organisatie en personeel. Je kunt de opleiding volgen aan Hogeschool Rotterdam en aan NHL Hogeschool in Leeuwarden.
Wat kun je ermee worden?
Na je studie kun je verschillende kanten op. Als scheepsbouwkundig ingenieur kun je in binnen- en buitenland werk vinden bij onder meer scheepswerven voor nieuwbouw, reparatie en jachtbouw, rederijen, ingenieursbureaus, expertisebureaus voor schade- en verzekeringszaken, fabrikanten en installateurs van scheepsuitrusting, baggerbedrijven, bergingsbedrijven, offshorebedrijven, de scheepvaartinspectie en de Koninklijke Marine. Functies die je er kunt uitoefenen zijn bijvoorbeeld: tekenaar, ontwerper, calculator of constructeur. Maar ook een adviserende, logistieke of managementfunctie is mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan functies als adviseur, planner, projectleider, manager of bedrijfsleider.
Wat is het carrièreperspectief?
Na een aantal jaren werkervaring in de engineering kun je doorgroeien naar senior functies in bijvoorbeeld bouwopzicht, projectleiding, enzovoort.
Hoe lang duurt de opleiding?
De hbo-opleiding Scheepsbouwkunde/Maritieme Techniek is een voltijdopleiding en duurt vier jaar. Afhankelijk van je vooropleiding en behaalde studieresultaten kun je voor bepaalde onderdelen in de propedeuse - het eerste jaar - vrijstellingen krijgen en zo de studieduur verkorten. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer je de mbo-opleiding Scheepsbouwkunde hebt gevolgd.
Wat doe je tijdens de opleiding?
In de propedeuse krijg je algemene theoretische vakken als wiskunde en mechanica, maar ook scheepsbouwvakken als materiaalkunde, stromingsleer, hydrostatica, constructieleer en productie- en procestechniek. Het geleerde breng je door practica en proeven meteen in de praktijk. Je doet bijvoorbeeld proeven met zelfgemaakte scheepsmodellen in de sleeptank. Daarnaast besteed je veel aandacht aan je communicatieve vaardigheden. Niet alleen in de Nederlandse taal, maar ook in het Engels. Het tweede jaar start met een praktische stage van tien weken op de productieafdeling van een werf. Je doet werkervaring op en ervaart in de praktijk hoe schepen worden gebouwd, hoe de werkomstandigheden zijn en welke problemen op zowel technisch als niet-technisch gebied een rol spelen.
De stage in het derde jaar duurt ruim drie maanden en is gericht op het ontwerp, de planning en de productie van een schip. Je loopt de stage op een werf, bij een rederij, ingenieursbureau, off-shore-bedrijf of jachtontwerper in binnen- of buitenland. Je rondt je stage af met een verslag en een presentatie. Hierna begint de specialisatiefase van je opleiding. Je gaat dieper in op de bijbehorende theorie en leert rekening te houden met bedrijfskundige zaken als de grootte van de scheepswerf en budgetten.
In het vierde en laatste jaar van de opleiding doe je de laatste theoretische kennis op en besteed je ongeveer vijf maanden aan een opdracht bij een bedrijf of instelling uit de scheepsbouw. Deze opdracht rond je af met een afstudeerscriptie en een presentatie. Na je afstuderen mag je de titel Bachelor of Engineering (B Eng) voeren. Je kunt er ook voor kiezen de titel ingenieur (ing.) voor je naam zetten.
Welke toelatingseisen zijn er?
Je wordt tot de hbo-opleiding Scheepsbouwkunde toegelaten als je in het bezit bent van een havo-, vwo- of mbo-4-diploma. Als je een havo- of vwo-diploma hebt, gelden vooropleidingseisen op basis van je profiel.
Havo
- Natuur & Gezondheid met natuurkunde of natuur, leven & technologie
- Natuur & Techniek
Vwo
- Economie & Maatschappij met natuurkunde
- Natuur & Gezondheid met natuurkunde of natuur, leven & technologie
- Natuur & Techniek
Voldoe je niet aan de toelatingseisen en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog tot de opleiding worden toegelaten als je met goed gevolg een toelatingsonderzoek 21+ aflegt.
Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?
- Ben je besmet met het ‘watervirus’?
- Zijn schepen je passie?
- Houd je je graag bezig met technische vraagstukken?
- Werk je graag met je handen?
- Kun je goed samenwerken met anderen?
- Ben je een doorzetter?
- Heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel?
Kun je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is de hbo-opleiding Scheepsbouwkunde/Maritieme Techniek wellicht iets voor jou. Je kunt je verder oriënteren door open dagen te bezoeken.
Welke hbo-opleidingen lijken erop?
Aanbevolen websites
- Op de website van Hogeschool Rotterdam vind je meer informatie over de hbo-opleiding Maritieme Techniek. Ook NHL Hogeschool geeft uitgebreide info over hun hbo-opleiding Maritieme Techniek.