Engineering

De combinatie van wetenschap en techniek staat centraal bij engineering. In de projecten waar je tijdens deze opleidingen aan werkt, pas je je kennis van de natuur- en wiskunde toe op vraagstukken op het gebied van bijvoorbeeld infrastructuur, machinebouw, elektrotechniek en productontwerp.

De hbo-opleiding Technische Bedrijfskunde maakt je niet alleen wegwijs in de wereld van de techniek, maar onderwijst je ook over de vakgebieden economie en organisatiekunde. Je leert bovendien over alle disciplines te communiceren. Het is namelijk belangrijk dat je na je studie de invoering van bedrijfsprocessen of producten kunt begeleiden. Vanwege je toekomstige managementtaken wordt de opleiding ook wel aangeduid als Industrieel Management (IM). Technische Bedrijfskunde kun je zowel in voltijd als in deeltijd volgen. Ook is duaal studeren mogelijk. Na afronding van de studie mag je de titel ingenieur (ing.) voeren. De internationale aanduiding is 'Bachelor of Engineering (B. Eng.)'.

Heb je wel eens in de Python van de Efteling gezeten? Zonder werktuigbouwkundigen was deze constructie nooit mogelijk geweest. De Hbo-opleiding Werktuigbouwkunde richt zich namelijk op het ontwerpen en produceren van apparaten en machines.

Bij de opleiding Elektrotechniek leer je integraal ontwerpen en toegepast onderzoeken. Oftewel: hoe ontwerp, onderzoek, produceer en onderhoud je elektrotechnische apparaten en systemen.

Nederlanders kunnen wonen en werken in een waterrijk land zonder te verdrinken, en dat is voor een groot deel aan civieltechnische ingenieurs te danken. Want het zijn civieltechnische ingenieurs die de waterwerken hebben ontworpen en de bouw van bruggen hebben verzorgd. En het gaat niet alleen om bruggen en waterwerken, maar ook om kanalen, sluizen, stuwen, rotondes, viaducten, dijken, autowegen, waterzuivering, etc.

Tijdens de hbo-opleiding Industrieel product ontwerpen word je opgeleid tot een praktische ontwerper van industriële producten en consumentenproducten met verstand van techniek en gevoel voor vormgeving. Je leert niet alleen een mooi product te maken, maar ook rekening te houden met de gebruiksvriendelijkheid van het product. Je moet je eigen ontwerp ook zelf kunnen 'bouwen' en zodoende ervaren wat de problemen bij dat proces zijn. Je komt dan ook alles te weten over productietechnieken en materialen. Daarnaast leer je ook hoe je een product zo goedkoop mogelijk produceert en zo goed mogelijk in de markt zet. Na een succesvolle afronding mag je de titel Bachelor of Engineering voeren.

Hoe bereken je de weerstand van een schip? Wat is de invloed van golfslag? Voor wie het antwoord op deze vragen wil weten, is de hbo-opleiding Scheepsbouwkunde/Maritieme Techniek een interessante opleiding. Tijdens de studie houd je je bezig met het ontwerpen, bouwen en repareren van schepen, variërend van baggerschepen en offshore-installaties tot luxe jachten en veerschepen. Je leert eeuwenoude scheepsbouwtradities te combineren met moderne geavanceerde technologieën. Daarnaast doe je ook kennis op over de bedrijfskundige zaken die binnen een scheepsbouwbedrijf spelen, zoals financiën, organisatie en personeel. Je kunt de opleiding volgen aan Hogeschool Rotterdam en aan NHL Hogeschool in Leeuwarden.

In de hbo-opleiding Maritiem Officier (Marof) leer je hoe je een schip veilig moet navigeren, laden en lossen. Je leert werken met hypermoderne elektronische apparatuur en geavanceerde computer- en communicatiesystemen. Na je afstuderen vind je zowel op de brug als in de machinekamer de weg, want je doet kennis op van de werking, het onderhoud en de reparatie van motoren en andere elektronische en technische installaties aan boord van een schip. Je kunt de opleiding alleen in voltijd aan verschillende hogescholen volgen.

Tijdens de hbo-opleiding Autotechniek/Automotive houdt je bezig met alles wat komt kijken bij het ontwerpen, testen, managen, onderhouden en produceren van een voertuig. Na je afstuderen weet je niet alleen hoe een auto technisch in elkaar steekt, maar heb je ook oog voor hoe auto’s slimmer, duurzamer, veiliger en schoner kunnen worden. Er zijn drie hogescholen die de opleiding aanbieden: Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) en Fontys Hogescholen. De opleiding wordt zowel in voltijd, deeltijd als duaal aangeboden en de HAN kent ook een Engelstalige variant: Automotive Engineering.

In de hbo-opleiding Luchtvaarttechnologie staat het ontwerpen, construeren en onderhouden van vliegtuigen en vliegtuigonderdelen centraal. Tijdens de opleiding ontwikkel je kennis van luchtvaarttechniek en maak je kennis met de verschillende computer-, teken- en testprogramma's die daarbij gebruikt worden. Je leert deze kennis toe te passen op praktische opdrachten. Ambieer je een baan als verkeersvlieger, dan kun je - tegen extra kosten - de opleiding Luchtvaarttechnologie combineren met een opleiding tot verkeersvlieger. Na je afstuderen kun je dan niet alleen aan de slag als ingenieur, maar ook als verkeersvlieger. Luchtvaarttechnologie is een voltijdopleiding en duurt vier jaar. Je kunt de opleiding alleen aan Hogeschool Inholland te Delft volgen.

Aviation is een brede technische opleiding, waarbij alles draait om de zorg voor het optimaal functioneren van alle apparatuur die vliegtuigen en luchthavens gebruiken. Tijdens de studie heb je de keuze uit vier richtingen: Aviation Engineering, Aviation Management, Aviation Flight en Air Traffic Management. Je kunt deze voltijdopleiding alleen aan de Hogeschool van Amsterdam volgen.

Voertuigen, gereedschappen, apparaten, machines, fabrieken en productieprocessen zijn technische toepassingen die je als werktuigbouwkundig ingenieur bedenkt, ontwerpt en maakt, maar ook verbetert en optimaliseert. Van intelligente auto’s tot levensechte protheses en van kleine robotgestuurde operatiegereedschappen tot enorme elektriciteitscentrales. De universitaire bacheloropleiding Werktuigbouwkunde is een breed opgezette technische opleiding waarin je diepe theoretische kennis leert om te zetten naar de praktijk. Je kunt de opleiding aan drie technische universiteiten volgen: TU/e (Eindhoven), TU Delft en TU Twente (Enschede).

Airbags, grasmaairobots, drones, 3D-printers, operatiearmen en robots die tomaten of champignons plukken. Het zijn maar enkele voorbeelden van mechatronische producten en machines; mechanische systemen waarvan de functie geoptimaliseerd wordt door er slimme hardware (elektronica) en software aan toe te voegen, ook wel embedded systems genoemd. In de hbo-opleiding Mechatronica leer je hoe je dergelijke intelligente systemen bedenkt, ontwerpt en programmeert. De opleiding is een combinatie van de technische disciplines elektrotechniek, werktuigbouwkunde en technische informatica.

In de hbo-opleiding Engineering leerroute Engineering, Design and Innovation staan technologie, ontwerp, innovatie en ondernemen centraal. Je leert hoe je nieuwe technische producten ontwikkelt, bestaande technische producten verbetert en hoe je deze vervolgens ‘vermarkt’. Drie hogescholen bieden deze opleiding aan: HZ University of Applied Sciences, HvA en Windesheim Flevoland.

Of het nu gaat om een thuistap, een espressomachine, een smartwatch of een paraplu; producten moeten niet alleen functioneel en aantrekkelijk zijn, maar ook produceerbaar, betaalbaar, gemakkelijk in gebruik en geschikt zijn om te verpakken en te vervoeren. In de universitaire bacheloropleiding Industrieel Ontwerpen leer je nieuwe gebruiksvoorwerpen te ontwerpen en bestaande te verbeteren door technologie en vindingrijkheid met elkaar te combineren.

Van smartphone tot MRI-scanner en van elektrische auto tot windmolen; elektrotechniek speelt een grote rol in onze huidige samenleving. In de universitaire bacheloropleiding Electrical Engineering houd je je bezig met het ontwikkelen, produceren en verbeteren van elektronische high tech apparaten en systemen. Van heel erg klein – denk aan een chip voor een slimme pil die door het lichaam van een patiënt kan reizen – tot op wereldformaat in de vorm van onder meer nieuwe methoden voor duurzame elektriciteitsopwekking.

Je bent hier: Home Opleiding Studies in Exact, Techniek en ICT Engineering