Hbo-opleiding Autotechniek/Automotive

Tijdens de hbo-opleiding Autotechniek/Automotive houdt je bezig met alles wat komt kijken bij het ontwerpen, testen, managen, onderhouden en produceren van een voertuig. Na je afstuderen weet je niet alleen hoe een auto technisch in elkaar steekt, maar heb je ook oog voor hoe je auto’s slimmer, duurzamer, veiliger en schoner kunt maken. Er zijn drie hogescholen die de opleiding aanbieden: Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) en Fontys Hogescholen. De opleiding wordt zowel in voltijd, deeltijd als duaal aangeboden en de HAN kent ook een Engelstalige variant: Automotive Engineering.

Wat kun je ermee worden?

Als afgestudeerd ingenieur kun je allerlei functies bekleden, zowel in Nederland als ver daarbuiten. Afhankelijk van je specialisatie kun je onder meer aan de slag als:

  • ontwerper/constructeur bij fabrikanten en ingenieursbureaus
  • testingenieur bij toeleveranciers, onderzoeksinstituten en testcentra
  • productmanager/marketingmanager bij importeurs en
  • technisch specialist bij een leasebedrijf

Wat is je kans op een baan?

In vergelijking met andere techniekstudies doen voertuigtechnici het gemiddeld. Het werk is meestal wel op hbo-niveau en het salaris is nog altijd hoger dan dat van de gemiddelde hbo'er.

(bron: Keuzegids HBO Voltijd 2015)

Hoe lang duurt de opleiding?

De opleiding Autotechniek/Automotive duurt vier jaar. Heb je een vwo-diploma, ben je in het bezit van een mbo-diploma Motorvoertuigentechniek of heb je een hbo- of wo-opleiding gevolgd, dan kan het zijn dat je in aanmerking komt voor een verkort traject. Ook op basis van elders verworven competenties zijn soms kortere studieroutes mogelijk. Vraag bij de hogeschool van je keuze naar de mogelijkheden. Na het behalen van je diploma mag je de titel Bachelor of Engineering (B Eng) voeren. Deze titel mag je achter je naam zetten. Je kunt er ook voor kiezen de titel ingenieur (ing.) vóór je naam te zetten.

Wat doe je tijdens de opleiding?

In het eerste jaar van de opleiding - de propedeuse – maak je kennis met de studie en de beroepsmogelijkheden binnen de automotivebranche. Je legt een brede theoretische basis; je volgt vakken als wiskunde, mechanica en elektrotechniek, maar krijgt ook les in communicatie en management. De theorie die je tijdens de lessen opdoet, kun je toepassen tijdens practica en projecten waarbij je samenwerkt met andere studenten. Vieze handen krijg je niet, want het werk van een automotive engineer vindt grotendeels plaats in schone laboratoria met hightech test- en ontwikkelapparatuur. In de hoofdfase van de opleiding ga je je steeds meer verdiepen en specialiseren. Je kunt door je keuzevakken, je stageplaats(en), je minor en je afstudeeropdracht of -onderzoek in het laatste jaar je eigen accenten leggen. Voor studenten die meer uitdaging willen en aankunnen, is er de mogelijkheid om in het derde en vierde studiejaar mee te doen aan het talentenprogramma van ACE, het kenniscentrum op het gebied van automotive. Je werkt dan bij verschillende bedrijven mee aan innovatieve projecten op het gebied van mobiliteit. Na het behalen van je diploma kun je eventueel verder met de universitaire masterstudie Automotive Technology.

Welke toelatingseisen zijn er?

Om toegelaten te worden tot de voltijd hbo-opleiding Autotechniek moet je beschikken over een havo-, vwo- of mbo-4-diploma. Als je een havo- of vwo-diploma hebt, gelden vooropleidingseisen op basis van je profiel.

Havo

  • Natuur & Gezondheid met natuurkunde of natuur, leven & technologie
  • Natuur & Techniek

Vwo

  • Economie & Maatschappij met natuurkunde
  • Natuur & Gezondheid met natuurkunde of natuur, leven & technologie
  • Natuur & Techniek

De deeltijd en duale opleiding is toegankelijk voor studenten met een afgeronde technische mbo-4-opleiding en een relevante baan in de autobranche. Daarnaast worden er eisen gesteld aan je kennis van wis- en natuurkunde.

Voldoe je niet aan de toelatingseisen en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog tot de opleiding worden toegelaten als je met goed gevolg een toelatingsonderzoek 21+ aflegt.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

  • Heb je een passie voor voertuigtechniek?
  • Ben jij benieuwd hoe een motor werkt, maar nog meer hoe je er meer vermogen uit haalt?
  • Vind je het een uitdaging om oplossingen te bedenken voor complexe technologische problemen en daarover te praten met andere deskundigen?
  • Kun je daarbij groot denken en verder kijken dan naar wat er onder de motorkap gebeurt?
  • Vind je het leuk om uit te vinden hoe auto’s duurzamer, veiliger en schoner kunnen?
  • Is je kennis van wiskunde B van voldoende niveau?
  • Kun je goed in een team werken?
  • Kun je abstract denken en zie je snel verbanden?
  • Kun je gestructureerd werken?
  • Ben je een pietje-precies?

Kun je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is de hbo-opleiding Autotechniek wellicht iets voor jou. Je kunt je verder oriënteren door open dagen te bezoeken.

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Opleiding Studies in Exact, Techniek en ICT Engineering Hbo-opleiding Autotechniek/Automotive