Wo-opleiding Industrieel Ontwerpen
Of het nu gaat om een thuistap, een espressomachine, een smartwatch of een paraplu; producten moeten niet alleen functioneel en aantrekkelijk zijn, maar ook produceerbaar, betaalbaar, gemakkelijk in gebruik en geschikt zijn om te verpakken en te vervoeren. In de universitaire bacheloropleiding Industrieel Ontwerpen leer je nieuwe gebruiksvoorwerpen te ontwerpen en bestaande te verbeteren door technologie en vindingrijkheid met elkaar te combineren.
Wat kun je ermee worden?
Na je afstuderen kun je aan de slag bij onder meer ontwerp- en adviesbureaus, technisch-commerciële bedrijven of bij de overheid. Je kunt hierbij denken aan functies als:
- Ontwerper
- Productontwikkelaar
- Producttechnoloog
- Marketingdeskundige
- Inkoper
- Adviseur/consultant
Je kunt ook voor jezelf beginnen en je eigen product(en) op de markt brengen.
Wat zijn de belangrijkste competenties?
Hoe lang duurt de opleiding?
De universitaire bacheloropleiding Industrieel Ontwerpen duurt drie jaar. Elk studiejaar kun je 60 studiepunten behalen. Rond je de opleiding met succes af, dan ben je Bachelor of Science (BSc). In theorie kun je hierna de arbeidsmarkt op, maar je hebt pas een volledig universitair diploma als je ook een masteropleiding afrondt. Je kunt tijdens je master je ontwerpvaardigheden verder verdiepen en je specialiseren. Na afronding ervan mag je de titel Master of Science (MSc) voeren. Afhankelijk van de master die je kiest, duurt de volledige universitaire opleiding Industrieel Ontwerpen dus zo'n vijf jaar. Heb je veel interesse in onderzoek en heb je bovengemiddelde studieresultaten, dan kun je hierna nog gaan promoveren. Je doet dan vier jaar onderzoek en combineert dit met een baan als docent aan de universiteit. Op een promotieplaats moet je solliciteren. Na een succesvolle verdediging van je proefschrift mag je de titel doctor (dr.) voor je naam zetten.
Wat doe je tijdens de opleiding?
In het eerste jaar van de opleiding - de propedeuse - krijg je een beeld van het vakgebied Industrieel Ontwerpen. Je volgt vakken als materiaalleer, micro-elektronica, constructieleer, informatica, ergonomie, marketing, consumentengedrag, business en duurzaamheid. Je opgedane kennis pas je direct toe in projecten die je zowel individueel als in teamverband uitvoert. Deze projecten worden gedurende de studie steeds complexer. Het tweede studiejaar is een verdieping van het eerste jaar. In het derde studiejaar stel je een eigen programma samen door te kiezen voor een minor die je interesse heeft. De minor kun je gebruiken om je kennis van een bepaald vakgebied binnen Industrieel Ontwerpen te verdiepen of nader kennis te maken met een ander vakgebied. Ook is er de mogelijkheid om stage te lopen. Je sluit de opleiding af met een afstudeerproject waarin je jouw visie en identiteit als ontwerper laat zien.
Welke toelatingseisen zijn er?
Je wordt toegelaten tot de bacheloropleiding Industrieel Ontwerpen als je in het bezit bent van een vwo-diploma met een van de volgende profielen:
Cultuur & Maatschappij | Economie & Maatschappij | Natuur & Techniek | Natuur & Gezondheid | |
---|---|---|---|---|
Vwo | + Wiskunde B en Natuurkunde | + Wiskunde B en Natuurkunde | Toelaatbaar | + Wiskunde B en Natuurkunde |
Ben je in het bezit van een hbo-propedeuse of een hbo-bachelordiploma, dan gelden aanvullende eisen.
Voldoe je niet aan de vooropleidingseisen en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je een universitair toelatingsonderzoek doen (een colloquium doctum).
Hoe weet je of de opleiding bij je past?
- Vraag jij je bij allerlei gebruiksvoorwerpen af hoe ze zijn gemaakt of heb je ideeën hoe jij ze zou verbeteren?
- Heb je interesse in nieuwe technische toepassingen?
- Heb je oog voor stijl en trends?
- Zijn wis- en natuurkunde je lievelingsvakken?
- Ben je een creatieve denker?
- Kun je goed samenwerken?
- Kun je goed zelfstandig werken?
Kun je de meeste vragen met een volmondig ‘ja’ beantwoorden, dan is de opleiding Industrieel Ontwerpen wellicht iets voor jou. Je kunt je verder oriënteren door open dagen te bezoeken.
Welke wo-opleidingen lijken erop?
- Civiele Techniek
- Werktuigbouwkunde
Welke hbo-opleidingen lijken erop?
Auteur: Marieke van Oosterhout