Hbo-opleiding Engineering/Engineering, Design & Innovation
In de hbo-opleiding Engineering leerroute Engineering, Design and Innovation staan technologie, ontwerp, innovatie en ondernemen centraal. Je leert hoe je nieuwe technische producten ontwikkelt, bestaande technische producten verbetert en hoe je deze vervolgens ‘vermarkt’. Verschillende hogescholen bieden deze opleiding aan: HZ University of Applied Sciences, HvA, Zuyd Hogeschool en Windesheim Flevoland.
Wat kun je ermee worden?
Met een diploma Engineering op zak kun je aan de slag binnen (advies)organisaties op het gebied van energie, machinebouw, offshore, tuinbouw en infrastructuur in functies als:
- engineer research & development
- constructeur
- productontwikkelaar
- mechanical engineer
- salesmedewerker of salesmanager
- productmedewerker of productmanager
- technisch adviseur
- adviseur innovatie
Je kunt ook voor jezelf beginnen en je eigen producten ontwikkelen, produceren en in de markt zetten.
Wat zijn de belangrijkste competenties?
- commercieel inzicht
- creativiteit
- klantgerichtheid
- kostenbewust handelen
- innovativiteit
- omgevingsbewustzijn
- ondernemend
- samenwerken
Hoe lang duurt het?
De opleiding duurt vier jaar en is zowel in voltijd als in deeltijd te volgen. Met een vwo- of mbo-diploma kun je in aanmerking komen voor een verkort studietraject.
Alexander Bol, student Engineering aan HZ:
“Ik vind Productietechnieken bijvoorbeeld erg boeiend, maar Ecologie iets minder. Omdat ED&I een eigen ontwerpstudio en klaslokaal heeft, brengen we veel tijd met elkaar door. In dit lokaal staan veel ontwerpstukken waarmee we bezig zijn. De projecten zijn divers: van het bouwen van barbecues tot het ontwerpen van een Maxi-Cosi. Dit zijn echte opdrachten vanuit het werkveld Nu zijn we toevallig bezig met koffiezetapparaten!”
Bron: website HZ University of Applied Sciences
Wat doe je tijdens de opleiding?
In het eerste jaar - de propedeuse - leg je een brede technische en bedrijfskundige basis. Je leert wat er allemaal komt kijken bij het proces van het bedenken van een idee naar het in de markt zetten van het uiteindelijke product. Je leert niet alleen over techniek, maar ook over het ontwerp en de gebruiker. Je zit niet alleen in de collegebanken, maar volgt ook practica, werkt in projecten samen met andere studenten, gaat op excursie en bezoekt bedrijven en tentoonstellingen. Op het programma staan vakken als wiskunde, mechanica, productietechnieken, technisch tekenen, marketing en bedrijfskunde. In de hoofdfase ga je dieper in op de stof. Je loopt onder meer stage en kiest een minor, bijvoorbeeld Ondernemerschap of Duurzame Energie. Een minor in een andere richting behoort ook tot de mogelijkheden. In het laatste jaar specialiseer je je in een afstudeerrichting en studeer je af. Afhankelijk van je interesses kies je voor een technische of meer bedrijfskundige invalshoek. Rond je de opleiding met succes af, dan mag je de titel Bachelor of Engineering of ingenieur (ing.) gebruiken.
Rick Donk, student Engineering aan Windesheim:
"Vanuit de opleiding kreeg ik samen met mijn medestudenten de opdracht om te brainstormen over een nieuw product. We kwamen op een goed idee toen we een jongen zagen fietsen met een bal achterop. Zo bedachten we het fixyweb, een netje waarmee voetballers op een veilige manier een bal op de fiets kunnen meenemen. Uiteindelijk hebben we na lang onderzoek een bedrijfje in Taiwan gevonden dat de technische knowhow had om het netje te produceren. Een groot moment was het bericht dat we de lading in de haven van Rotterdam konden ophalen. We hebben inmiddels al een redelijke hoeveelheid verkocht aan kennissen, fietswinkels en sportzaken. Een voorlopig hoogtepunt was de Flevolezing waar ons product, het fixyweb, aan meer dan 150 bezoekers werd uitgedeeld. We mochten daar ook een korte presentatie geven voor het aanwezige publiek.’
Bron: website Windesheim Flevoland
Hoe zwaar is het?
De hbo-opleiding Engineering is een technische opleiding en dit houdt in dat je niet moet terugdeinzen voor een flinke portie wis- en natuurkunde. Zie je op tegen deze vakken, volg dan bijlessen.
Welke toelatingseisen zijn er?
Wil je starten met de opleiding, dan heb je een van de volgende diploma’s nodig:
- Havo of vwo met profiel Natuur & Techniek, Natuur & Gezondheid of Economie & Management
- Mbo-4
Heb je geen havo-, vwo- of mbo-4-diploma en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je een 21+ toets doen. Haal je dit toelatingsexamen, dan ben je toelaatbaar.
Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?
- Lees je graag een tijdschrift als Know How?
- Vind je het leuk om apparaten uit elkaar te halen en ze daarna weer in elkaar te zetten?
- Heb jij goede ideeën voor nieuwe producten?
- Beschik je over een flinke portie creativiteit?
- Ben je nieuwsgierig?
- Ben je ondernemend?
- Spreekt de combinatie techniek, ontwerp, markt en mens je aan?
Kun je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is de hbo-opleiding Engineering/Engineering, Design & Innovation wellicht iets voor jou.
Welke hbo-opleidingen lijken er op?
Verder studeren?
Na je opleiding Engineering/Engineering, Design and Innovation zijn er verschillende mogelijkheden om door te studeren. Industrieel Ontwerpen is een hbo-master die goed aansluit op de opleiding Engineering/Engineering, Design and Innovation. Je kunt ook een master Werktuigbouwkunde, Industrieel Ontwerpen, Mechatronics of Technische Bedrijfskunde studeren aan een Technische Universiteit. Hiervoor moet je wel eerst een schakelprogramma volgen.
Auteur: Marieke van Oosterhout