Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Opleiding Techniek Bouw en verkeer Hbo-opleiding Built Environment

Hbo-opleiding Built Environment

De hbo-opleiding Built Environment is de opleidingsnaam voor een verzameling studies. Per hogeschool wordt dit verschillend ingevuld. Doorgaans is het een combinatie van de opleidingen Bouwkunde, Bouwtechnische Bedrijfskunde en Civiele Techniek. Aan de Breda University of Applied Sciences kun je weer kiezen voor de studieroutes Ruimtelijke Ontwikkeling & Planologie, Mobiliteit en Urban Design. Orienteer je dus goed op de verschillende mogelijkheden. Je wordt uiteindelijk opgeleid tot bouwkundig ingenieur met een brede kijk op bouwprocessen en (stedelijke) gebiedsontwikkeling. Built Environment wordt door vijf hogescholen aangeboden en is alleen in voltijd te volgen.

Wat kun je ermee worden?

Van ontwerper, constructeur en projectontwikkelaar tot uitvoerder, wegenbouwer en milieudeskundige. De hbo-opleiding Built Environment leidt je op voor allerlei beroepen waarbij je je bezighoudt met de gebouwde omgeving. Afhankelijk van je specialisatie kun je denken aan functies als:

Deze functies kun je uitoefenen bij aannemers, architecten- en ingenieursbureaus, overheden en andere (private) partijen die in de gebouwde omgeving opereren.

Hoe lang duurt de opleiding?

De voltijdopleiding Built Environment duurt vier jaar. Vwo’ers en mbo’ers kunnen vaak een verkort traject volgen. Voor meer informatie hierover kun je het beste contact opnemen met de hogeschool van je keuze.

Wat doe je tijdens de opleiding?

Het eerste jaar – de propedeuse – is een brede oriëntatie op het vakgebied van de gebouwde omgeving. Hierin staan drie thema’s centraal: gebied, infrastructuur en gebouw. Je volgt hoor- en werkcolleges en werkt samen met andere studenten aan projecten waarin je oefent met diverse rollen die een bouwkundig ingenieur uitoefent. Wiskunde, CAD-tekenen en toegepaste mechanica en constructieleer zijn vakken die onder meer op het programma staan. Na het eerste jaar kies je voor een richting waarin je je wilt specialiseren, bijvoorbeeld Bouwkunde, Bouwtechnische Bedrijfskunde, Milieukunde of Mobiliteit. Iedere hogeschool heeft haar eigen specialisaties. In de hoofdfase van de opleiding – het tweede tot en met het vierde jaar – volg je de vakken die bij deze richting horen en werk je aan steeds complexere projecten. Daarnaast loop je een of meerdere stages en volg je een minor. Je sluit je studie af met een afstudeeropdracht.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Welke titel krijg je bij je afstuderen?

Na het afstuderen mag je de titel Bachelor of Science (BSc) voeren. Omdat je een technische opleiding hebt gevolgd, mag je je in Nederland ook ingenieur noemen. Je mag dan de titel ing. voor je naam zetten. Beide titels tegelijk voeren kan niet.

Welke toelatingseisen zijn er?

Je wordt toegelaten met een havo-, vwo- of mbo4-diploma. Heb je een havo- of vwo-diploma, dan worden er ook eisen aan je profiel gesteld.


Cultuur & Maatschappij
Economie & Maatschappij
Natuur & Techniek
Natuur & Gezondheid
Havoniet toelaatbaar
toelaatbaartoelaatbaartoelaatbaar
Vwo+ wiskunde A of B
toelaatbaartoelaatbaartoelaatbaar

Voldoe je niet aan de hierboven beschreven toelatingseisen én ben je 21 jaar of ouder, dan kun je je aanmelden voor een toelatingsonderzoek 21+. Als je je aanmeldt voor de bacheloropleiding Built Environment ben je verplicht de studiekeuzecheck te doen. Daarmee kijk jij of er een match is tussen jou en de opleiding van jouw keuze.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

Als je veel van deze vragen met 'ja' kunt beantwoorden, dan is de opleiding Built Environment waarschijnlijk iets voor jou.

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Verder studeren

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/opleiding/techniek/bouw-en-verkeer/built-environment Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger