Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Beroep Techniek Werkvoorbereider bouw

Werkvoorbereider bouw

Voordat met de bouw van een woning, kantoorcomplex of winkelcentrum begonnen kan worden, moet er veel geregeld worden. Als werkvoorbereider speel je in dit voortraject een belangrijke rol. Je stelt het begin en het einde van een bouwproject vast en zorgt voor de planning van de werkzaamheden en dat er voldoende werklui, materiaal en materieel op de bouwplaats zijn om het werk te kunnen doen. Als dat gedaan is, kan de bouw van start. Maar je werk houdt niet op zodra de eerste paal de grond in gaat; ook tijdens de bouw houd je de voorgang nauwlettend in de gaten en zie je erop toe dat het project geen onnodige vertraging en kostenoverschrijding oploopt.

Joost van Deursen (28) is werkzaam als werkvoorbereider: “Als werkvoorbereider heb je voornamelijk een kantoorbaan, je zit dus meestal achter je bureau Maar je kom je ook op de projecten in uitvoering waar je de voortgang van de werkzaamheden ziet en zodoende een directe terugkoppeling hebt met je eigen werkzaamheden.”

Wat zijn je taken?

Wat je takenpakket precies inhoudt, is erg afhankelijk van de grootte van de organisatie. Bij grote bouwbedrijven is het werk opgesplitst in vele functies. Je bent dan gespecialiseerd in een deel van het werk, bijvoorbeeld werkvoorbereiding of calculatie. Bij kleinere bedrijven zijn taken vaak samengevoegd. Daar kan een werkvoorbereider ook calculator en inkoper zijn. Als werkvoorbereider heb je de volgende taken:

Waar werk je als werkvoorbereider bouw?

Je kunt aan de slag bij bouwbedrijven, ingenieursbureaus, architectenbureaus, adviesbureaus, installatiebedrijven, aannemersbedrijven, grote technische (overheids-)diensten en woningcorporaties. 

Wat is je plaats in de organisatie?

Je wordt aangestuurd door de projectleider en werkt nauw samen met de afdeling uitvoering, inkoop, calculatie, kopersbegeleiding en administratie. Tijdens het uitvoeringsproces van een bouwproject ben jij de spin in het web. Daarnaast heb je veel contact met de mensen op de bouw, de architect, de projectleider, de klant, de constructeur, de aannemer, de onderaannemer en de uitvoerder.

Joost van Deursen: “Mijn interesse voor de bouw zat er al vroeg in; mijn vader gaf les op de lts en als kleine jongen ging ik vaak met hem mee om te timmeren en te metselen. Het was voor mij dan ook niet zo moeilijk om een vervolgopleiding te kiezen. Na de havo heb ik de hbo-opleiding Bouwkunde gevolgd om daarna door te gaan met de universitaire variant. Na het behalen van mijn bul kon ik als trainee bij bouwgigant Heijmans aan de slag. Daar heb ik anderhalf jaar gewerkt. Nu werk ik als werkvoorbereider bij Moeskops’ Bouwbedrijf B.V. in Bergeijk."

Welke competenties moet je in huis hebben?

Hoe word je werkvoorbereider?

Om werkvoorbereider te kunnen worden, moet je minimaal in het bezit zijn van een mbo-diploma middenkaderfunctionaris bouw of infra. Een hbo- of wo-diploma Bouwkunde of Civiele Techniek is ook een goede basis. Met een dergelijk diploma ben je vaak verantwoordelijk voor grotere en meer complexe bouwprojecten.  

Hoe vind je een baan als werkvoorbereider bouw?

Je kunt een open sollicitatie sturen naar een aannemersbedrijf of reageren op vacatures die je vindt in algemene of gespecialiseerde vacaturebanken. Vacaturebanken voor beroepen in de bouw/infra zijn bijvoorbeeld Kom in de bouw en bouwvacatures.nl.

Wat zijn je carrièremogelijkheden?

Na een aantal jaren werkervaring kun je doorgroeien naar een leidinggevende functie, zoals die van projectleider.

Welke beroepen lijken erop?

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/beroep/techniek/werkvoorbereider-bouw Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger