Werkvoorbereider bouw

Voordat met de bouw van een woning, kantoorcomplex of winkelcentrum begonnen kan worden, moet er veel geregeld worden. Als werkvoorbereider speel je in dit voortraject een belangrijke rol. Je stelt het begin en het einde van een bouwproject vast en zorgt voor de planning van de werkzaamheden en dat er voldoende werklui, materiaal en materieel op de bouwplaats zijn om het werk te kunnen doen. Als dat gedaan is, kan de bouw van start. Maar je werk houdt niet op zodra de eerste paal de grond in gaat; ook tijdens de bouw houd je de voorgang nauwlettend in de gaten en zie je erop toe dat het project geen onnodige vertraging en kostenoverschrijding oploopt.

Joost van Deursen (28) is werkzaam als werkvoorbereider: “Als werkvoorbereider heb je voornamelijk een kantoorbaan, je zit dus meestal achter je bureau Maar je kom je ook op de projecten in uitvoering waar je de voortgang van de werkzaamheden ziet en zodoende een directe terugkoppeling hebt met je eigen werkzaamheden.”

Wat zijn je taken?

Wat je takenpakket precies inhoudt, is erg afhankelijk van de grootte van de organisatie. Bij grote bouwbedrijven is het werk opgesplitst in vele functies. Je bent dan gespecialiseerd in een deel van het werk, bijvoorbeeld werkvoorbereiding of calculatie. Bij kleinere bedrijven zijn taken vaak samengevoegd. Daar kan een werkvoorbereider ook calculator en inkoper zijn. Als werkvoorbereider heb je de volgende taken:

  • Controleren, toetsen en aanpassen van werktekeningen van onderaannemers en toeleveranciers.
  • Bepalen en uitwerken van de meest effectieve en efficiënte werkmethoden. 
  • Berekenen en verzorgen van de bestellingen en inkoop van materialen. Onderhandelen met vertegenwoordigers en onderaannemers over de prijs.
  • Opstellen en bewaken van de projectplanning en deelschema’s. 
  • Bewaken van voortgang en kosten op de bouwplaats.
  • Bijhouden van administratie van het bouwproject.
  • Onderhouden van contacten met het uitvoerende team op de bouwplaats.
  • Schakel zijn tussen externe contacten en het uitvoerende team op de bouwplaats.

Waar werk je als werkvoorbereider bouw?

Je kunt aan de slag bij bouwbedrijven, ingenieursbureaus, architectenbureaus, adviesbureaus, installatiebedrijven, aannemersbedrijven, grote technische (overheids-)diensten en woningcorporaties. 

Wat is je plaats in de organisatie?

Je wordt aangestuurd door de projectleider en werkt nauw samen met de afdeling uitvoering, inkoop, calculatie, kopersbegeleiding en administratie. Tijdens het uitvoeringsproces van een bouwproject ben jij de spin in het web. Daarnaast heb je veel contact met de mensen op de bouw, de architect, de projectleider, de klant, de constructeur, de aannemer, de onderaannemer en de uitvoerder.

Joost van Deursen: “Mijn interesse voor de bouw zat er al vroeg in; mijn vader gaf les op de lts en als kleine jongen ging ik vaak met hem mee om te timmeren en te metselen. Het was voor mij dan ook niet zo moeilijk om een vervolgopleiding te kiezen. Na de havo heb ik de hbo-opleiding Bouwkunde gevolgd om daarna door te gaan met de universitaire variant. Na het behalen van mijn bul kon ik als trainee bij bouwgigant Heijmans aan de slag. Daar heb ik anderhalf jaar gewerkt. Nu werk ik als werkvoorbereider bij Moeskops’ Bouwbedrijf B.V. in Bergeijk."

Welke competenties moet je in huis hebben?

  • Bouwkundig inzicht. Je moet bouwtekeningen kunnen lezen en je een beeld kunnen vormen van de bouwplaats. Dat heb je nodig om de vele verschillende onderdelen in het bouwproces goed op elkaar te laten aansluiten.
  • Plannen en organiseren. Je bent verantwoordelijk voor de coördinatie van het bouwproject. Daarnaast moet je ook je eigen goed kunnen organiseren, want je bent vaak met meerdere projecten tegelijk bezig.
  • Accuraat kunnen werken. Je moet een pietje-precies zijn, want je berekeningen en planningen mogen geen fouten bevatten. 
  • Samenwerken. Je hebt veel contacten met collega's, de architect, opdrachtgevers en leveranciers. Loopt een project niet volgens plan, dan probeer je samen met hen een oplossing te vinden.

Hoe word je werkvoorbereider?

Om werkvoorbereider te kunnen worden, moet je minimaal in het bezit zijn van een mbo-diploma middenkaderfunctionaris bouw of infra. Een hbo- of wo-diploma Bouwkunde of Civiele Techniek is ook een goede basis. Met een dergelijk diploma ben je vaak verantwoordelijk voor grotere en meer complexe bouwprojecten.  

Hoe vind je een baan als werkvoorbereider bouw?

Je kunt een open sollicitatie sturen naar een aannemersbedrijf of reageren op vacatures die je vindt in algemene of gespecialiseerde vacaturebanken. Vacaturebanken voor beroepen in de bouw/infra zijn bijvoorbeeld bouwvacatures.nl.

Wat zijn je carrièremogelijkheden?

Na een aantal jaren werkervaring kun je doorgroeien naar een leidinggevende functie, zoals die van projectleider.

Welke beroepen lijken erop?

Auteur: Marieke van Oosterhout
Je bent hier: Home Beroep Functies in de Techniek Werkvoorbereider bouw