Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Beroep Techniek Bouwopzichter

Bouwopzichter

Als bouwopzichter houd je het dagelijkse toezicht bij de bouw van bijvoorbeeld woningen, een kantoorcomplex of winkelcentrum. Je controleert of de aannemer volgens de bouwvoorschriften in het bestek werkt en of alle werkzaamheden volgens planning verlopen.

Wat zijn je taken?

Wat precies je taken zijn, is erg afhankelijk van de organisatie waar je werkt. Maar je takenpakket zal er in grote lijnen als volgt uitzien:

Waar werk je?

Als bouwkundig opzichter werk je bijvoorbeeld bij een aannemersbedrijf, een bouwfirma voor weg- en waterbouw, een ingenieursbureau of bij de overheid. Soms zit je op kantoor - om je administratie bij te werken bijvoorbeeld - maar het grootste deel van de tijd loop je rond op de bouwplaats. Bij heel grote bouwprojecten wordt er soms dag en nacht doorgewerkt en werk je in ploegendiensten.  

Wat is je plaats in de organisatie?

Je werkt onder leiding van de directievoerder of de projectleider (degene die de leiding heeft over het bouwproject) en legt aan hem verantwoording af.

Welke competenties moet je in huis hebben?

Hoe word je bouwopzichter?

Je moet minimaal in het bezit zijn van een mbo-diploma middenkaderfunctionaris bouw of infra. Een hbo- of wo-opleiding Bouwkunde of Civiele Techniek is ook een goede basis voor dit beroep.

Hoe vind je een baan als bouwopzichter?

Je kunt een open sollicitatie richten aan een aannemersbedrijf of reageren op vacatures die je vindt bij algemene vacaturebanken, vacaturebanken voor beroepen in de bouw/infra, zoals Kom in de bouw en bouwvacatures.nl of bij in de bouw gespecialiseerde werving- en selectiebureaus, zoals Continu Professionals.

Wat zijn je carrièremogelijkheden?

Na een aantal jaren werkervaring kun je doorgroeien naar de functie van bouwkundig hoofdopzichter, waarna je weer kunt doorstromen naar de functie van projectleider bij een architectenbureau of naar directievoerder bij toezichthoudende organisaties.

Welke beroepen lijken erop?

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/beroep/techniek/bouwopzichter Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger