Bouwopzichter

Als bouwopzichter houd je het dagelijkse toezicht bij de bouw van bijvoorbeeld woningen, een kantoorcomplex of winkelcentrum. Je controleert of de aannemer volgens de bouwvoorschriften in het bestek werkt en of alle werkzaamheden volgens planning verlopen.

Wat zijn je taken?

Wat precies je taken zijn, is erg afhankelijk van de organisatie waar je werkt. Maar je takenpakket zal er in grote lijnen als volgt uitzien:

  • Controleren van werktekeningen aan de hand van het bestek en bestektekeningen.
  • Bijhouden van de gehele bouwadministratie, tijdschema’s en alles wat op er op bouwvergaderingen is besproken. 
  • Inspecteren van de kwaliteit van het afgeleverde werk.  
  • Controleren of iedereen de aangegeven materialen gebruikt en de veiligheidsvoorschriften naleeft. 
  • Signaleren van afwijkingen en meer- en minderwerken;
  • Aannemer of uitvoerder adviseren over technische zaken (bijvoorbeeld over het weghalen van de bekisting). 
  • Maken van weekrapporten over de voortgang van het werk, bijhouden van een tekeningenregister en opstellen van afrekeningen.
  • Informeren van de directievoerder over de vorderingen van het project.
  • Verzorgen van de eindoplevering.

Waar werk je?

Als bouwkundig opzichter werk je bijvoorbeeld bij een aannemersbedrijf, een bouwfirma voor weg- en waterbouw, een ingenieursbureau of bij de overheid. Soms zit je op kantoor - om je administratie bij te werken bijvoorbeeld - maar het grootste deel van de tijd loop je rond op de bouwplaats. Bij heel grote bouwprojecten wordt er soms dag en nacht doorgewerkt en werk je in ploegendiensten.  

Wat is je plaats in de organisatie?

Je werkt onder leiding van de directievoerder of de projectleider (degene die de leiding heeft over het bouwproject) en legt aan hem verantwoording af.

Welke competenties moet je in huis hebben?

  • Samenwerken. Je hebt veelvuldig overleg met verschillende partijen, zoals uitvoerders, architecten en aannemers.
  • Accuratesse. Goedkeuring van onvoldoende werk kan gevaarlijke situaties opleveren voor gebruikers en kan leiden tot extra kosten voor onderhoud. Om dit te voorkomen, moet je oog hebben voor details en kritisch durven zijn. Ook moet je goed zelfstandig kunnen werken.
  • Communiceren. Wanneer de kwaliteit van het werk te wensen overlaat of werkzaamheden niet volgens plan verlopen, moet je in staat zijn de aannemer hierop aan te spreken.
  • Probleemoplossend vermogen. Soms gaan werkzaamheden niet volgens planning, door slechte weersomstandigheden bijvoorbeeld. Je moet dan kunnen ingrijpen en samen met de aannemer zoeken naar een oplossing. Tact en goed met mensen kunnen omgaan zijn daarbij belangrijke eigenschappen.

Hoe word je bouwopzichter?

Je moet minimaal in het bezit zijn van een mbo-diploma middenkaderfunctionaris bouw of infra. Een hbo- of wo-opleiding Bouwkunde of Civiele Techniek is ook een goede basis voor dit beroep.

Hoe vind je een baan als bouwopzichter?

Je kunt een open sollicitatie richten aan een aannemersbedrijf of reageren op vacatures die je vindt bij algemene vacaturebanken, vacaturebanken voor beroepen in de bouw/infra, zoals bouwvacatures.nl of bij in de bouw gespecialiseerde werving- en selectiebureaus, zoals Continu Professionals.

Wat zijn je carrièremogelijkheden?

Na een aantal jaren werkervaring kun je doorgroeien naar de functie van bouwkundig hoofdopzichter, waarna je weer kunt doorstromen naar de functie van projectleider bij een architectenbureau of naar directievoerder bij toezichthoudende organisaties.

Welke beroepen lijken erop?

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Beroep Functies in de Techniek Bouwopzichter