Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Opleiding Techniek Bouw en verkeer Hbo-opleiding Bouwtechnische Bedrijfskunde

Hbo-opleiding Bouwtechnische Bedrijfskunde

Bouwtechnische Bedrijfskunde is een specifieke managementopleiding voor de bouw. Je wordt opgeleid tot ingenieur met verstand van alle aspecten die bij een bouwproject aan de orde komen. Tijdens de opleiding leer je leiding te geven aan bouwprojecten en ervoor te zorgen dat het proces zo goed mogelijk verloopt. Je doet niet alleen kennis op over de financiële, organisatorische en juridische aspecten van een bouwproject, ook bouwtechniek en civiele techniek komen uitgebreid aan bod. Voor het begeleiden van een bouwproject moet je immers op de hoogte zijn van de technische aspecten van het bouwproces. Je volgt vakken als mechanica, bouwtechniek, bouwtechnisch tekenen, organisatiekunde, bedrijfseconomie, marketing en sociologie. Na afronding van de opleiding mag je de titel Bachelor of Built Environment voeren.

Bouwtechnische Bedrijfskunde is bij veel hogescholen een differentiatie binnen de brede hbo-opleiding Built Environment.

Wat kun je ermee worden?

Na je opleiding kun je aan de slag in functies als

Het begeleiden van grote bouwprojecten gebeurt zowel namens de overheid, als ook namens projectontwikkelaars. Bouwtechnisch bedrijfskundigen werken veelal ook bij adviesbureaus. Maar je kunt ook terecht bij grote eigenaren van onroerend goed, zoals pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen en investeringsmaatschappijen.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Linda van Dijk, studente Bouwtechnische Bedrijfskunde aan de HvA:
“Ik had mijn propedeuse Rechten en Bedrijfskunde aan de universiteit al op zak en was helemaal niet van plan te switchen. Maar tijdens een studiereis naar New York werd mijn interesse voor vastgoed gewekt. Toen ik terugkwam ben ik maar eens een kijkje gaan nemen op de open dag van Bouwtechnische Bedrijfskunde aan de Hogeschool van Amsterdam. De combinatie van bouwkunde, economie en recht sprak me enorm aan. Plus het feit dat je een heleboel praktijkervaring opdoet. Dát was mijn studie en ik heb me meteen ingeschreven!”

Bron: website HvA

Hoe lang duurt de opleiding?

De studie wordt zowel in voltijd als duaal aangeboden. Beide varianten duren vier jaar. Met een bouwkundig mbo-diploma op niveau 4 kan de studieduur verkort worden tot drie jaar.

Wat doe je tijdens de opleiding?

In het eerste jaar van je opleiding krijg je algemene vakken als wiskunde, informatica en mechanica, technische vakken (bouwtechniek en tekenen) en doe je kennis op over bedrijfseconomie, organisatiekunde en communicatie. Daarnaast voer je samen met een groepje studenten een aantal projecten uit. De kennis die je tijdens de colleges opdoet, kun je binnen de projecten op praktische wijze toepassen. Aan het einde van het eerste jaar kies je een profiel, bijvoorbeeld vastgoed of bouwmanagement en uitvoering. Deze verschillen per hogeschool.

In de daarop volgende studiejaren bepaal je voor een deel je eigen studieprogramma. Naast de verplichte vakken (de major), krijg je minimaal een half jaar profileringsruimte om je opleiding zelf in te vullen. Je kunt dan een minor volgen. Dit is een samenhangend pakket van keuzevakken dat je zelf kiest in overleg met je studieloopbaanbegeleider. Een minor kun je ook bij een andere hogeschool of in het buitenland volgen. Je kunt een minor gebruiken om je binnen je opleiding verder te verdiepen in een vakgebied. Je loopt verschillende korte, maar ook langere stages bij diverse bedrijven en/of instellingen in binnen- en/of buitenland, zodat je wat je geleerd hebt meteen kunt toepassen en de praktijk ook goed leert kennen.

In het vierde jaar sluit je je opleiding af met een afstudeeropdracht, waarbij je voor een bedrijf een bestaand probleem probeert op te lossen.

Welke toelatingseisen zijn er?

Je wordt tot de hbo-opleiding Bouwtechnische Bedrijfskunde toegelaten als je in het bezit bent van een havo-, vwo- of mbo-4-diploma. Als je een havo- of vwo-diploma hebt, gelden vooropleidingseisen op basis van je profiel.


Cultuur & Maatschappij
Economie & MaatschappijNatuur & Techniek
Natuur & Gezondheid
Havoniet toelaatbaar
toelaatbaartoelaatbaartoelaatbaar
Vwoniet toelaatbaartoelaatbaartoelaatbaartoelaatbaar

Hogescholen kunnen afwijkende of aanvullende eisen stellen; informeer bij de hogeschool van je keuze dus goed naar de toelatingsvoorwaarden.

Ben je 21 jaar of ouder en beschik je niet over een van de bovenstaande diploma’s, dan is een toelatingsonderzoek vereist.

Hoe weet je of de opleiding bij je past?

Welke hbo-opleidingen lijken er op?

Auteur:  Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/opleiding/techniek/bouw-en-verkeer/bouwtechnische-bedrijfskunde Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger