Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Functioneren Managementvaardigheden Leidinggeven Stijlen Groepsgericht leidinggeven

Groepsgericht leidinggeven

Groepsgericht leidinggeven wil zeggen dat je van een aantal losse individuen een groep weet te maken die in staat is om beoogde doelen te behalen. Je bundelt de sterke krachten binnen de groep, weet zwakke aspecten op te vangen en een wij-gevoel te creëren.

Wat is een groep?

Kortgezegd is een groep een verzameling mensen die een of meerdere gezamenlijke doelen hebben. Je hebt bijvoorbeeld te maken met groepsgericht leidinggeven als je:

Als leidinggevende heb je binnen die groep niet alleen te maken met verschillende mensen, maar ook met de relaties tussen die mensen. En naast het groepsdoel hebben alle individuele groepsleden ook nog eens hun eigen belangen, bijvoorbeeld zichzelf profileren of carrière maken. Als je groepsgericht leiding geeft moet je ervoor zorgen dat het groepsdoel het gezamenlijke doel wordt en dat alle individuen een klein deel van hun eigen belang opofferen in ruil voor het groepsbelang. Dat kun je doen door duidelijk te maken dat het gemeenschappelijke doel meer oplevert dan alle individuele doelen bij elkaar. Een voorbeeld hiervan is het Prisoner's Dilemma (zie kader).

Prisoner's Dilemma
Er worden twee verdachten van een gewapende roofoverval opgepakt, maar de politie heeft tegen hen geen sluitend bewijs. De politie gaat beiden onafhankelijk verhoren en al gauw wordt het voor de gevangenen duidelijk dat ze twee opties hebben: of ze zwijgen en hopen dat de ander dat ook zal doen en dan zullen ze een kleine gevangenisstraf (1 jaar) krijgen wegens gebrek aan bewijs, of ze kunnen de ander verlinken en zelf vrijuit gaan. Vervelend is alleen dat de twee niet met elkaar kunnen communiceren en dus niet weten wat de ander zal doen. Wanneer ze elkaar verraden, dan gaan ze beiden voor lange tijd de gevangenis in (15 jaar). Wanneer ze de ander vertrouwen en zwijgen, krijgen ze een veel kortere straf. Het verlinken van de ene gevangene heeft dus ook een negatief effect op de andere. Kortom: als de één de ander verraadt gaat de één vrijuit en de ander 15 jaar, of andersom. Als ze elkaar verraden, krijgen beiden vijftien jaar en als ze beiden zwijgen, zitten ze elk één jaar vast.

Wat houdt groepsgericht leidinggeven concreet in?

Welke competenties hebben hiermee te maken?

Wanneer sla je door?

Je slaat door als je alleen maar gericht bent op het creëren van een prettige sfeer binnen de groep. Het is mooi als je oog hebt voor de menselijke maat, maar als je daarin doorschiet loop je het risico dat je helemaal niet meer bezig bent met de (harde) resultaten die je moet behalen.

Kun je deze competentie ontwikkelen?

Groepsgericht leidinggeven is goed te ontwikkelen. Er zijn verschillende manieren om het in de vingers te krijgen.

Hoe toon je deze competentie aan bij een sollicitatie?

Wanneer je solliciteert op een functie waarbij groepsgericht leidinggeven een belangrijke competentie is, kun je er zeker van zijn dat de selecteur tijdens het sollicitatiegesprek zal vragen naar je manier van leidinggeven. Hij kan bijvoorbeeld vragen:

Op zo’n moment wil je je natuurlijk van je beste kant laten zien en aantonen dat jij de meest geschikte kandidaat voor de functie bent. Dat doe je het beste door de vraag te beantwoorden met een STAR.

Aanbevolen websites

Aanbevolen boeken

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/functioneren/management/leidinggeven/stijl/groepsgericht Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger