Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Functioneren Managementvaardigheden Leidinggeven Doelen stellen

Doelen stellen

Een doel is een gewenste situatie, iets dat je wilt bereiken. Als leidinggevende kun je het gedrag van een individu, groep of organisatie besturen door doelen te stellen.

Definitie: een organisatiedoel is een direct of indirect uit de missie afgeleide gewenste en duidelijk omschreven situatie, die op een vooraf aangegeven tijdstip bereikt moet zijn.  [Twynstra Gudde]

Een goede doelstelling is belangrijk en zinvol. Er gaat een ambitie achter schuil. Goede gemeenschappelijke doelstellingen:

"Obstacles are those frightful things you see when you take your eyes off your goal."

- Henry Ford (1863-1947)

Kenmerken van goede doelstellingen

Wanneer je de missie van een organisatie opstelt, moeten de doelstellingen die je formuleert aan andere kenmerken voldoen dan wanneer je de operationele planning van een afdeling formuleert.

Waaraan moeten doelstellingen voldoen?

"Blessed are those who expect nothing, for they shall not be disappointed."

Voor goede organisatiedoelen geldt:

Leiderschap vs. management

Het onderscheid tussen leiderschap en management in een organisatie heeft te maken met de doelstellingen:

"Wees voorzichtig als je niet weet waar je heen gaat, want misschien kom je er niet."

- Yogi Beer

Wie stellen doelen?

Doelen stellen voor de organisatie, een team of individuele medewerkers is een belangrijk onderdeel van de volgende functies:

Persoonlijke doelen stellen

Je kunt ook doelen stellen voor jezelf. Carrièredoelen bijvoorbeeld.

Hoe toon je bij een sollicitatie aan dat je doelen kunt stellen?

Een voorbeeld: je solliciteert op de functie van Projectleider Informatievoorziening. Een van de functie-eisen is dat je ‘realistische en haalbare doelen kunt stellen’. Je moet gefaseerd kunnen werken en niet te krap of te ruim plannen.

Je hebt geen ervaring als projectleider, maar je weet wel dat je doelen kunt stellen. Je bent al jarenlang trainer van een dameshockeyteam dat op subtopniveau speelt. Naast langetermijndoelen (over een jaar hebben we niveau x), stel je ook middellangetermijndoelen (dit jaar niveau y) en kortetermijndoelen (aankomende wedstrijd). Deze doelen formuleer je natuurlijk SMART.

Dit verwerk je in je sollicitatiebrief. Word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, zorg er dan voor dat je een aantal voorbeelden volgens de STAR-methode paraat hebt. Het spreekt voor zich dat de interviewer tijdens het gesprek hier zeker op zal doorvragen.

Andere voorbeelden

Voorbeelden van vragen over doelen stellen tijdens het sollicitatiegesprek:

Auteurs: René Pijlman en Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/functioneren/management/leidinggeven/doelen-stellen Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger