Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Opleiding Techniek Toegepast onderzoek Hbo-opleiding Biotechnologie

Hbo-opleiding Biotechnologie

Wil je onderzoek doen naar betere medicijnen of nieuwe levensmiddelen ontwikkelen? Of ben je meer geïnteresseerd in hoe je boeren helpt hun oogst te verbeteren? Hoe je daarvoor te werk moet gaan, leer je in de hbo-opleiding Biotechnologie. In deze praktijkgerichte opleiding leer je alles over de biochemische eigenschappen en processen van levende organismen, zoals planten, dieren, schimmels en bacteriën. Je combineert deze kennis met technische middelen om nieuwe of betere producten en productieprocessen te ontwikkelen. Twee hogescholen bieden deze voltijdopleiding aan.

Wat kun je ermee worden?

Waar je na je afstuderen precies gaat werken, hangt in belangrijke mate samen met het specialisme - gezondheid, voedsel of milieu - dat je hebt gekozen. Als biotechnoloog kun je onder meer aan de slag in de agrarische sector, de farmaceutische en levensmiddelenindustrie, bij milieuadviesbureaus, laboratoria en academische ziekenhuizen. Functies die je zou kunnen vervullen zijn onder meer:

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Hoe lang duurt de opleiding?

De hbo-opleiding Biotechnologie is een vierjarige voltijdopleiding. Heb je een diploma van een verwante mbo-opleiding, dan is een verkort studietraject mogelijk.

Wat doe je tijdens de opleiding?

In het eerste jaar van de opleiding - de propedeuse - maak je onder meer in het laboratorium kennis met het vakgebied van de biotechnologie. Op het rooster staan vakken als biologie en biochemie, scheikunde, natuurkunde, procestechnologie en informatica, maar ook communicatie, management, Engels en ethiek. Je werkt vaak met andere studenten samen aan projecten. Zo onderzoek je bijvoorbeeld of je van urine kunstmest kunt maken.
In de hoofdfase van de opleiding verdiep je je verder in de lesstof en worden de praktijkopdrachten steeds moeilijker. Je loopt enkele stages en kiest in het derde jaar voor een verdiepende of een verbredende minor. Ben je een speurneus in de dop, dan kun je bijvoorbeeld enkele vakken van de opleiding Forensisch Onderzoek volgen. Je rondt de opleiding af met een afstudeeronderzoek, bijvoorbeeld bij een laboratorium van een universitair medisch centrum of een farmaceutisch bedrijf. Na je afstuderen mag je de titel Bachelor of Applied Science (B.AS) voeren.

Welke toelatingseisen zijn er?

Je wordt toegelaten tot de hbo-opleiding Biotechnologie als je in het bezit bent van een havo-, vwo- of mbo-4-diploma. Heb je een havo- of vwo-diploma, dan moet je over het juiste profiel beschikken.

Hogescholen kunnen afwijkende of aanvullende eisen stellen; informeer bij de hogeschool van je keuze goed naar de exacte toelatingsvoorwaarden.

Voldoe je niet aan de toelatingseisen en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog tot de opleiding worden toegelaten als je met goed gevolg een toelatingsonderzoek 21+ aflegt.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

Kun je de meeste vragen met 'ja' beantwoorden, dan is de hbo-opleiding Biotechnologie wellicht iets voor jou. Je kunt je verder oriënteren door een open dag te bezoeken of een gesprek aan te vragen met een studieadviseur.

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Aanbevolen websites

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/opleiding/techniek/toegepast-onderzoek/biotechnologie Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger