Hbo-opleiding Biotechnologie
Wil je onderzoek doen naar betere medicijnen of nieuwe levensmiddelen ontwikkelen? Of ben je meer geïnteresseerd in hoe je boeren helpt hun oogst te verbeteren? Hoe je daarvoor te werk moet gaan, leer je in de hbo-opleiding Biotechnologie. In deze praktijkgerichte opleiding leer je alles over de biochemische eigenschappen en processen van levende organismen, zoals planten, dieren, schimmels en bacteriën. Je combineert deze kennis met technische middelen om nieuwe of betere producten en productieprocessen te ontwikkelen. Twee hogescholen bieden deze voltijdopleiding aan.
Wat kun je ermee worden?
Waar je na je afstuderen precies gaat werken, hangt in belangrijke mate samen met het specialisme - gezondheid, voedsel of milieu - dat je hebt gekozen. Als biotechnoloog kun je onder meer aan de slag in de agrarische sector, de farmaceutische en levensmiddelenindustrie, bij milieuadviesbureaus, laboratoria en academische ziekenhuizen. Functies die je zou kunnen vervullen zijn onder meer:
- research analist
- onderzoeker
- adviseur
- procestechnoloog/productontwikkelaar
- kwaliteitscontroleur
- productieleider
- tuinbouwkundig ingenieur
Wat zijn de belangrijkste competenties?
- Experimenteren en onderzoeken. Tijdens de studie leer je hoe je nauwkeurig en resultaatgericht experimenten kunt uitvoeren. Je moet in staat zijn om zelfstandig een experiment op te zetten om bepaalde eigenschappen van organismen te testen. Je moet daarvoor geduld hebben en je goed kunnen concentreren en buiten de gebaande kaders om kunnen denken.
- Analyseren. Je moet verbanden kunnen leggen tussen de gegevens die je hebt verzameld en de verschillende omstandigheden waaronder. Een kritische blik, goed kunnen rekenen en logisch redeneren zijn daarbij essentieel.
- Engelse taalvaardigheid. Veel wetenschappelijke artikelen over onderzoeken op het gebied van biotechnologie worden geschreven in het Engels. Je moet deze teksten, die vaak moeilijke termen bevatten, goed kunnen begrijpen.
- Goed zijn in fijn handwerk. Je brengt veel uren in het 'lab' door. Werken met reageerbuizen en microscopen is een precies werkje. Je moet een vaste hand hebben om dat te kunnen.
- Samenwerken. Grote processen leiden, sturen of opzetten doe je nooit alleen. Als biotechnoloog moet je daarom goed kunnen samenwerken en communicatief vaardig zijn; je moet zowel mondeling als schriftelijk in staat zijn onderzoeksresultaten duidelijk te presenteren en op grond daarvan een advies uit kunnen brengen.
Hoe lang duurt de opleiding?
De hbo-opleiding Biotechnologie is een vierjarige voltijdopleiding. Heb je een diploma van een verwante mbo-opleiding, dan is een verkort studietraject mogelijk.
Wat doe je tijdens de opleiding?
In het eerste jaar van de opleiding - de propedeuse - maak je onder meer in het laboratorium kennis met het vakgebied van de biotechnologie. Op het rooster staan vakken als biologie en biochemie, scheikunde, natuurkunde, procestechnologie en informatica, maar ook communicatie, management, Engels en ethiek. Je werkt vaak met andere studenten samen aan projecten. Zo onderzoek je bijvoorbeeld of je van urine kunstmest kunt maken.
In de hoofdfase van de opleiding verdiep je je verder in de lesstof en worden de praktijkopdrachten steeds moeilijker. Je loopt enkele stages en kiest in het derde jaar voor een verdiepende of een verbredende minor. Ben je een speurneus in de dop, dan kun je bijvoorbeeld enkele vakken van de opleiding Forensisch Onderzoek volgen. Je rondt de opleiding af met een afstudeeronderzoek, bijvoorbeeld bij een laboratorium van een universitair medisch centrum of een farmaceutisch bedrijf. Na je afstuderen mag je de titel Bachelor of Applied Science (B.AS) voeren.
Welke toelatingseisen zijn er?
Je wordt toegelaten tot de hbo-opleiding Biotechnologie als je in het bezit bent van een havo-, vwo- of mbo-4-diploma. Heb je een havo- of vwo-diploma, dan moet je over het juiste profiel beschikken.
- Havo: Natuur & Gezondheid of Natuur & Techniek
- Vwo: Natuur & Gezondheid of Natuur & Techniek
Hogescholen kunnen afwijkende of aanvullende eisen stellen; informeer bij de hogeschool van je keuze goed naar de exacte toelatingsvoorwaarden.
Voldoe je niet aan de toelatingseisen en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog tot de opleiding worden toegelaten als je met goed gevolg een toelatingsonderzoek 21+ aflegt.
Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?
- Zijn biologie en scheikunde je favoriete vakken?
- Ben je geïnteresseerd in de natuur, planten en dieren?
- Ben je een doener?
- Zoek je graag zaken tot op de bodem uit?
- Ben je geduldig en een pietje-precies?
- Ben je nieuwsgierig?
- Vind je het leuk om proeven te doen?
- Ben je een doorzetter?
Kun je de meeste vragen met 'ja' beantwoorden, dan is de hbo-opleiding Biotechnologie wellicht iets voor jou. Je kunt je verder oriënteren door een open dag te bezoeken of een gesprek aan te vragen met een studieadviseur.
Welke hbo-opleidingen lijken erop?
- Applied Science
- Bio-informatica
- Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek
- Chemie
- Chemische Technologie
- Forensisch Onderzoek
- Milieukunde
- Voedingsmiddelentechnologie
Aanbevolen websites
- Op de website Exact wat je zoekt vind je meer informatie over opleidingen en beroepen binnen het domein Applied Science, waaronder de hbo-opleiding Biotechnologie.
Auteur: Marieke van Oosterhout