Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Opleiding Techniek Toegepast onderzoek Hbo-opleiding Chemische Technologie

Hbo-opleiding Chemische Technologie

Kijk je nog steeds naar Willem Wever? Vraag je je af welke machinerie er nodig is om gezichtscrème te maken, hoe jenever wordt gestookt of bagger wordt gereinigd, en heb je daarnaast een behoorlijke dosis technisch vernuft? Ben je geïntrigeerd door hoe een bierbrouwerij werkt? Dan is de hbo-opleiding Chemische Technologie mogelijk iets voor jou. Je ontwikkelt nieuwe producten of halffabricaten, maar je ontwerpt ook instrumentarium en machinerie waarmee die producten op grote schaal gefabriceerd worden. Je onderzoekt hoe chemische processen sneller, beter en schoner kunnen verlopen.

Wat kun je ermee worden?

Een chemisch technoloog weet hoe een laboratoriumexperiment wordt omgezet naar een grootschalig industrieel productieproces. Chemisch technologen kunnen in het klein, maar ook in het groot denken. Je komt vaak terecht in een 'stoer' beroep. Je overziet de productieprocessen in een grote fabriek, of je werkt op een booreiland.

Beroepen die door afgestudeerden in de chemische technologie worden uitgeoefend zijn bijvoorbeeld:

Kies je voor een kortere, duale variant van twee jaar, die opleidt tot de Associate degree (mogelijk bij de Hogeschool Utrecht), dan liggen functies als wachtchef in een fabriek, technisch assistent productie en dergelijke in het verschiet.

Wat is het carrièreperspectief?

Als chemisch technoloog ben je behoorlijk specialistisch opgeleid. Maar je kunt altijd doorgroeien.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Hoe lang duurt de opleiding?

De voltijd, deeltijd en duale opleidingen duren vier jaar, tenzij je een vwo-diploma met het profiel Natuur & Techniek of Natuur & Gezondheid hebt of een relevante mbo-opleiding (zoals Procestechniek) hebt gevolgd. Dan krijg je waarschijnlijk een aantal vrijstellingen en heb je vaak de mogelijkheid om de opleiding in ongeveer drie jaar af te ronden. Na het behalen van je diploma krijg je de Ingenieurstitel (ing.) en de internationale titel Bachelor of Engineering.

Wat doe je tijdens de opleiding?

Student gezocht. Ben jij student Chemische Technologie aan een hbo-instelling? Vertel ons over jouw opleiding, zodat anderen uit de eerste hand kunnen horen hoe de opleiding bevalt en wat er leuk, spannend of moeilijk aan is. Het mooiste verhaal plaatsen we bij dit artikel.

Bij de meeste instellingen waar je de hbo-opleiding Chemische technologie kunt volgen, krijg je te maken met competentiegericht onderwijs en/of probleemgestuurd onderwijs. Dat betekent dat je stapsgewijs allerlei eigenschappen, kennis en vaardigheden ontwikkelt die je nodig hebt voor je latere beroep. Je zult vaak zelfstandig en actief, samen met een groepje medestudenten, werken aan een praktijksituatie. Je analyseert echte chemische en technische problemen. Je verdiept je in de werking van een bierbrouwerij, en ontwerpt bijvoorbeeld een nieuw type koffiezetapparaat.
In het eerste jaar krijg je, naast je praktijkopdrachten, vakken als procestechnologie, procesbeheersing, wiskunde en onderhoudsmanagement. Ook is er veel aandacht voor veiligheid.

In het tweede jaar worden de chemische en technische problemen waar je aan werkt steeds complexer. Je verdiept je bijvoorbeeld in de chemische en fysische achtergronden van werkmethoden, productieprocessen en apparaten. Je verdiept je in stromingsleer en werktuigbouw. Maar je houdt je ook bezig met veiligheids- en milieuaspecten. Je kiest een major waarin je je verdiept in een de richting waar je later werkzaam wilt zijn, bijvoorbeeld chemische installaties in fabrieken, procesautomatisering enzovoort. Je kunt je ook bekwamen in het leiden van projecten en het geven van adviezen.

Je kunt kiezen uit een aantal afstudeerrichtingen (het aanbod en de naamgeving wisselt per instelling): bijvoorbeeld Chemical Research & Development of Chemical Engineering, of gewoon chemische of procestechnologie.

In het derde en vierde jaar verdiep je je steeds verder in de door jou gekozen richting. Je loopt stage en doet een afstudeeronderzoek. Omdat je kennismaakt met de praktijk, ontdek je steeds beter wat je 'in het echt' te wachten staat.

Hoe zwaar is het?

De hbo-opleiding Chemische Technologie is niet zo zeer moeilijk als wel zeer breed. Je moet in veel deelvakgebieden thuis zien te raken, variërend van scheikunde, natuurkunde, meet- en regeltechniek, tot automatisering en communicatieve vaardigheden. Dat maakt de studie zwaar, maar tegelijkertijd heel boeiend en afwisselend. Doordat de meeste studies projectgericht zijn opgezet, is de studie niet saai, maar juist praktisch. Je moet wel tegen de verantwoordelijkheid kunnen die complexe materie met zich meebrengt. De duale en deeltijdopleidingen zijn zwaarder, omdat je de studie naast je baan doet.

Welke toelatingseisen zijn er?

Je wordt toegelaten tot de hbo-opleiding Chemische Technologie als je in het bezit bent van een havo-, vwo- of mbo-4-diploma. Heb je een havo- of vwo-diploma, dan moet je ook over het juiste profiel beschikken.

Heb je een mbo-4-diploma, dan gelden de volgende eisen:

Hogescholen kunnen afwijkende of aanvullende eisen stellen; informeer bij de hogeschool van je keuze dus goed naar de toelatingsvoorwaarden.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

Wat is het profiel van de studenten?

Studenten die voor de opleiding Chemische Technologie kiezen houden van grote, stoere installaties. Ze vinden scheikunde interessant, maar proefjes doen in een laboratorium vinden ze te kleinschalig. Ze houden van denken in het groot. Het zijn denkers én doeners. Ongeveer 10 tot 30% van de studenten is vrouw.
Studenten zijn goed in de bètavakken en hebben een fascinatie voor technische processen achter gewone producten. Hoe worden verf, bier, jenever of lippenstift gemaakt? Wat doen we met bagger en vervuilde grond? Wat komt er kijken bij de productie van schone brandstof?

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Hbo-opleidingen die verwant zijn aan de hbo-opleiding Chemische technologie zijn:

Wil je toch liever iets op mbo-niveau, informeer dan naar Chemische Laboratoriumtechniek of Procestechniek. Als je na het behalen van je diploma nog verder wilt studeren, dan sluiten de volgende universitaire opleidingen aan op de hbo-opleiding Chemische Technologie: Scheikunde, Scheikundige technologie, Procestechnologie, Life Sciences enzovoort.

Auteur: Ysolde Bentvelsen

https://www.carrieretijger.nl/opleiding/techniek/toegepast-onderzoek/chemische-technologie Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger