Associate degree

Je werkt of je hebt net je mbo-4-opleiding afgerond en je zou wel weer een studie willen volgen. Maar het vooruitzicht nog eens minimaal drie jaar in de studiebanken te zitten, spreekt je niet aan. Je kunt dan kiezen voor een nieuw type hoger onderwijs: de Associate degree (Ad).

Wat is een Associate degree?

De Associate degree (Ad) is een nieuwe landelijke erkende tweejarige hbo-opleiding, een deelprogramma van de hbo-bacheloropleiding. Als je de opleiding hebt afgerond, ontvang je het diploma Associate degree (Ad). Je hebt dan een diploma tussen mbo-4 en hbo-bachelorniveau in.
De opleiding is bijzonder geschikt voor mensen die praktisch zijn ingesteld. Tijdens de studie werk je veel aan  praktijkprojecten, vaak samen met andere studenten.
Je kunt Ad-programma's volgen in de volgende studierichtingen: economie, techniek, gedrag en maatschappij, landbouw en natuurlijke omgeving, taal en cultuur, gezondheidszorg en onderwijs.

Wil je specifieke informatie over een Ad-programma dat jou interessant lijkt, neem dan een kijkje op de website van de hogeschool of neem contact op met het studie-informatiecentrum.

Studielast

Het Ad-programma heeft in de meeste gevallen een studielast van 120 studiepunten. Je kunt het programma dus binnen twee jaar afronden. Hoe lang je studie echt gaat duren, is afhankelijk van wat je al hebt geleerd en wat je al kunt. Op basis van deze zogenaamde Eerder Verworven Competenties (EVC’s) kun je vrijstellingen verdienen waardoor de studie korter wordt. Heb je nog weinig praktijkervaring, dan zul je in een stage tijdens de studie de benodigde ervaring opdoen. Het Ad-programma wordt dus op maat voor je samengesteld.

Toelatingseisen

De vooropleidingseisen voor een Ad-programma zijn gelijk aan de eisen voor de betreffende hbo-bacheloropleiding. Voldoe je hier niet aan, dan kun je soms ook op basis van je werkervaring worden toegelaten. Met behulp van een EVC-procedure wordt beoordeeld of je (werk)ervaring toereikend is om toegelaten te worden tot de opleiding of om vrijstelling te krijgen. Informeer bij de hogeschool wat de mogelijkheden zijn om toegelaten te worden en of het mogelijk is de opleidingsduur te verkorten.

Studiefinanciering

Net als alle andere studenten die een opleiding in het hoger onderwijs volgen, heb je als Ad-student recht op studiefinanciering. Natuurlijk moet je dan wel aan de gebruikelijke eisen voor studiefinanciering voldoen.

Een diploma, en dan?

Met een Associate degree heb je een goede kans op een baan. De opleidingsprogramma’s zijn namelijk in samenwerking met de diverse sectoren ingevuld en sluiten daardoor prima aan op de vraag vanuit het bedrijfsleven en de overheid. Maar misschien heb je de smaak van studeren te pakken gekregen en wil je verder studeren. Je kunt dan zonder studievertraging doorstromen naar de bacheloropleiding en de opleiding in nog eens twee jaar afronden. Je hebt dan een bachelortitel.

Bezint eer ge begint

Voordat je je bij de IB-Groep aanmeldt voor een Associate degree is het verstandig eerst goed op een rijtje te zetten wat je motieven zijn om aan de opleiding te beginnen, want met de juiste motivatie doorloop je je studie veel makkelijker. Daarnaast is het raadzaam om jezelf af te vragen of je over de juiste studievaardigheden beschikt. Een hbo-opleiding vraagt bijvoorbeeld meer van je taalvaardigheid en zelfstandigheid. Uit de praktijk blijkt dat veel mbo’ers hier moeite mee hebben.

Zorg er ten slotte voor dat je inzicht hebt in de kosten van je opleiding. Je kunt een studie betalen met het geld dat je verdient met een betaalde (bij)baan en/of de studiefinanciering die je ontvangt. Sluit de studie aan op je werk, dan profiteert je werkgever ook van je nieuwe kennis. Wellicht is hij bereid om de studiekosten geheel of gedeeltelijk voor zijn rekening te nemen. Het volgen van een opleiding op kosten van je baas brengt ook verplichtingen met zich mee. Je kunt bijvoorbeeld niet zomaar overstappen naar een andere werkgever. Deze en andere afspraken worden vastgelegd in een studiekostenovereenkomst.
Hoe beter je de overstap naar het hbo voorbereidt, hoe kleiner de kans op een gebrek aan motivatie, studievertraging en financiële problemen.

Aanbevolen website

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Opleiding Studeren in het hbo Bekostigde opleiding, particulier of tweejarig Associate degree