Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Opleiding Studeren in het hbo Van mbo naar hbo Hoe betaal je het doorstuderen?

Hoe betaal je het doorstuderen?

De manier waarop je je studie betaalt, hangt af van je leeftijd, je vooropleiding en werkervaring. Je kunt je studie financieren door een bijdrage van je ouders, studiefinanciering, het geld dat je verdient met een betaalde baan of het levenlanglerenkrediet.

Wanneer heb je recht op studiefinanciering?

Je hebt recht op studiefinanciering als je:

Het maakt niet uit of je op het mbo ook al studiefinanciering hebt gehad. Ga je een deeltijdopleiding doen, dan heb je geen recht op studiefinanciering. Per 1 september 2015 is de studiefinanciering in het hoger onderwijs veranderd.

Studiefinanciering bestaat uit de volgende onderdelen:

Studievoorschot, reisproduct en collegegeldkrediet is voor elke student die aan de eerdergenoemde voorwaarden voldoet. De aanvullende beurs is afhankelijk van het inkomen van je ouders.

Je mag zelf bepalen of of je kiest voor een studievoorschot en collegeldkrediet. Het zijn leningen die je na je studie moet terugbetalen. Alleen het studentenreisproduct en de aanvullende beurs kunnen een gift worden. Voorwaarde is dat je dan binnen tien jaar je diploma op zak hebt, gerekend vanaf je eerste maand studiefinanciering. Haal je je diploma niet binnen die periode, dan moet je alles terugbetalen. Behalve de aanvullende beurs in je eerste vijf maanden met studiefinanciering, die mag je altijd houden.

Hoe lang krijg je studiefinanciering voor een hbo-opleiding?

Je krijgt voor een vierjarige hbo-studie in totaal zeven jaar studiefinanciering. Een aanvullende beurs is alleen de eerste vier jaar mogelijk. Het studentenreisproduct krijg je de eerste vijf jaar.

Hoeveel bedraagt het collegegeld?

Er zijn twee soorten collegegeld: het wettelijk collegegeld en het instellingscollegegeld.

De meeste studenten betalen het wettelijk collegegeld. De overheid bepaalt jaarlijks de hoogte van het wettelijk collegegeld. Houd rekening met een bedrag van ca. 2000 euro per jaar. In sommige gevallen betaal je instellingscollegegeld, bijvoorbeeld wanneer je aan een particuliere instelling studeert. Hogescholen bepalen de hoogte van het instellingscollegegeld. Dat is meestal meer dan het wettelijk collegegeld.

Naast het collegegeld moet je rekening houden met kosten die je maakt voor boeken, readers en eventuele excursies. De hoogte hiervan is afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Levenlanglerenkrediet

Wil je een erkende hbo-opleiding of een Associate degree (Ad) volgen en heb je geen recht meer op reguliere studiefinanciering, dan kun je onder bepaalde voorwaarden geld lenen om het college- of lesgeld te betalen: het levenlanglerenkrediet.

Om aanspraak te kunnen maken op het levenlanglerenkrediet moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

Ben je al begonnen met een opleiding en wil je alsnog een levenlanglerenkrediet aanvragen? Dit kan. Je kunt dan echter alleen een krediet aanvragen voor de resterende studietijd.

Hoeveel lenen

Je kunt per jaar het bedrag lenen dat je aan college- of lesgeld moet betalen. Hiervoor geldt een maximum; raadpleeg de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) voor de exacte bedragen. Het is niet mogelijk om geld te lenen voor boeken et cetera. In sommige gevallen moet je een verklaring van de onderwijsinstelling meesturen. Uit die verklaring moet blijken hoeveel het college- of lesgeld bedraagt. Als je aanvraag wordt goedgekeurd, ontvang je maandelijks 1/12 deel van het college- of lesgeld dat je moet betalen.

Wanneer terugbetalen?

Stopt je recht op het levenlanglerenkrediet, dan begin je het daaropvolgende jaar met terugbetalen. De exacte datum wordt bepaald door de uitschrijfdatum van je opleiding. Je hebt vijftien jaar de tijd om de lening inclusief rente af te lossen. De rente wordt telkens voor vijf jaar vastgezet. Hoeveel je moet maandelijks moet aflossen is afhankelijk van je (verzamel)inkomen.

Aanbevolen website

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/opleiding/ho/mbo-hbo/financiering Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger