Welke voordelen heb je als mbo-instromer?

Als je een mbo-opleiding hebt afgerond, beschik je over een flinke dosis praktische kennis en praktijkervaring. Ondanks dat het hoger beroepsonderwijs theoretischer is van opzet dan het middelbaar beroepsonderwijs, komt die praktische kennis ook op een hogeschool goed van pas.

Wanneer je aan een hbo-opleiding begint die verwant is aan je mbo-opleiding, heb je profijt van je mbo-stages. Je werkervaringen kunnen bijvoorbeeld ideeën opleveren voor projecten; je weet waar er op de werkvloer behoefte aan is. Bovendien beschik je al over zakelijke contacten en anders weet je wel hoe je die kunt leggen. Zoals Marvin Molenkamp, die zonder problemen bij een directeur aan tafel schuift om informatie voor studieopdrachten te verzamelen.    

Goed in research en contacten leggen

Marvin Molenkamp ging na het mbo - Internationale handel en Groothandel – door naar het hbo en volgt momenteel de opleiding Small Business & Retail Management aan de Saxion Hogeschool te Enschede. "Afzetposten, jaar- en omzetcijfers: dat soort informatie heb je meestal nodig voor projecten die je zelfstandig moet uitvoeren. Dankzij mijn mbo-stages weet ik hoe ik aan dat soort gegevens kan komen. Niet door een telefoontje naar de receptioniste te plegen, maar door een gesprek te voeren met de directeur van een onderneming. Ik weet inmiddels hoe ik zo’n gesprek moet aanpakken. Een havist daarentegen heeft nog nooit met een directeur aan tafel gezeten, die is hoogstens voor een schoolopdracht een keer naar de bibliotheek geweest om wat research te doen."

Gemakkelijker zelf aan het werk

Zijn studiegenoot Peter Mengerink heeft op een andere manier profijt van zijn mbo-stages: de werkervaringen in het bedrijfsleven helpen hem bij het zelfstandig uitvoeren van opdrachten.

"Voordat ik aan mijn hbo-opleiding begon, heb ik drie jaar stage gelopen in Nederland en in het buitenland. Ik heb gewerkt in een klein, middelgroot en groot bedrijf. Die werkervaringen komen mij goed van pas nu ik projecten geheel zelfstandig moet uitvoeren; vanuit het bedrijfsleven was ik al gewend om hele dagen te werken. Dit in tegenstelling tot een student met een havo-diploma, die meestal alleen een bijbaantje in de supermarkt of zoiets dergelijks heeft gehad. Zo ben ik een paar maanden bezig geweest aan een project dat ik momenteel aan het afronden ben. Daarvan is het doel om een bedrijf te helpen met de reclame. Ik heb zelf een bedrijf uitgezocht, benaderd en een passende website gemaakt", aldus Peter Mengerink, die momenteel Small Business & Retail Management studeert aan de Saxion Hogeschool te Enschede. Daarvoor volgde hij de mbo-opleiding Handel (niveau 4). 

Snel in het uitvoeren van practica

Wanneer je vanuit een mbo-functie aan een hbo-opleiding begint dan kun je je praktijkervaringen toepassen in je studie. Je doet het meeste voordeel op met je praktijkervaringen wanneer je een hbo-opleiding volgt die verwant is aan je mbo-opleiding of mbo-functie.

Zo gaan de pratica Heleen Swier gemakkelijk af. Heleen ging met een diploma Middelbaar Laboratoriumonderwijs (MLO) op zak aan de slag als assistent onderzoeker en begon – na tien jaar te hebben gewerkt - aan de hbo-opleiding Biologie & Medisch Laboratoriumonderzoek: "Dankzij mijn ruime praktijkervaring doorloop ik gemakkelijk de practica die ik voor mijn studie moet uitvoeren. Hoe je een goede planning maakt voor een test, hoe je meerdere testen tegelijkertijd kunt uitvoeren, hoe je snel en goed kunt pipetteren: al die praktische vaardigheden beheers ik al." Hierdoor kan Heleen meer aandacht besteden aan de theorie-opdrachten. Dat is wel zo fijn omdat veel lesstof helemaal nieuw voor haar is. Op het mbo volgde ze namelijk de richting levensmiddelentechnologie, terwijl ze zich nu op het hbo voornamelijk bezighoudt met medisch laboratoriumonderzoek.   

Met de hoeveelheid lesstof en de manier waarop die wordt aangeboden in het hbo hebben veel mbo'ers moeite. Lees welke andere nadelen je als mbo'er in het hbo hebt.

Auteur: Janine Bruinooge

Je bent hier: Home Opleiding Studeren in het hbo Van mbo naar hbo Welke voordelen heb je als mbo-instromer?