Toelatingseisen hbo

Als je in het bezit bent van een havo-, vwo- of mbo 4-diploma ben je in principe toelaatbaar tot een hbo-opleiding. Maar sommige opleidingen stellen daarnaast nog aanvullende eisen, bijvoorbeeld aan je vakkenpakket of aan je fysieke gesteldheid.

Aanvullende eisen

Voor sommige opleidingen geldt naast de vooropleidingseis (havo, vwo of mbo-4) ook een profiel- of vakkenpakketeis. Zo is voor de technische opleidingen veelal wiskunde een vereiste.

Als je niet het benodigde profiel of vakkenpakket hebt, dan spreek je van een of meerdere ‘deficiënties’. Als je deze wegwerkt, kun je in veel gevallen toch beginnen met de opleiding van je keuze. Je werkt je deficiëntie(s) weg door bij de hogeschool waar je wilt gaan studeren een deficiëntietoets af te leggen. Als je daarvoor slaagt, mag je alsnog aan de opleiding beginnen. Vrijwel alle hogescholen bieden ter voorbereiding op de toetsen voorbereidings- of bijspijkercursussen aan.

Bij sommige opleidingen moet je een toelatingsexamen afleggen, zoals bij kunstacademies en de opleidingen voor lichamelijke opvoeding. De hogeschool zal je testen op de aanvullende eisen en bepaalt vervolgens of je wordt toegelaten.

Geen diploma? Wel 21?

Wil je aan het hbo studeren, maar ben je niet in het bezit van het vereiste diploma, maar wel 21 jaar of ouder? Dan kun je deelnemen aan een toelatingsonderzoek 21+. Rond je het toelatingsonderzoek positief af, dan kun je alsnog met je studie beginnen.

Buitenlandse vooropleiding

Heb je jarenlang in het buitenland gewoond en daar je middelbare school met succes doorlopen? Met dat diploma kun je ook op de hogeschool worden toegelaten, mits de vooropleiding van vergelijkbaar niveau is met het Nederlandse havo, vwo of mbo. Daarvoor is het nodig het diploma officieel te laten vertalen en het niveau te laten bepalen (diplomawaardering). Dit kun je laten doen bij Nuffic. Naast een diploma is het ook van belang dat je de Nederlandse taal goed beheerst. Heb je een niet-Nederlands diploma en wil je graag aan het hbo studeren? Neem dan in elk geval contact op met de hogeschool van je keuze.

Numerus fixus

Sommige opleidingen in het hbo hanteren een numerus fixus. Dat wil zeggen dat deze opleidingen jaarlijks een maximum aantal eerstejaars studenten toelaten.

Studieduurverkorting door verwante opleiding

Bepaalde mbo-opleidingen sluiten precies aan op een bepaalde hbo-opleiding. De opleidingen zijn dan verwant. Een voorbeeld daarvan is de mbo-opleiding Sociaal Pedagogisch Werk (SPW) en de hbo-opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH). Heb je een verwante mbo-opleiding gevolgd, dan kun je recht hebben op verkorting van je hbo-opleiding.

Motivatie

Ook al heb je de juiste papieren op zak en kun je starten met een opleiding aan het hbo, een goede motivatie om aan een hbo-opleiding te beginnen is minstens zo belangrijk. Met de juiste motivatie studeer je gemakkelijker en sneller. Een bewuste studiekeuze vergroot de kans dat je een opleiding met succes afrondt. Daarom kent het hoger onderwijs de studiekeuzecheck. Deze check is bedoeld om erachter te komen of de opleiding waarvoor je je hebt aangemeld daadwerkelijk bij je past. Meer informatie hierover vind je in de rubriek 'Snel en soepel door het hbo'.

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Opleiding Studeren in het hbo Toelatingseisen hbo