Succesvol zijn

Vraag mensen wanneer iemand succesvol is en negen van de tien keer heeft het antwoord te maken met aanzien of geld. Als we het hebben over succesvolle mensen denken we meteen aan steenrijke voetballers, beroemde popsterren en flitsende zakenmannen. Mensen die kunnen kopen wat ze willen, in enorme villa’s wonen en een dikke auto rijden. Succes staat in onze westerse maatschappij gelijk aan het aanzien dat iemand maatschappelijk geniet, aan financiële en materiële rijkdom. Maar is dit dé definitie van succes in het leven? Wat is succes eigenlijk?

Definitie van succes

Van Dale omschrijft succes als ‘goede afloop, uitkomt of uitslag’ en ‘iets dat goed afloopt’. Deze definitie legt de nadruk op een vooropgezet eindresultaat, op de geslaagde verwezenlijking van een voornemen. Succes wordt gezien als de afronding van een bepaald proces en niet zozeer als doel op zich. Als je op deze manier naar succes kijkt, is het iets dat de uitkomst kan zijn van elke manier van proberen of van elke handeling. Of je nu een eenvoudige taak of een flink project tot een goed einde brengt of ervoor zorgt dat de balans tussen je werk- en privéleven goed is. Succes is de mate waarin je in staat bent de doelen te verwezenlijken die je jezelf stelt. En dat kunnen grote en kleine doelen zijn en die hoeven niets te maken te hebben met het vergaren van geld, roem of status. Succes is dus een heel persoonlijk en relatief begrip. Dit is heel logisch, want ieder mens is uniek en heeft zijn eigen dromen, levensverhaal, kwaliteiten en zwakke punten.

“A man is successful if he gets up in the morning and gets to bed at night, and in between; he does what he wants to do.”

Bob Dylan

Doelen stellen

  • Marco is manager bij een grote financiële instelling en woont in een schitterend herenhuis aan de Keizersgracht in Amsterdam. In zijn garage staat een nieuwe Porsche en iets verderop in de Amstel ligt zijn eigen sloep. Hij vindt zichzelf succesvol als hij elk jaar een hogere omzet haalt dan het voorgaande jaar.
  • Janine werkt drie dagen in de week als verkoopster in een hippe kledingwinkel. Samen met haar vriend en twee jonge dochters woont ze in een eenvoudig rijtjeshuis. Ze vindt zichzelf succesvol, omdat ze haar baan weet te combineren met haar drukke gezinsleven en de zorg voor haar vader die leidt aan de ongeneeslijke ziekte ALS.
  • Carlo is freelance tekstschrijver en als je hem vraagt of hij zichzelf succesvol vindt, zegt hij volmondig ‘ja’. Hij vindt het heerlijk om zelf te kunnen beslissen aan welke projecten hij werkt en wanneer.

Marco’s definitie van succes is heel anders dan die van Janine. En die van Carlo is ook heel anders dan die van Marco. Succesvol zijn heeft voor ieder van ons een andere betekenis. Het is verstandig om voor jezelf te bepalen wanneer jij jezelf succesvol vindt en je hierbij niet vergelijkt met anderen, want ieder van ons maakt zijn eigen ontwikkeling door, zowel sociaal, mentaal als fysiek. Als je weet wat succes voor jou betekent, kun je je loopbaan gerichter sturen. De eerste vraag die je jezelf zou moet stellen is: hoe ziet mijn werk en ook mijn leven er uit als ik naar mijn eigen maatstaven succesvol ben? Zelfonderzoek vormt daarbij een belangrijk onderdeel, want om de juiste doelen te kunnen stellen, moet je eerst achterhalen wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Dus, vraag je eens af: wat betekent succesvol zijn voor mij? Leg dit eens naast je werkelijke situatie. Wat klopt er (nog) niet? Wat wil je veranderen? Wat kun je veranderen? Wat ga je morgen al doen om succesvoller te zijn, volgens jouw eigen definitie van succes?

Als je meer inzicht hebt in je sterke punten, waarden en drijfveren, kun je doelen stellen en acties bepalen die je helpen je dromen te verwezenlijken. Probeer doelstellingen te formuleren die niet te gemakkelijk zijn, want dan bieden ze je te weinig voldoening. Maar ze moeten ook niet te moeilijk zijn, want onhaalbare doelen werken demotiverend. Je kunt wel een beroemde zangeres willen zijn, maar als je zo vals zingt als een kraai is die droom niet realistisch en er is niets frustrerender dan een doel dat nooit bereikt kan worden. Goede doelen zorgen voor focus, energie en creativiteit. Het helpt ook om je einddoelen in kleinere doelen onder te verdelen. Op deze manier maak je het einddoel overzichtelijker. Het opdelen van een groter doel in kleinere subdoelen heeft nog een bijkomend voordeel: veel kleine successen samen geven je het gevoel een succesvol leven te leiden. Doelen behalen, ook die kleine tussendoelen, geeft een tevreden gevoel en dat verstrekt je zelfvertrouwen en je zelfwaardering. En heb je eenmaal succes, dan zegt de wet van de aantrekkingskracht: succes schept de mogelijkheid tot groter succes. Doordat je meer vertrouwen hebt gekregen in je eigen kunnen, durf je het vervolgens aan om moeilijkere taken of grotere projecten op je te nemen.

"Success is not the key to happiness. Happiness is the key to success. If you love what you are doing, you will be successful."

Albert Schweitzer

Eigenschappen van succesvolle mensen

Onderzoeker Albert Gray bestudeerde jarenlang succesvolle mensen om erachter te komen wat hét kenmerk was van hun slagen. Hij ontdekte dat succesvolle mensen de gewoonte hebben om door te gaan waar anderen ophouden. Succesvolle mensen bijten door de zure appels heen en geven niet op wanneer het even tegenzit. ‘Geen zin’ komt in hun woordenboek niet voor. Ze kenmerken zich door een grote intrinsieke motivatie en geven niet op wanneer ze dingen moeten doen die ze niet leuk vinden. Ze zetten hun tanden ergens in en blijven doorgaan, net zolang totdat ze hun doel(en) hebben bereikt. Succesvolle mensen hebben dus een flinke portie wilskracht en doorzettingsvermogen. Ze hebben een groter doel en zetten ongerief opzij om dit te kunnen behalen. Zonder inspanning kun je niet veel bereiken. Zelfdiscipline en doorzettingsvermogen zijn makkelijker op te brengen als ze in dienst staan van een doel dat de moeite waard is om te bereiken. Een doel dat je zoveel energie geeft dat discipline verandert in plezier en doorzettingsvermogen verandert in gewoonte.

Vier tips voor een succesvol leven

  • Weet wat je verlangens en wensen zijn. Hierbij moet je je afvragen wat nu je ultieme doel is om te behalen in je leven. Hierbij moet je ook weten waarom dit belangrijk voor je is.
  • Werk hard. Succes komt je niet aanwaaien. Je moet er hard voor werken. Geloof in jezelf en blijf volhouden. En vergeet niet: fouten maken mag! Van fouten maken leer je en word je beter in wat je doet.
  • Blijf jezelf continu verbeteren en blijf leren. Hoe meer je weet, hoe meer je kunt. Onderga nieuwe ervaringen en sta open voor nieuwe dingen.
  • Evalueer regelmatig of je op de goede weg zit. Het bijhouden van je resultaten is een manier om jezelf te stimuleren je voornemens vol te houden.

Aanbevolen boeken

  • Covey, Stephen. De zeven eigenschappen van effectief leiderschap. Amsterdam: Uitgeverij Business Contact.
  • Tiggelaar, Ben. Dit wordt jouw jaar! Soest: Tyler Roland Press.

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Functioneren Succesvol zijn