Snel en soepel door het hbo

Vrijstellingen

  • Wie al een tijd werkervaring heeft, kan voor inschrijving bij een hbo een beoordeling van zijn Elders Verworven Competenties aanvragen. Dat kan je vrijstellingen opleveren waardoor je in drie jaar in plaats van vier jaar je hbo-diploma haalt.
Leerstof bestuderen
  • Studeren aan het hbo vraagt om een andere manier van studeren dan op de middelbare school of aan het mbo. De hoeveelheid en de moeilijkheidsgraad van de leerstof liggen er vaak hoger dan je gewend was. En voor wie na een aantal jaren werken weer aan een studie begint, zal het ook even wennen zijn om weer boven de boeken te hangen. Dit artikel geeft uitleg over hoe je op een effectieve en efficiënte manier je leerstof bestudeert.

Samenwerkend studeren

  • Of het nu projectonderwijs heet, of action learning, je werkt in het hbo vaak samen in groepen. Kom je net van het mbo, dan is dit meestal even wennen. Voor studenten die al werkervaring hebben, is samenwerkend studeren vertrouwder. Zij zijn het gewend om in teamverband aan projecten te werken.

Gemotiveerd blijven

  • Zelfs de meest leergierige studenten balen soms flink van hun studie. Zie jij het soms ook niet meer zitten? Pas op dat je niet in een langdurige motivatiedip terecht komt! Wat kun je doen om je studiemotivatie te behouden en wat mag je verwachten van je hogeschool?

Doelen stellen en plannen

  • In het hbo ben je grotendeels zelf verantwoordelijk voor wat je leert. Je stelt leerdoelen op en houdt deze bij in een persoonlijk ontwikkelingsplan. Je staat hierin niet alleen. Juist de feedback van docenten en medestudenten maken het leuk om aan je eigen ontwikkeling te werken. Dit artikel helpt je bij het opstellen en halen van leerdoelen.

Individueel studieplan

  • In veel opleidingen krijg je te maken met het individueel studieplan. Dat is een plan dat je samen met een studiebegeleider opstelt om ervoor te zorgen dat je binnen een afgesproken tijd bepaalde onderdelen van de studie afrondt. Het plan moet aan een aantal voorwaarden voldoen.

Stageplaats kiezen

  • Een stage geeft je de kans om datgene dat je tijdens je hbo-opleiding leert in de praktijk te brengen. Je werkt samen met collega’s en ervaart hoe het er in een bedrijf aan toe gaat. Ook werk je aan je sociale en communicatieve vaardigheden. Maar hoe vind je een goede stage en hoe kies je die?

Je bent hier: Home Opleiding Studeren in het hbo Snel en soepel door het hbo