Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Opleiding Studeren in het hbo Snel en soepel door het hbo Leerstof bestuderen

Leerstof bestuderen

Studeren aan het hbo vraagt om een andere manier van studeren dan op de middelbare school of aan het mbo. De hoeveelheid en de moeilijkheidsgraad van de leerstof ligt de lat vaak hoger dan je gewend was. En voor wie na een aantal jaren werken weer aan een studie begint, zal het ook even wennen zijn om weer boven de boeken te hangen. Carrièretijger geeft je handvatten voor een effectieve en efficiënte manier van studeren.

Bereid je goed voor

Oriënteren

Veel studenten slaan hun boek open en beginnen te lezen zonder zich eerst af te vragen wat ze eigenlijk met de studiestof aanmoeten. Het is verstandig je eerst op je boek of tekst te oriënteren voordat je met lezen begint. Op basis van je oriëntatie krijg je een beeld van het onderwerp, inzicht in de hoofd- en bijzaken en de moeilijkheidsgraad en kun je bepalen hoe je de tekst wilt bestuderen. De volgende vragen geven je een idee hoe je je op de leerstof kunt oriënteren:

Door antwoorden op deze vragen te zoeken voordat je begint te lezen, studeer je doelgericht en bespaar je tijd.

Plannen

Als je weet wat je moet lezen, kun je een inschatting maken van de tijd die je daarvoor nodig hebt. Maak vervolgens een planning met daarin welke stof je wanneer wilt gaan bestuderen. Wees realistisch. In één dag een vuistdikke theoretische pil doorwerken is een onhaalbare kaart. Maak een haalbare planning en probeer je daar zo goed mogelijk aan te houden.

Sophie, eerstejaars student Human Resource Management: “Aan het begin van mijn studie begon ik veel te laat met studeren. Ik dacht: dat lukt me wel, op de havo begon ik ook altijd pas een dag van tevoren met studeren. Na vier dikke onvoldoendes zag ik in dat ik het anders moest aanpakken. Ik ging planningen maken en samen met een vriendin studeren. Dat hielp. Het eerstvolgende tentamen haalde ik een 9.”

Lezen om te leren

Nadat je je op de leerstof hebt georiënteerd, begin je met het lezen van de tekst of het boek.

Door de studiestof op deze manier te structureren kun je de stof beter in je opnemen en onthoud je feiten gemakkelijker.

Nog een aantal tips

Aanbevolen website

Auteur:  Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/opleiding/ho/soepel-door-hbo/leerstof-bestuderen Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger