Bachelor-masterstructuur

In het studiejaar 2002-2003 hebben de Nederlandse universiteiten en hogescholen de Europese bachelor-masterstructuur (afgekort tot: bama) ingevoerd. 29 Europese landen hebben in 1999 afspraken gemaakt om te komen tot een meer uniform systeem van hoger onderwijs in Europa (de Bologna-verklaring).

Studiepunten

Elke module die je volgt aan een hogeschool of universiteit heeft een waarde die uitgedrukt wordt in studiepunten. Die staan voor het aantal uren dat je moet besteden om de module te halen. Deze punten, ECTS, zijn internationaal vergelijkbaar. Een soort euro voor het onderwijs.

Titels hbo en universiteit

Nadat je bent afgestudeerd kun je een Nederlandse titel gebruiken (baccalaureus, ingenieur, meester) of een internationale graad (Bachelor of Master).

Bacheloropleidingen in het hbo duren vier jaar (240 ECTS-studiepunten). De universitaire opleiding bestaat uit een driejarige bachelor gevolgd door een éénjarige of tweejarige master.

Er zijn twee soorten bachelors: na een universitaire bacheloropleiding krijg je afhankelijk van de studierichting de algemene graad 'Bachelor of Arts (BA)' of 'Bachelor of Science (BSc)'. Studeer je af aan een hbo-opleiding, dan krijg je een specialistische graad, zoals 'Bachelor of Business Administration (BBA)' of 'Bachelor of Economics (BE)'.

De bachelordiploma's van het hbo en de universiteit zijn gelijkwaardig, maar de inhoud verschilt. Een bachelordiploma van het hbo geeft niet automatisch toegang tot een verwante masteropleiding aan de universiteit. Het criterium voor de internationale vergelijkbaarheid is het behaalde eindniveau, niet de duur van de opleiding. Om vanuit het hbo door te kunnen stromen naar een universitaire master is het soms mogelijk een schakelprogramma te volgen. Dit kan een standaardprogramma zijn, maar ook een individueel vastgesteld programma.

Het onderscheid tussen hbo en universiteit in de bama-structuur is typisch Nederlands. In het buitenland kijkt men er raar tegenaan. Het bachelor-mastermodel is nu juist bedoeld om het hoger onderwijs in Europa gelijk te trekken.

Met de invoering van de bachelor-masterstructuur is ook accreditatie ingevoerd in het hoger onderwijs. Opleidingen zullen elke zes jaar worden beoordeeld op hun kwaliteit, door de Nederlands-Vlaamse accreditatieorganisatie.

Major/minor

Sinds de invoering van de Bama-structuur is er nog een verandering in de opbouw van hbo-opleidingen gekomen. Je moet na de propedeuse kiezen voor een major en een minor. Een minor kun je bijvoorbeeld ook aan een universiteit volgen, waardoor je makkelijker kunt overstappen naar een universitaire master.


Auteur: René Pijlman

Je bent hier: Home Opleiding Studeren in het hbo Bachelor-Master Structuur