Bachelor

Met ingang van het studiejaar 2002 bestaat in Nederland de bachelor-masterstructuur in het hoger onderwijs. De graad Bachelor krijg je na het voltooien van een vierjarige hbo-opleiding of een driejarige wo-opleiding.

Verschillen tussen hbo- en wo-bachelor

Er zijn twee soorten bachelors: hbo (hoger beroepsonderwijs) en wo (wetenschappelijk onderwijs). De bachelordiploma's van het hbo en de universiteit zijn gelijkwaardig, maar er zijn ook verschillen:

  • Opleidingen in het hbo hebben een beroepsgerichte oriëntatie. Wo-opleidingen zijn wetenschappelijk georiënteerd.
  • Hbo-bacheloropleidingen zijn 4-jarig (240 studiepunten). Wo-bacheloropleidingen zijn 3-jarig (180 studiepunten).
  • De toelatingseis voor een hbo-bacheloropleiding is een diploma op minimaal mbo of havo-niveau. Voor wo-bachelors is dat een vwo-diploma of hbo-propedeuse.

Een bachelordiploma van het hbo geeft niet automatisch toegang tot een verwante masteropleiding aan de universiteit. Het criterium voor de internationale vergelijkbaarheid is het behaalde eindniveau, niet de duur van de opleiding. Soms is het mogelijk een schakelprogramma te volgen, waarin je tekorten in kennis en vaardigheden kunt wegwerken.

Na een universitaire bacheloropleiding krijg je afhankelijk van de studierichting de algemene graad Bachelor of Arts (BA) of Bachelor of Science (BSc). Studeer je af aan een hbo-opleiding, dan krijg je een specialistische graad, zoals Bachelor of Fine Art (BFA) of Bachelor of Arts and Economics (BAE).

Studenten die een wo-bachelor hebben gedaan, volgen meestal direct aansluitend een masteropleiding. Hbo-bachelors doen vaak eerst enkele jaren werkervaring op voordat ze aan een master beginnen.


Je bent hier: Home Opleiding Studeren in het hbo Bachelor-Master Structuur Bachelor