Hbo-opleiding Applied Science

Ben jij geïnteresseerd in biologie, scheikunde en technologie? Dan is de hbo-opleiding Applied Science wellicht iets voor jou. Tijdens deze opleiding leer je kennis en technieken uit de natuurwetenschappen te combineren om slimme oplossingen te bedenken voor vraagstukken op het gebied van gezondheid, technologie, milieu of voeding. Denk bijvoorbeeld aan de verbetering van medicijnen, de ontwikkeling van nieuwe kunststoffen en milieuvriendelijke materialen en het verbeteren van sportprestaties door uitgebalanceerde voeding en geavanceerde materialen. Je kunt deze voltijdopleiding alleen aan Hogeschool Fontys in Eindhoven volgen.

Wat kun je ermee worden?

Afhankelijk van de specialisatie die je tijdens je opleiding kiest, kun je na je afstuderen aan de slag in het bedrijfsleven, bij kennis- en onderzoeksorganisaties, ziekenhuizen, technische universiteiten en overheidsinstellingen. Voorbeelden van functies die je kunt vervullen zijn:

Wat is het carrièreperspectief?

Nadat je enkele jaren werkervaring hebt opgedaan, kun je doorgroeien naar leidinggevende functies, zoals projectleider of manager of naar functies als kwaliteitscoördinator of informatietechnoloog.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

 • Experimenteren en onderzoeken. Tijdens de studie leer je hoe je onderzoeksvragen formuleert en nauwkeurig en resultaatgericht experimenten kunt uitvoeren. Je moet daarvoor geduld hebben, je goed kunnen concentreren en ook buiten de gebaande kaders om kunnen denken.
 • Analyseren. Je moet verbanden kunnen leggen tussen de gegevens die je hebt verzameld en de verschillende omstandigheden waaronder. Cijfermatig inzicht, een kritische blik en logisch redeneren zijn daarbij essentieel.
 • Samenwerken. Grote processen leiden, sturen of opzetten doe je nooit alleen. Daar zijn altijd meer mensen bij betrokken. Je moet daarom goed kunnen samenwerken en communicatief vaardig zijn; je moet zowel mondeling als schriftelijk in staat zijn onderzoeksresultaten duidelijk te presenteren en op grond daarvan een advies uit kunnen brengen.
 • Goed zijn in fijn handwerk. Werken met reageerbuizen, giftige stoffen en microscopen is een precies werkje. Je moet een vaste hand hebben om dat te kunnen.
 • Engelse taalvaardigheid. Veel wetenschappelijke artikelen over onderzoeken op het gebied van Applied Science worden geschreven in het Engels.  DJe moet deze teksten, die vaak moeilijke termen bevatten, goed kunnen begrijpen.

Hoe lang duurt de opleiding?

De hbo-opleiding Applied Science is een vierjarige voltijdopleiding. In bepaalde gevallen kun je de studieduur verkorten, bijvoorbeeld als je in het bezit bent van een dipoma van een verwante mbo-opleiding.

Wat doe je tijdens de opleiding?

In het eerste en tweede jaar van de opleiding maak je kennis met het vakgebied van Applied Science. Je breidt je kennis op het gebied van scheikunde, biologie, wis- en natuurkunde uit en werkt aan projecten. Het derde jaar van de opleiding begint met een stage, waarna je een specialisatie kiest. Je kunt je specialiseren in de volgende beroepsgebieden: communication & commerce, biomedical science, molecular science & engineering, life science, diagnostics, molecular science of chemical engineering. Je rondt de opleiding af met een afstudeeropdracht over een door jezelf gekozen onderwerp. Na je afstuderen mag je de titel Bachelor of Applied Science (B.AS) voeren.

Hoe zwaar is het?

Tijdens de opleiding maak je behoorlijk wat uren door de vele praktijk- en projectopdrachten, maar als je goed kunt rekenen, technisch inzicht hebt, nieuwsgierig bent en natuurlijk je best doet, dan is de studie goed te doen.

Welke toelatingseisen zijn er?

Je kunt met de hbo-opleiding Applied Science beginnen als je in het bezit bent van een diploma:

 • Havo met het profiel Natuur & Gezondheid of Natuur & Techniek
 • Vwo met het profiel Natuur & Gezondheid of Natuur & Techniek
 • Mbo niveau 4

Hogescholen kunnen afwijkende of aanvullende eisen stellen; informeer bij de hogeschool van je keuze naar de exacte toelatingsvoorwaarden.

Ben je 21 jaar of ouder, en heb je geen diploma dat toelating biedt tot een hbo-opleiding, dan kun je voor vrijstelling van de vooropleidingseis in aanmerking komen. Je moet dan een toelatingsonderzoek 21+ doen. Rond je het toelatingsonderzoek positief af, dan kun je alsnog met de opleiding starten

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

 • Ben je geïnteresseerd in scheikunde, biologie en technologie?
 • Lees je graag bladen als Natuurwetenschap & Techniek?
 • Experimenteer jij graag?
 • Ben je een doener?
 • Ben je een pietje-precies?
 • Ben jij onderzoekend aangelegd?
 • Ben jij innovatief?
 • Ben je nieuwsgierig?
 • Kun je goed zelfstandig werken, maar ben je ook een teamplayer?

Kun je de meeste vragen met 'ja' beantwoorden, dan is de hbo-opleiding Applied Science wellicht iets voor jou. Je kunt je verder oriënteren door een open dag te bezoeken of een gesprek aan te vragen met een studieadviseur.

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Aanbevolen websites

 • Op de website van Fontys Hogescholen vind je meer informatie over de hbo-opleiding Applied Science.
 • Op de website Exact wat je zoekt vind je meer informatie over opleidingen en beroepen binnen het domein van Applied Science, waaronder de hbo-opleiding Applied Science.
Auteur: Marieke van Oosterhout
Je bent hier: Home Opleiding Studies in Exact, Techniek en ICT Toegepast onderzoek Hbo-opleiding Applied Science