Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Opleiding Techniek ICT Hbo-opleiding Bio-informatica

Hbo-opleiding Bio-informatica

Wil je onderzoek doen naar kanker en weten hoe je snel en betrouwbaar een diagnose kunt stellen? Ben jij nieuwsgierig hoe DNA werkt en waarvoor je dat kunt gebruiken? Wil je de kwaliteit van voedsel verbeteren? Werk je graag op de computer? Dan is de hbo-opleiding Bio-informatica wellicht iets voor jou. Bio-informatica is een praktijkgerichte opleiding waarbij je leert methoden uit de informatica en wiskunde te gebruiken om (moleculaire) biologische en genetische vraagstukken op te lossen. Drie hogescholen bieden deze voltijdopleiding aan.

Wat kun je ermee worden?

Als afgestudeerd bio-informaticus ben je een onderzoeker die niet in het lab staat, maar die de computer gebruikt bij het oplossen van moleculaire en biomedische onderzoeksvragen. Je kunt bij allerlei organisaties aan de slag. Denk aan de farmaceutische industrie, de landbouw- of voedingsmiddelenindustrie, academische ziekenhuizen of bij universiteiten. Veelal zal onderzoek naar cellen, eiwitten en DNA je werkveld zijn. Maar je kunt je ook richten op onderzoek van complete organismen of op biologische databases. Je ontwerpt, programmeert en analyseert of geeft leiding aan onderzoeksprojecten. Je bedenkt methoden voor onderzoek met een grote hoeveelheid gegevens en voert die uit. Je kunt ook gaan werken in de sales, bij de overheid of bij een adviesbureau.

Beroepen die door afgestudeerden worden uitgeoefend zijn bijvoorbeeld:

Als je tijdens je studie doorstroomt naar de lerarenopleiding, ben je bevoegd scheikunde of biologie te geven op middelbare scholen.

Hoe lang duurt het?

De hbo-opleiding Bio-informatica wordt alleen in voltijd aangeboden. De studie duurt vier jaar, maar heb je een vwo-diploma met het profiel Natuur & Techniek of Natuur & Gezondheid, dan kun je in aanmerking komen voor een versnelde leerroute en de studieduur met maximaal een jaar verkorten. Of je hiervoor in aanmerking komt, wordt door de examencommissie van de hogeschool bekeken. 

Wat doe je tijdens de opleiding?

In het eerste jaar - de propedeuse - maak je kennis met de basisbeginselen van de bio-informatica. Het onderwijs is opgebouwd uit thema's waarin biologie en informatietechnologie hand in hand gaan. Op het rooster staan vakken als biologie, scheikunde, onderzoeksmethoden en -technieken en informatica. Praktijkervaring doe je op in het laboratorium, waarbij je onder meer leert omgaan met databases en programmeren. In de hoofdfase volg je verdiepende vakken zoals celbiologie, biochemie, genetica, immunologie en microbiologie. Je leert biologische databases benaderen, ontwerpen en bewerken. Je oefent en verbreedt je informaticakennis voor het vastleggen en bevragen van biologische informatie, het maken en gebruiken van eigen computerprogramma's en databases voor het oplossen van (moleculair) biologische en genetische problemen. Je bestudeert biotechnologie, leert kloneren, genetisch modificeren en diagnosticeren. Je verdiept je in complexe statistiek en je traint praktische vaardigheden als communiceren, werken in een team, projectmanagement, probleemanalyse en rapportage. In het derde jaar loop je stage en kies je een verdiepende of verbredende minor, bijvoorbeeld op het gebied van de biomedische informatica, onderwijs, laboratoriumonderzoek, forensisch onderzoek of management. In het vierde jaar rond je je opleiding af met een afstudeeropdracht bij een onderzoeksinstituut, een (academisch) ziekenhuis of een bedrijf.

Hoe zwaar is het?

Bio-informatica is een pittige studie, maar als biologie, wiskunde, Engels en programmeren je liggen, is het goed te doen.

Welke toelatingseisen zijn er?

Je kunt aan de opleiding beginnen als je in het bezit bent van een havo-, vwo- of mbo-4-diploma. Als je een havo- of vwo-diploma hebt, gelden vooropleidingseisen op basis van je profiel.

Havo

Vwo

Hogescholen kunnen afwijkende of aanvullende eisen stellen; informeer bij de hogeschool van je keuze dus goed naar de toelatingsvoorwaarden.

Heb je niet de juiste vooropleiding en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je deelnemen aan de toelatingsonderzoek 21+. Slaag je voor deze test, dan kun je alsnog worden toegelaten tot de opleiding.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

Spreekt dit je allemaal aan, maar ben je nog niet zeker, ga dan eens naar een voorlichtingsavond, open dag of maak een afspraak met een studieadviseur om meer duidelijkheid te krijgen over je keuze.

Welke hbo-opleidingen lijken er op?

Hbo-opleidingen die verwant zijn aan de hbo-opleiding Bio-informatica zijn:

Welke wo-opleidingen lijken erop?

Aanbevolen websites

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/opleiding/techniek/ict/bio-informatica Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger