Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Opleiding Techniek Toegepast onderzoek Hbo-opleiding Voedingsmiddelentechnologie

Hbo-opleiding Voedingsmiddelentechnologie

Consumenten stellen steeds hogere eisen aan de kwaliteit van producten. Is het product gezond, is het product veilig, is de verpakking eenvoudig en is het milieuvriendelijk? Tijdens de hbo-opleiding Voedingsmiddelentechnologie krijg je inzicht in alle aspecten van de ontwikkeling van voedingsmiddelen: van ontwikkeling tot (grootschalige en procesmatige) productie, van concept tot eindproduct en van houdbaarheid en kwaliteit tot gezondheid en marketing. Hierbij kun je denken aan producten als brood, fruit, vlees, frisdrank, snoep, kant-en-klaarmaaltijden, soepen, in glas of in blik, halfklaar-producten, diepvries of gekoeld.

Wat kun je ermee worden?

Met je diploma op zak kun je aan de slag bij grote multinationals in de levensmiddelen, de vlees-, groente- en fruitverwerkende industrie. Je kunt dan denken aan functies als:

Maar een functie als inspecteur bij de Voedsel en Waren Autoriteit hoort ook tot de mogelijkheden.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Hoe lang duurt de opleiding?

De opleiding wordt alleen in voltijd aangeboden en duurt vier jaar. Heb je de opleiding Voedingsmiddelentechnologie met goed gevolg afgerond, dan mag je de titel Bachelor of Applied Science (B AS) voeren.

Wat doe je tijdens de opleiding?

In het eerste jaar van je opleiding – de propedeuse – oriënteer je je op het vakgebied van voeding. Bij sommige hogescholen maak je aan het begin van het jaar al een keuze voor een specialisatie, zoals Food Technology of Food & Health. De lesstof is veelal thematisch verdeeld over modulen, waarin de kernvakken projectgewijs aan de orde komen. Je volgt vakken als product- en proceskwaliteit, productontwikkelingmarketing en communicatie, bedrijfskunde, levensmiddelenchemie, microbiologie en voedingsleer.

In de hoofdfase van de opleiding (tweede tot en met vierde jaar) verdiep je – onder andere door enkele stages – de kennis uit het eerste jaar en kies je een afstudeerrichting. De afstudeerrichtingen worden door elke hogeschool op eigen wijze ingevuld. Integrale kwaliteitszorg, Productie en productiemanagement en Productontwikkeling- en marketing zijn enkele voorbeelden van specialisaties. Je sluit je studie af met een afstudeerscriptie.

Welke toelatingseisen zijn er?

Je wordt tot de hbo-opleiding Voedingsmiddelentechnologie toegelaten als je in het bezit bent van een havo-, vwo- of mbo-4-diploma. Heb je een havo- of vwo-diploma, dan gelden de volgende eisen:

Hogescholen kunnen afwijkende of aanvullende eisen stellen; informeer bij de hogeschool van jouw keuze dus goed naar de toelatingsvoorwaarden.

Voldoe je niet aan de vooropleidingseis en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je deelnemen aan een toelatingsonderzoek 21+.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

Kun je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is de opleiding Voedingsmiddelentechnologie wellicht iets voor jou!

Kijk ook op de website Proef!. Daar vind je nog meer informatie, waaronder stageverhalen en video's.

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/opleiding/techniek/toegepast-onderzoek/voedingsmiddelentechnologie Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger