Generalistische beroepen

Sommige beroepen zijn niet voor één gat te vangen. Je komt ze in veel verschillende organisaties en verschillende vormen tegen. Neem bijvoorbeeld een manager: operationeel manager, algemeen manager, financieel manager.... En dat zijn slechts enkele ´smaken´! En de consultant: het lijkt wel alsof er honderden soorten van zijn. Ook de beleidsmedewerker en de project manager rekenen we tot de generalistische beroepen.

Als adviseur of consultant help je organisaties bij verbetering. Je kunt in van alles adviseur zijn: personeelsmanagement, communicatie, milieu, ICT, leiderschap, kwaliteitsmanagement of marketing. Het is een veelzijdig en veeleisend beroep.

Managers werken bij alle instellingen en ondernemingen waar uitvoerenden werken die leiding nodig hebben. De manager geeft leiding aan één of meer mensen en plant, organiseert en controleert.

Een beleidsmedewerker werkt vaak bij de overheid. Hij weet alles over zijn beleidsterrein en schrijft daar plannen voor. Daarnaast overleg en netwerk je als beleidsmedewerker veel. Je adviseert een bestuurder, bijvoorbeeld een wethouder of een minister.

Een project manager of projectleider plant, organiseert en heeft de dagelijkse leiding over projecten. De projecten vormen een afgerond geheel en hebben een concreet eindresultaat.

Je bent hier: Home Beroep Functies in Economie en management Generalistische beroepen