Opleiding tot informatiespecialist

Om als informatiespecialist aan de slag te gaan, is de opleiding HBO-ICT met afstudeerrichting Information & Media Studies zeer geschikt. Na het afronden van een van deze opleidingen is het echter wel verstandig om je researchvaardigheden verder te ontwikkelen.

Je kunt natuurlijk ook informatiespecialist worden met een universitaire opleiding. De studie Documentaire Informatiewetenschap leidt op tot informatiewetenschapper en geeft je een goede opstap in de wereld van informatiemanagement. Je leert onder andere oplossingen te bedenken voor problemen die gerelateerd zijn aan het digitaliseren van informatie.

Heb je een mbo-opleiding gedaan, bijvoorbeeld Informatiedienstverlening Bibliotheken (niveau 4), dan kun je bij openbare bibliotheken en informatie– en documentatiecentra van (overheids)instellingen aan de slag. Je werkt dan meestal als informatiemedewerker en helpt bezoekers bij hun zoektocht. Wil je aan de slag als informatiespecialist, dan moet je je onder andere verder verdiepen in het ontwikkelen en beheren van informatiesystemen.

Cursussen en trainingen

  • De Vereniging van Openbare Bibliotheken biedt verschillende opleidingen en cursussen aan speciaal gericht op de informatiedienstverlening in bibliotheken. Zo is er een post-hbo-opleiding ICT Bibliotheek Professionals en zijn er cursussen zoals Digitale Bronnen voor de jeugd.
  • GO opleidingen heeft een groot aanbod aan cursussen en opleidingen op het gebied van informatiedienstverlening, archief- en documentmanagement, bibliotheek en documentatie en cultureel erfgoed.
  • SOD Next geeft allerlei cursussen op het terrein van documentaire informatievoorziening.

Auteur: Janine Bruinooge

Je bent hier: Home Beroep Functies in Economie en management Research-functies Informatiespecialist Opleiding tot informatiespecialist