Hbo-opleiding Circus

Nee, je wordt niet opgeleid tot clown en ook leer je niet hoe je olifanten of paarden dresseert. De hbo-opleiding Circus and Performance Art leidt je op tot professioneel uitvoerend kunstenaar binnen het nieuwe circus(theater). Je specialiseert je in één circusdiscipline, zoals Chinese pole, aerial of cyr wheel, maar je krijgt daarnaast ook een brede basis aan circustechnieken aangeleerd. Tijdens de opleiding doe je via projecten en presentaties op festivals en in theaters veel praktijkervaring op. Je kunt de hbo-opleiding Circus and Performance Art volgen aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Bij Codarts Rotterdam heet de opleiding Circus Arts.

Wat kun je ermee worden?

Na je afstuderen ben je professioneel uitvoerend kunstenaar. Je kunt solo optreden, maar je kunt je ook aansluiten bij een (internationaal) gezelschap. Of beide. Naast het circus kun je in binnen- en buitenland aan de slag bij:

  • variétéshows
  • straattheater
  • visuele theatershows
  • pretparken 
  • evenementen

Hoe lang duurt de opleiding?

De voltijdopleiding Circus duurt vier jaar en is volledig Engelstalig.

Wat doe je tijdens de opleiding?

In het eerste jaar (propedeuse) staan een brede introductie in verschillende circustechnieken en kennismaking met het werkveld centraal. In het tweede tot en met het vierde jaar (de hoofdfase) krijg je trainingen die worden afgestemd op de circusdiscipline van jouw keuze. Je ontwikkelt je technische vaardigheden, leert waar een circusact aan moet voldoen (compositieleer) en creëert in de loop van de studie je eigen acts. Je werkt ook veel samen met studenten van andere kunstdisciplines, zoals muziek en dans. Naast de vele 'doevakken', volg je ook theoretische lessen waarin je onder meer les krijgt in de geschiedenis van het circus. De opleiding bereidt je ook voor op de arbeidsmarkt en het zelfstandig ondernemerschap, want als artiest zul je vaak op freelancebasis werkzaam zijn. Je leert hoe je jezelf goed profileert en onderscheidt van anderen. Je studeert af met een individuele act en een groepsproductie en schrijft een scriptie. Rond je de opleiding met succes af, dan mag je de titel Circus and Performance Art (Fontys) of Bachelor of Circus Arts (Codarts) voeren. 

Joris de Jong, juggler:

‘Immediately after graduating I started working with TENT, a then new initiative by some friends of mine from Amsterdam. In their productions they combine spectacular circus techniques with other disciplines such as mime, dance, music, theatre, design and performance art.’

Bron: website Codarts.

Welke toelatingseisen zijn er?

Je bent toelaatbaar met een van de volgende diploma's:

  • Havo of vwo. Er gelden geen specifieke profieleisen.
  • Mbo niveau 4

Heb je niet de juiste vooropleiding, dan is het mogelijk om een 21+ toelatingsonderzoek te doen. Je moet dit onderzoek gedaan hebben, voordat je kunt worden uitgenodigd voor het toelatingsexamen (zie aanvullende eisen).

Aanvullende eisen

Naast de vooropleidingseisen moet je ook een toelatingsexamen (auditie) doen. Een selectiecommissie bekijkt of je over voldoende talent beschikt om de vierjarige studie met succes af te ronden. De auditie bestaat onder meer uit een individuele act die je thuis voorbereidt, een fysieke test en gesprek waarin je motivatie voor de opleiding aan bod komt. Doorsta je de auditie met glans, dan word je tot de opleiding toegelaten.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

Kun je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is de hbo-opleiding Circus wellicht iets voor jou. Je kunt je verder oriënteren door open dagen te bezoeken. Je kunt er kennismaken met studenten en docenten en kunt je een beeld vormen van de studie die je overweegt te volgen. 

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Aanbevolen websites

Auteur: Marieke van Oosterhout
Je bent hier: Home Opleiding Kunst, cultuur en vormgeving Hbo-opleiding Circus