Artisticiteit/kunstzinnigheid

Ben je artistiek, dan ben je bedreven in een of enkele vormen van beeldende kunst, zoals tekenen, schilderen, fotograferen, filmen, vormgeven of muziek. 

Wat betekent artisticiteit concreet?

Je hebt de behoefte en het talent om op een kunstzinnige manier uiting te geven aan gevoelens, gedachten, ideeën of zaken die je in je omgeving opvallen. Je wilt iets bereiken met je werk. Artisticiteit is een competentie die af te leiden is uit de producten die je maakt. Dit kunnen tekeningen en schilderijen zijn, maar ook beelden, foto’s, games of muziekcomposities.

Als je artistiek bent, dan:

  • Heb je een creërend vermogen
  • Heb je een visie op het werk dat je maakt 
  • Pas je ambachtelijke kennis en instrumentele vaardigheden toe bij het maken van eigen werk
  • Zit er in je werk(en) een bepaalde ‘handtekening’, iets unieks dat jouw werk origineel maakt
  • Ben je in staat om kritisch naar je eigen werk te kijken en het ter discussie te stellen op effectiviteit en kwaliteit

Welke competenties komen hierbij kijken?

Bij welke beroepen heb je deze competentie nodig?

Bij welke opleidingen heb je deze competentie nodig?

Bij sommige opleidingen wordt van je verlangd dat je kunt aantonen dat je over artistiek talent beschikt. Dit geldt met name bij opleidingen in de sectoren kunst, cultuur en vormgeving. Je scheppend vermogen hoeft dan nog perfect te zijn, maar er moet wel een bepaald talent, interesse en vermogen tot ontwikkeling uit blijken. Heb je dit volgens de toelatingscommissie voldoende in huis, dan kun je met de opleiding starten. Dit geldt onder meer voor de hbo-opleidingen:

Is deze competentie te ontwikkelen?

Artisticiteit is een competentie die moeilijk te ontwikkelen valt als je deze van nature niet bezit. Artisticiteit is het samengaan van passie, vaardigheden en creativiteit. Dit is een van de redenen waarom je bij veel  kunstzinnige opleidingen een toelatingsprocedure moet doorlopen.

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Functioneren Artisticiteit/kunstzinnigheid