Hbo-opleiding Archeologie

De hbo-opleiding Archeologie is een praktijkgerichte studie die je opleidt tot veldtechnicus; een manager die allerlei zaken rondom en omtrent een archeologisch project regelt. Naast praktische vaardigheden doe je veel theoretische kennis op over historische perioden, bodem en landschap, vondsten, gereedschap en ICT. Je kunt de hbo-opleiding Archeologie alleen volgen bij hogeschool Saxion te Deventer.

Wat kun je ermee worden?

Als hbo-archeolooog ben je de rechterhand van de universitair geschoolde archeoloog. Je bent iemand die breed inzetbaar is, zowel in het veld als op kantoor. Je weet bijvoorbeeld niet alleen hoe je moet opgraven, maar ook hoe een opgraving wordt georganiseerd en hoe je alle vondsten en gegevens (digitaal) moet documenteren. Als je klaar bent met de opleiding kun je aan de slag bij universiteiten, de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek, musea, provincies en gemeentewerken. Ambieer je een carrière als archeoloog, dan zul je de universitaire opleiding Archeologie moeten voltooien.

Archeologie of oudheidkunde is de wetenschap die door bestudering van materiële overblijfselen uit het verleden en hun context inzicht probeert te krijgen in alle facetten van oude culturen. De archeologische wetenschap kent een uitgebreide praktische kant (veldwerk): het verrichten van opgravingen. Ten onrechte wordt de archeoloog daarom soms gezien als een (schat)graver; een archeoloog is in de eerste plaats een wetenschapper, vaardig in het verrichten van wetenschappelijk onderzoek. Voor een archeoloog kan een prehistorische afvalhoop interessanter zijn dan goud of juwelen.

Bron: website hogeschool Saxion.

Wat is je kans op een baan?

Er is steeds meer vraag naar afgestudeerde hbo-archeologen vanwege de wettelijk verplichting om bij alle werkzaamheden waar de bodem wordt opengehaald archeologisch onderzoek te verrichten.

Hoe lang duurt de opleiding?

De hbo-opleiding Archeologie is alleen in voltijd te volgen en duurt vier jaar.

Wat doe je tijdens de opleiding?

Om professioneel te kunnen werken rond een opgraving is veel kennis nodig. In de opleiding leer je veel over de opeenvolgende perioden van de (pre)historie, bodem en landschap, maar ook voor methoden en technieken, informatietechnologie en wet- en regelgeving. Het onderwijs is zoveel mogelijk toepassingsgericht. Dat wil zeggen dat ook in de ondersteunden vakken als mondelinge en schriftelijke communicatie, talenkennis en projectmanagement de archeologische praktijk centraal staat. Elk jaar ga je tien weken op stage, waardoor je veel praktijkervaring opdoet. Zo leer je onder meer de basisbeginselen van grondverzet en graafwerkzaamheden, de werking van machines en hoe daarmee te werken. Maar ook: organiseren en werken met programma’s van eisen en plannen van aanpak. In het vierde studiejaar kun je je specialiseren. Je kunt bijvoorbeeld een archeologische specialisatie kiezen of een specialisatie op het gebied van management of communicatie. Maar je kunt ook kiezen voor een minor die je voorbereidt op een universitaire vervolgstudie.

Welke toelatingseisen zijn er?

Om aan de hbo-opleiding Archeologie te kunnen beginnen, moet je in het bezit zijn van een havo- of vwo-diploma met een van de profielen of een mbo-diploma op niveau 4. Maar dan ben je er nog niet, want de opleiding hanteert een decentrale selectie. Dit houdt in dat de hogeschool kijkt of je geschikt bent voor de studie. Zo ja, dan mag je aan de opleiding beginnen. De selectieprocedure bestaat uit het schrijven van een motivatiebrief, een test en eventueel een aanvullend motivatiegesprek. In de motivatiebrief moet je je in het kort voorstellen, omschrijven waarom je geïnteresseerd bent in archeologie en de opleiding wil doen en omschrijven wat je weet van het huidige archeologische werkveld in Nederland.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

  • Heb je belangstelling voor mensen en hun cultuur en bijbehorende gebruiksvoorwerpen?
  • Vind je het niet erg om in de vette klei naar sporen te zoeken?
  • Vind je het leuk om de ene dag tot je ellebogen in de modder te staan en de andere dag je vondsten zorgvuldig te documenteren?
  • Kun je goed in teamverband werken?
  • Kun je goed organiseren en plannen?
  • Ben je zorgvuldig en accuraat?

Kun je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is de hbo-opleiding Archeologisch Onderzoeksassistent wellicht iets voor jou.

Welke hbo-opleidingen lijken er op?

Doorstuderen

Heb je je diploma op zak en ben je het studeren nog niet beu, dan kun je denken aan een universitaire vervolgopleiding. Opleidingen die aansluiten op de hbo-opleiding Archeologie zijn:

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Opleiding Kunst, cultuur en vormgeving Hbo-opleiding Archeologie