Profiteer van krapte op de arbeidsmarkt

In een economische periode van personeelsschaarste op de arbeidsmarkt, kun je als werkzoekende of werknemer profiteren van de grote vraag naar personeel. Wil je doorgroeien, een carrièrestap maken of meer verdienen? In een periode van personeelstekort kun je je slag slaan.

Beding betere arbeidsvoorwaarden

In een krappe arbeidsmarkt hebben werkgevers er veel voor over om goede medewerkers te behouden of te werven. Denk bijvoorbeeld aan:

  • hoger salaris
  • eenmalige bonus of toeslag
  • reiskosten- of thuiswerkvergoeding
  • vergoeding voor je zorgverzekering of sportschoolabonnement
  • pensioenregeling
  • laptop, smartphone of auto van de zaak
  • extra vakantiedagen
  • opleiding of cursus op kosten van de werkgever
  • doorgroeimogelijkheden

Neem het initiatief tot een gesprek over je arbeidsvoorwaarden, of wacht op een geschikt moment, zoals een periodiek loopbaan-, functionerings- of beoordelingsgesprek. Met een goede voorbereiding, wat spelinzicht en een slimme strategie haal je het meeste uit de salarisonderhandeling.

Als je baas niet wil meegeven, dan kun je op een vriendelijke manier laten merken dat je om je heen aan het kijken bent naar een andere baan. Maar dreig niet met vertrekken, dat is niet goed voor de onderhandelingsrelatie met je werkgever.

Droombaan waarvoor je de papieren niet hebt

Bij een krappe arbeidsmarkt vinden veel werkgevers de juiste opleiding en ervaring minder belangrijk. Krapte is zo een gouden kans om de droombaan te vinden, waar je normaal gesproken niet voor in aanmerking zou komen. Dat is zeker het geval als je een carrièreswitch wil maken naar een branche met personeelstekort.

Sommige werkgevers bieden leerwerktrajecten waarbij je direct aan het werk gaat, salaris krijgt en verder wordt opgeleid. Zo kun je vrij makkelijk een branche met personeelsschaarste instromen.

Ga aan de slag: Ik in mijn droombaan.

Voor jezelf beginnen als zzp’er

Uit onderzoek van de ING bleek dat zzp’ers het meeste profiteren van een krappe arbeidsmarkt. Meer dan bij andere werkvormen slagen zelfstandigen erin om hun uurtarief te verhogen en meer uren te werken.

Een krappe arbeidsmarkt is dan ook een goed moment om voor jezelf te beginnen als zzp’er.

Zoek een betere baan of laat je recruiten

In tijden van personeelstekort zijn er voor jou meer kansen om op zoek te gaan naar een betere baan. Je kunt klassiek solliciteren, of jezelf onder de aandacht brengen bij werving- en selectiebureaus en je laten recruiten. De recruiters worden veel ingeschakeld door bedrijven die dringend op zoek zijn naar nieuwe medewerkers.

Waar liggen de kansen?

Het UWV publiceert regelmatig een overzicht van kansrijke beroepen. Dit laat zien welke beroepen goede baankansen bieden. In het overzicht staan beroepen op alle niveaus, ook beroepen waarvoor weinig instroomeisen worden gesteld.

De kansen zijn er niet alleen voor theoretisch opgeleiden. Vakmensen met een mbo-opleiding zijn in de techniek en bouw zeer gewild en kunnen soms meer verdienen dan mensen op hbo- en wo-niveau.

Aanbevolen websites

Bronnen

Auteur: René Pijlman

Je bent hier: Home Carrière Solliciteren Oriënteren op de arbeidsmarkt Profiteer van krapte op de arbeidsmarkt