Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Carrière Opvallen en promotie maken Onderhandelen over een hoger salaris

Onderhandelen over een hoger salaris

Je hebt al een tijd geen salarisverhoging gehad, werkt al enige jaren in de organisatie en bent behoorlijk gegroeid of anderen in jouw beroepsgroep verdienen meer dan jij. Enfin, je vindt het wel tijd worden dat je er in salaris op vooruit gaat. Veel mensen vinden het eng om daarover te beginnen bij hun baas. Maar met de juiste voorbereiding, wat spelinzicht en een slimme strategie houd je je zenuwen de baas.

Bereid je goed voor

Een geslaagd salarisgesprek begint met een grondige voorbereiding. In je voorbereiding gaat het erom dat je kunt beargumenteren waarom jij een salarisverhoging hebt verdiend.

Nadat je je marktwaarde en je eisen in kaart hebt gebracht, kun je nadenken over de wijze waarop je het gesprek bij je baas ter sprake wilt brengen en welke tactiek je tijdens het gesprek wilt hanteren.

Initiatief nemen

Het zal niet snel voorkomen dat een werkgever uit zichzelf tussentijds een hoger salaris aanbiedt. Ben jij van mening dat je er recht op hebt, dan zul jij dus zelf de eerste stap moeten zetten. Want als je niet kenbaar maakt hoe je over de honorering denkt, zal de ander aannemen dat je dik tevreden bent. Vind je het eng om erover te beginnen, dan kun je overwegen te wachten tot je loopbaan-, functionerings- of beoordelingsgesprek. Een positieve beoordeling geeft je een mooie aanleiding om over een salarisverhoging te beginnen. Als je om een gesprek vraagt, begin dan nooit met dreigementen. Ga ook niet alvast onderhandelen.

Wat dag en tijdstip betreft kun je zelf het beste inschatten wanneer je baas goed gemutst is. Doorgaans is maandagochtend geen goed moment voor dergelijke gesprekken.

Strategie bepalen

Denk niet alleen aan jezelf, maar vooral ook aan degene met wie je gaat onderhandelen. Is dit je leidinggevende of iemand van P&O? Of beiden? Probeer van tevoren een inschatting te maken van de onderhandelingsstijl en -tactiek van je gesprekspartner(s). Zorg dat je argumenten aansluiten bij zijn belangen en doelstellingen. Je kunt het gesprek oefenen met een vriend of vriendin die je baas speelt.

De volgende vragen kunnen je helpen bij het bepalen van je strategie:

Het gesprek zelf

Voor veel mensen is het gesprek een reden om de nacht ervoor wakker te liggen. Ook al vind je het gesprek doodeng, het onhandigste wat je kunt doen is te snel 'ja' zeggen op een aanbod.

Je werkgever valt misschien onmiddellijk voor je argumenten, maar waarschijnlijker is dat je over enkele of alle punten dient te onderhandelen. Hoe ga je dan verder?

De afronding

Ben je tot een akkoord gekomen, dan kun je overgaan tot de afronding. Herhaal de gemaakte afspraken één voor één. Onduidelijkheden kun je nu nog bespreken. Je doet er goed aan de gemaakte afspraken schriftelijk vast te laten leggen. Als je werkgever dit verzuimt, vraag er dan in een schriftelijk verzoek om. Natuurlijk vergelijk je de uiteindelijke overeenkomst met je eigen aantekeningen.

Aanbevolen websites

Aanbevolen boeken

 

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/carriere/promotie/salarisonderhandeling Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger