Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Opleiding Gezondheidszorg Mbo-opleiding Doktersassistent

Mbo-opleiding Doktersassistent

Als doktersassistent ondersteun je een huisarts of medisch specialist bij onderzoek en behandeling van patiënten. Ook ondersteun je hem op administratief gebied. Door jouw hulp kan de arts zich volledig op de zorgvraag van een patiënt richten. In de mbo-4-opleiding tot doktersassistent leer je hoe je je rol als rechterhand van de arts zo goed mogelijk uitvoert. Tijdens de opleiding doe je kennis op van de anatomie en fysiologie van de mens en van ziektebeelden en geneesmiddelen. Ook besteed je veel tijd aan de ontwikkeling van je communicatieve vaardigheden en leer je verbanden aanleggen en injecties toedienen. Je kunt de opleiding volgen aan verschillende ROC's in het land en bij verschillende aanbieders van afstandsonderwijs. De duur van de opleiding verschilt per opleidingsinstituut en varieert tussen de één en drie jaar.

Wat kun je ermee worden?

Als doktersassistent kun je op verschillende plekken binnen de gezondheidszorg aan het werk, denk bijvoorbeeld aan een:

Wat is het carrièreperspectief?

Na het behalen van je diploma kun je aan de slag bij verschillende instellingen in de gezondheidszorg. Het merendeel van de doktersassistenten werkt in de huisartsenzorg, in poliklinieken, bij de GGD of in de jeugdgezondheidszorg. Je kunt vervolgens doorgroeien naar een leidinggevende functie of je specialiseren als praktijkondersteuner (POH). Als praktijkondersteuner verleen je zorg aan patiënten met een chronische aandoening, zoals suikerziekte, astma of chronische bronchitis, hoge bloeddruk, te hoog cholesterol, rookverslaving of overgewicht. Om deze functie uit te kunnen oefenen, moet je eerst de opleiding tot Praktijkondersteuner met succes hebben afgerond. Dit is een opleiding op hbo-niveau die zowel als post-hbo-opleiding als Associate degree wordt aangeboden.

Welke competenties moet je in huis hebben?

Hoe lang duurt het?

De mbo-4-opleiding Doktersassistent duurt drie jaar. Bij sommige ROC's is het mogelijk om de opleiding versneld te volgen, waardoor je hem in een of twee jaar kunt afronden. Deze versnelde opleiding is meestal alleen mogelijk als je al eerder een beroepsopleiding hebt gedaan. Ook kun je vrijstellingen krijgen als je al over (vrijwilligers)ervaring beschikt. Je wordt dan getoetst via een EVC-procedure en op basis van de uitkomst wordt een persoonlijk traject afgesproken. Vraag bij het ROC van je keuze naar de mogelijkheden.

Soms stellen ROC's aanvullende eisen, zoals een minimumleeftijd van twintig jaar voor een deeltijdopleiding, of moet je eerst op intakegesprek voordat je aan de opleiding mag beginnen.

Wat doe je tijdens de opleiding?

Je kunt deze opleiding op twee manieren volgen: via de beroepsopleidende leerweg (bol) en de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Wanneer je kiest voor de bol-variant, volg je lessen op school en loop je stage. Kies je voor bbl, dan kom je een dag per week naar school en ga je minimaal drie dagen per week aan de slag als leerling-doktersassistent bij een erkend leerbedrijf.
Of je nu de beroepsopleidende leerweg of de beroepsbegeleidende leerweg kiest, tijdens de lessen leer je alles over de volgende beroepstaken:

De kennis en vaardigheden die je nodig hebt om deze beroepstaken te kunnen uitvoeren, worden in de lessen behandeld.  Naast klassikale theorielessen, voer je ook regelmatig zelfstandig praktijkopdrachten uit.

Welke toelatingseisen zijn er?

Je kunt met aan de mbo-opleiding Doktersassistent beginnen als je in het bezit bent van een van de volgende diploma’s of bewijzen:

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

Kun je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is de mbo-4-opleiding Doktersassistent wellicht iets voor jou.

Welke hbo-opleidingen sluiten op deze opleiding aan?

Als gediplomeerd doktersassistent kun je doorstromen naar hbo-vervolgopleidingen voor de gezondheidszorg, zoals:

Aanbevolen websites

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/opleiding/gezondheidszorg/mbo-opleiding-doktersassistent Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger