Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Beroep Gezondheidszorg Medisch Doktersassistent

Doktersassistent

Als doktersassistent ben je het eerste aanspreekpunt voor patiënten. Je beantwoordt de telefoon, regelt het spreekuur en ontvangt patiënten. Daarnaast houd je je bezig met de organisatie van de praktijk. Je legt dossiers en instrumenten voor de arts klaar en verzorgt de administratie.  In opdracht en onder verantwoordelijkheid van de arts voer je zelfstandig kleine medisch-technische handelingen uit. Zo geef je injecties, spuit je oren uit en meet je de bloeddruk van een patiënt op. Als doktersassistent kun je werken bij een artsenpraktijk, maar ook kun je aan de slag bij een ziekenhuis of een gezondheidscentrum.

Wat zijn je taken als doktersassistent?

Waar werk je als doktersassistent?

Als doktersassistent kun je op verschillende plekken binnen de gezondheidszorg aan het werk, denk bijvoorbeeld aan een:

Wat is je plaats in de organisatie?

Met wie werk je samen?

Afhankelijk van je werkplek, kun je samenwerken met artsen, specialisten, praktijkondersteuners, collega-doktersassistenten, fysiotherapeuten, verpleegkundigen en medische secretaresses.

Wie is je baas?

Je werkt meestal zelfstandig, onder leiding van een arts.

Welke competenties moet je in huis hebben?

Hoe word je doktersassistent?

Om doktersassistent te worden, moet je de mbo-4-opleiding Doktersassistent hebben gevolgd en met succes hebben afgerond.

Wat ga je verdienen?

Het aanvangssalaris van een beginnend doktersassistent in een huisartsenpraktijk bedraagt bruto € 1.704 per maand. Voor andere werkvelden (ziekenhuizen, jeugdgezondheidszorg, etc.) gelden andere, maar vergelijkbare, bedragen.

Bron: website Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten (NVDA).

Wat zijn je carrièremogelijkheden?

Na het behalen van je diploma kun je aan de slag bij verschillende instellingen in de gezondheidszorg. Het merendeel van de doktersassistenten werkt in de huisartsenzorg, in poliklinieken, bij de GGD of in de jeugdgezondheidszorg. Je kunt vervolgens doorgroeien naar een leidinggevende functie of je specialiseren als praktijkondersteuner (POH). Als praktijkondersteuner verleen je zorg aan patiënten met een chronische aandoening, zoals suikerziekte, astma en chronische bronchitis, hoge bloeddruk, te hoog cholesterol, rookverslaving en overgewicht. Om deze functie uit de te kunnen oefenen, moet je eerst de opleiding tot Praktijkondersteuner met succes hebben afgerond. Dit is een opleiding op hbo-niveau die zowel als post-hbo-opleiding als Associate degree wordt aangeboden.

Welke beroepen lijken erop?

Aanbevolen websites

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/beroep/gezondheidszorg/medisch/doktersassistent Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger