Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Beroep Gezondheidszorg Medisch Apothekersassistent

Apothekersassistent

Als apothekersassistent ben je een belangrijk aanspreekpunt voor cliënten die in de apotheek hun medicijnen komen halen. Het is jouw werk om de cliënten juist te informeren over de medicijnen die ze (gaan) gebruiken; je geeft de hen voorlichting over het gebruik ervan en attendeert hen op eventuele bijwerkingen.

Wat zijn je taken als apothekersassistent?

Als apothekersassistent sta je achter een balie en neem je het recept aan dat de cliënt van zijn of haar (huis)arts heeft gekregen. Het kan ook zijn dat de arts het recept al digitaal heeft doorgestuurd. Vervolgens voer je het recept in het digitale dossier van de cliënt in en controleer je of de cliënt de medicijnen veilig kan gebruiken (dit heet medicatiebewaking). Is alles in orde, dan pak je (of de robot als je in een heel moderne apotheek werkt) het medicijn en zorg je ervoor dat de cliënt het in de goede samenstelling en hoeveelheid krijgt. Soms moet een medicijn speciaal worden gemaakt of aangepast en vertel je de cliënt dat hij op een later tijdstip moet terugkomen. Bij het verstrekken van het medicijn geef je de cliënt advies over hoe hij de medicatie moet gebruiken en vertel je over eventuele bij- en wisselwerkingen (een wisselwerking betekent dat het medicijn invloed heeft op de werking van andere medicijnen). Je helpt ook cliënten die zonder recept bij je aan de balie komen. Ze hebben bijvoorbeeld een sportblessure of kleine kwalen, zoals hoofdpijn, voetschimmel of verkoudheid en willen weten wat ze hieraan kunnen doen. Je stelt hen vragen over hun kwaal, geeft advies over hoe ze deze het beste kunnen behandelen en verkoopt indien gewenst het juiste middel of (vrij verkrijgbaar) medicijn. Als apothekersassistent heb je ook administratieve taken; je zorgt ervoor de administratie in orde is en houdt de medicijnvoorraad bij.

Waar werk je als apothekersassistent?

Je kunt werkzaam zijn in een openbare apotheek, maar je kunt ook aan de slag in een ziekenhuisapotheek of een gezondheidscentrum. Vind je het leuk om vooral bezig te zijn met het bereiden van geneesmiddelen, dan kun je ook aan de slag in een bereidingsapotheek.

Met wie werk je samen?

In de apotheek werk je nauw samen met collega-apothekersassistenten, de apotheker en eventuele apotheekhulpen en medicijnbezorgers. Ook buiten de apotheek onderhoud je contacten, bijvoorbeeld met (thuis)zorgmedewerkers en leveranciers. De apotheker is je leidinggevende. Hij of zij is dikwijls ook de eigenaar van de apotheek.

Welke competenties moet je in huis hebben?

Hoe word je apothekersassistent?

De mbo-4-opleiding Apothekersassistent leid je op voor het gelijknamige beroep.

Wat zijn je carrièremogelijkheden?

Na het behalen van je diploma kun je je specialiseren in onder meer diabetes of patiëntenzorg. Je volgt hiervoor extra nascholingscursussen. Heb je een aantal jaren werkervaring opgedaan, dan kun je een managementopleiding gaan volgen en doorgroeien naar de functie van coördinerend apothekersassistent of teamleider.

Welke beroepen lijken erop?

Spreekt het beroep van assistent in de medische sector je aan, dan kun je de volgende beroepen overwegen:

Aanbevolen websites

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/beroep/gezondheidszorg/medisch/apothekersassistent Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger