Medisch

Altijd al mensen willen helpen? Of iets met mensen willen doen? Als jij de zieke mens niet schuwt, tegen een stootje kunt en medelevend bent, dan is een medisch beroep wellicht wat voor jou. Het is hard werken, maar een medische beroep betekent ook dankbaar werk.

Als verpleegkundige help je mensen met een beperking, handicap of (dreigende) ziekte in hun thuissituatie of in een zorginstelling. Wat je precies doet, is afhankelijk van de specialisatie die je tijdens je studie hebt gekozen en de afdeling of instelling waar je werkt. Je krijgt voornamelijk verzorgende en verpleegtechnische taken (mensen aankleden, een infuus aanleggen, enzovoort). Verder denk je mee over beleidszaken en werk je intensief samen met je collega’s, artsen en professionals uit andere disciplines.

Als verloskundige begeleid je de normaal verlopende zwangerschap, bevalling en het kraambed. Gedurende deze periode ben je verantwoordelijk voor de gezondheid van moeder en kind. Maar het is ook je taak om te zien wanneer er complicaties ontstaan, zodat je zonodig naar een medisch specialist kunt doorverwijzen. Als verloskundige werk je vaak als zelfstandige in een (groeps)praktijk of in een ziekenhuis.

Als mondhygiënist probeer je gebitsproblemen bij je patiënten te voorkomen. Daarvoor geef je hen voorlichting, instructies en advies. Maar ook voer je behandelingen uit: in opdracht van een tandarts repareer en vul je bijvoorbeeld gaatjes.

Als mbo-verpleegkundige verleen je de dagelijkse zorg aan mensen die dit vanwege ziekte of functiebeperkingen nodig hebben. Denk daarbij bijvoorbeeld aan patiënten in een ziekenhuis, mensen met een psychiatrische ziekte, mensen met lichamelijke en/of verstandelijke beperkingen, ouderen, zwangere vrouwen, kraamvrouwen, pasgeborenen en kinderen. Je voert bij je patiënten of cliënten allerlei verpleegkundige handelingen uit. Wat je taken precies zijn, is afhankelijk van de soort instelling waar je werkzaam bent, maar je kunt denken aan het toedienen van medicijnen, het geven van injecties of het aanleggen van een infuus.

Als tandartsassistent ben je een echte duizendpoot. Je ondersteunt de tandarts bij een groot gedeelte van zijn of haar taken ‘aan de stoel’, maar voert ook veel handelingen zelf uit. Daarnaast geef je advies en voorlichting aan patiënten en ondersteun je de tandarts op administratief gebied; zo neem je de telefoon aan en plan je afspraken met patiënten in. Door jouw hulp zorg je ervoor dat de tandarts goed en snel kan werken.

Als apothekersassistent ben je een belangrijk aanspreekpunt voor cliënten die in de apotheek hun medicijnen komen halen. Het is jouw werk om de cliënten juist te informeren over de medicijnen die ze (gaan) gebruiken; je geeft de hen voorlichting over het gebruik ervan en attendeert hen op eventuele bijwerkingen.

Als doktersassistent ben je het eerste aanspreekpunt voor patiënten. Je beantwoordt de telefoon, regelt het spreekuur en ontvangt patiënten. Daarnaast houd je je bezig met de organisatie van de praktijk. Je legt dossiers en instrumenten voor de arts klaar en verzorgt de administratie. In opdracht en onder verantwoordelijkheid van de arts voer je zelfstandig kleine medisch-technische handelingen uit. Zo geef je injecties, spuit je oren uit en meet je de bloeddruk van een patiënt op. Als doktersassistent kun je werken bij een artsenpraktijk, maar ook kun je aan de slag bij een ziekenhuis of een gezondheidscentrum.

De nurse practitioner is een verpleegkundige die de hbo-masteropleiding Advanced Nursing Practice (ANP) heeft gevolgd. Als nurse practitioner (of verpleegkundig specialist) werk je op het snijvlak van de verpleegkunde (care) en de geneeskunde (cure). Als verpleegkundig specialist kun je aan de slag in ziekenhuizen, verpleeghuizen, huisartsenpraktijken, thuiszorgorganisaties en in de geestelijke gezondheidszorg.

De rechterhand van een medisch specialist, dat is in een notendop de functie van physician assistant (PA). Je voert zelfstandig diverse gedelegeerde medische handelingen uit, stelt behandelplannen op en volgt de situatie van patiënten. Je houdt je dus vooral bezig met de medische behandeling (cure) van patiënten en verlicht daarmee het werk van de medisch specialist. De masteropleiding physician assistant leidt je op tot dit verantwoordelijke beroep. Deze opleiding kun je alleen volgen als je al een hbo-opleiding in de gezondheidszorg hebt afgerond en over minimaal twee jaar relevante werkervaring beschikt.

Je bent hier: Home Beroep Functies in de Gezondheidszorg Medisch