Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Beroep Gezondheidszorg Medisch Nurse practitioner

Nurse practitioner

De nurse practitioner is een verpleegkundige die de hbo-masteropleiding Advanced Nursing Practice (ANP) heeft gevolgd. Als nurse practitioner (of, als je bent ingeschreven in het specialistenregister Registratiecommissie Specialisme Verpleegkunde (RSV), verpleegkundig specialist) werk je op het snijvlak van de verpleegkunde (care) en de geneeskunde (cure). Als verpleegkundig specialist kun je aan de slag in ziekenhuizen, verpleeghuizen, huisartsenpraktijken, thuiszorgorganisaties en in de geestelijke gezondheidszorg. 

Wat doet een nurse practitioner?

Als nurse practitioner ben je een verpleegkundige die bevoegd is om bepaalde medische taken uit te voeren binnen het vakgebied waarin je gespecialiseerd bent. Je kunt bijvoorbeeld werken met een specifieke doelgroep, zoals kinderen of pasgeborenen, maar ook met patiënten met een bepaald ziektebeeld, zoals huidaandoeningen of hartproblemen. Of je kunt terecht in een huisartsenpraktijk of verpleeghuis.

Wat zijn concreet je taken?

Het aantal medische taken verschilt per nurse practitioner; het is erg afhankelijk van de werkplek en het specialisme.

Heleen Raaphorst is verpleegkundig specialist in een huisartsenzorgcentrum in Leeuwarden: “Inclusief de opleidingstijd ben ik nu zeven jaar nurse practitioner. Het leuke aan het werk is dat geen dag gelijk is. Het is erg uitdagend en verantwoordelijk werk en ik leer iedere dag weer bij.”

Waar werk je als nurse practitioner?

Als nurse practitioner kun je in alle sectoren van de gezondheidszorg terecht waar artsen werkzaam zijn. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag in:

Wat is je plaats in de organisatie?

Collega’s of medewerkers

Met de volgende mensen werk je samen:

Wie is je baas?

Voor wat betreft de medische taken valt de nurse practitioner formeel onder de verantwoordelijkheid van een (huis)arts. 

Welke competenties moet je in huis hebben?

Hoe word je nurse practitioner?

De hbo-masteropleiding Advanced Nursing Practice (ANP) leidt je op voor het beroep van nurse practitioner. Deze opleiding duurt twee jaar en wordt door verschillende hogescholen aangeboden. Het is een duale opleiding, wat inhoudt dat je tegelijkertijd werk en leert. Tijdens de opleiding werk je als nurse practitioner/verpleegkundig specialist in opleiding op een relevante werkplek. Je hebt een dienstverband als verpleegkundige nodig voor minimaal 32 uur per week. Na afronding van de opleiding mag je de titel Professional master in Advanced Nursing Practice voeren. Je kunt je vervolgens in het BIG laten registeren als verpleegkundig specialist.

Om aan deze opleiding te kunnen beginnen moet je in het bezit zijn van een hbo-diploma Verpleegkunde en minimaal twee jaar werkervaring hebben in het werkveld waarin je je verder wilt specialiseren. Daarnaast moet je de Nederlandse en Engelse taal voldoende beheersen om vakliteratuur te kunnen begrijpen.
Heb je geen hbo-diploma Verpleegkunde? Bij sommige hogescholen is het mogelijk om via een assessment alsnog toegelaten te worden. Je kunt vrijstellingen krijgen met een relevante academische studie, bijvoorbeeld Gezondheidswetenschappen of Psychologie, op basis van een EVC-procedure.

Wat zijn je carrièremogelijkheden?

Als nurse practitioner kun je je je ontwikkelen in verschillende, brede verpleegkundig specialismen: preventieve zorg, acute zorg, intensieve zorg of chronische zorg bij somatische aandoeningen of geestelijke gezondheidszorg.

Welke beroepen lijken erop?

Er zijn geen beroepen die lijken op dat van nurse practitioner. Wil je graag in de gezondheidszorg aan de slag, dan spreken de volgende functies je wellicht ook aan:

Aanbevolen websites

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/beroep/gezondheidszorg/medisch/nurse-practitioner Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger