Nurse practitioner

De nurse practitioner is een verpleegkundige die de hbo-masteropleiding Advanced Nursing Practice (ANP) heeft gevolgd. Als nurse practitioner (of, als je bent ingeschreven in het specialistenregister Registratiecommissie Specialisme Verpleegkunde (RSV), verpleegkundig specialist) werk je op het snijvlak van de verpleegkunde (care) en de geneeskunde (cure). Als verpleegkundig specialist kun je aan de slag in ziekenhuizen, verpleeghuizen, huisartsenpraktijken, thuiszorgorganisaties en in de geestelijke gezondheidszorg. 

Wat doet een nurse practitioner?

Als nurse practitioner ben je een verpleegkundige die bevoegd is om bepaalde medische taken uit te voeren binnen het vakgebied waarin je gespecialiseerd bent. Je kunt bijvoorbeeld werken met een specifieke doelgroep, zoals kinderen of pasgeborenen, maar ook met patiënten met een bepaald ziektebeeld, zoals huidaandoeningen of hartproblemen. Of je kunt terecht in een huisartsenpraktijk of verpleeghuis.

Wat zijn concreet je taken?

  • Je houdt zelfstandig spreekuur en verricht daarbij lichamelijk onderzoek, stelt diagnoses en voert behandelingen uit. Als het nodig is schrijf je medicijnen voor. De besluiten die je neemt bespreek je wel met de arts of medisch specialist. 
  • Je coördineert de zorg voor je patiënten.
  • Je beantwoordt vragen van patiënten en geeft voorlichting over operaties.
  • Je verricht medische handelingen, zoals het aanleggen van infusen, inbrengen van navelvenelijn, uitvoeren van een lumbaalpunctie of een maskerballonreanimatie.
  • Je werkt mee aan het verbeteren van de kwaliteit van de zorg. Dit doe je bijvoorbeeld door je met onderzoek bezig te houden. 
  • Je houdt je bezig met kennisoverdracht en adviseert andere professionals. Zo geef je bijvoorbeeld les aan zowel verpleegkundigen als aan arts-assistenten en soms zelfs ook aan artsen. Verder geef je ook voorlichting aan bijvoorbeeld patiëntenorganisaties.

Het aantal medische taken verschilt per nurse practitioner; het is erg afhankelijk van de werkplek en het specialisme.

Heleen Raaphorst is verpleegkundig specialist in een huisartsenzorgcentrum in Leeuwarden: “Inclusief de opleidingstijd ben ik nu zeven jaar nurse practitioner. Het leuke aan het werk is dat geen dag gelijk is. Het is erg uitdagend en verantwoordelijk werk en ik leer iedere dag weer bij.”

Waar werk je als nurse practitioner?

Als nurse practitioner kun je in alle sectoren van de gezondheidszorg terecht waar artsen werkzaam zijn. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag in:

  • Ziekenhuizen
  • Huisartsenpraktijken
  • Verpleeghuizen
  • Thuiszorgorganisaties
  • Geestelijke gezondheidszorg

Wat is je plaats in de organisatie?

Collega’s of medewerkers

Met de volgende mensen werk je samen:

  • Verpleegkundigen.
  • Artsen. 
  • Verzorgenden. Zij werken in verpleeghuizen, de thuiszorg en bejaardenhuizen.
  • Administratief personeel. De baliemedewerkers maken afspraken met patiënten, verstrekken algemene informatie, en ontvangen bezoekers.
  • Professionals uit andere disciplines. Maatschappelijk werkers, fysiotherapeuten enzovoort.
  • Divers (medisch) personeel. Bijvoorbeeld operatieassistenten, voedingsassistenten, doktersassistenten, technici, de applicatiebeheerder, medewerkers van de keuken en transportdienst.

Wie is je baas?

Voor wat betreft de medische taken valt de nurse practitioner formeel onder de verantwoordelijkheid van een (huis)arts. 

Welke competenties moet je in huis hebben?

  • Integriteit. Van patiënten zul je nogal eens vertrouwelijke informatie te horen krijgen. Je weet ook veel van hun situatie via het persoonlijk patiëntendossier. Ook verricht je handelingen die voor de patiënt belastend kunnen zijn. In dit soort gevallen is tact en een integere houding natuurlijk wenselijk.
  • Inlevingsvermogen. Mensen komen bij je met allerlei klachten. Je moet je kunnen inleven in hoe ze zich voelen. Tegelijkertijd moet je ook een zekere mate van afstand kunnen bewaren. Als je je alles persoonlijk aantrekt, wordt het werk erg zwaar. De uitdaging is dus om empathisch te zijn en sociaal, zonder teveel bij je werk betrokken te raken.
  • Luisteren. Om een juiste diagnose te kunnen stellen, moet je goed kunnen luisteren. Niet alle mensen zijn goed in het verwoorden van hun klachten, en achter een klacht kan een ander probleem schuilgaan.
  • Zorgvuldig werken. Als nurse practitioner voer je medische handelingen uit. Ook schrijf je soms medicijnen voor. Het is belangrijk dat je daarbij precies te werk gaat en geen fouten maakt. 
  • Zelfstandig werken. Naast de medische handelingen neem je besluiten over de behandeling van patiënten. Je voert dus zelfstandig (maar wel na overleg) een deel van de taken van de arts uit. 
  • Communiceren. Samen met verpleegkundigen en artsen vorm je een team dat werkt aan de best mogelijke zorg voor patiënten. Als nurse practitioner ben je de schakel tussen de verschillende specialisten, de verpleegkundigen en andere disciplines. Je moet dus goed kunnen samenwerken en communiceren.
  • En last but not least, is het belangrijk dat je over een grote mate van medische kennis beschikt en deze up-to-date houdt.

Hoe word je nurse practitioner?

De hbo-masteropleiding Advanced Nursing Practice (ANP) leidt je op voor het beroep van nurse practitioner. Deze opleiding duurt twee jaar en wordt door verschillende hogescholen aangeboden. Het is een duale opleiding, wat inhoudt dat je tegelijkertijd werk en leert. Tijdens de opleiding werk je als nurse practitioner/verpleegkundig specialist in opleiding op een relevante werkplek. Je hebt een dienstverband als verpleegkundige nodig voor minimaal 32 uur per week. Na afronding van de opleiding mag je de titel Professional master in Advanced Nursing Practice voeren. Je kunt je vervolgens in het BIG laten registeren als verpleegkundig specialist.

Om aan deze opleiding te kunnen beginnen moet je in het bezit zijn van een hbo-diploma Verpleegkunde en minimaal twee jaar werkervaring hebben in het werkveld waarin je je verder wilt specialiseren. Daarnaast moet je de Nederlandse en Engelse taal voldoende beheersen om vakliteratuur te kunnen begrijpen.
Heb je geen hbo-diploma Verpleegkunde? Bij sommige hogescholen is het mogelijk om via een assessment alsnog toegelaten te worden. Je kunt vrijstellingen krijgen met een relevante academische studie, bijvoorbeeld Gezondheidswetenschappen of Psychologie, op basis van een EVC-procedure.

Wat zijn je carrièremogelijkheden?

Als nurse practitioner kun je je je ontwikkelen in verschillende, brede verpleegkundig specialismen: preventieve zorg, acute zorg, intensieve zorg of chronische zorg bij somatische aandoeningen of geestelijke gezondheidszorg.

Welke beroepen lijken erop?

Er zijn geen beroepen die lijken op dat van nurse practitioner. Wil je graag in de gezondheidszorg aan de slag, dan spreken de volgende functies je wellicht ook aan:

Aanbevolen websites

  • Op de site van V&VN, de beroepsvereniging van en voor verpleegkundigen en verzorgenden, vind je allerlei informatie over ontwikkelingen binnen de gezondheidszorg, een overzicht van cursussen en trainingen die je kunt volgen en zelfs een heuse rekentoets voor verpleegkundigen. 
  • De V&VN is onderverdeeld in enkele afdelingen, waaronder de V&VN VS voor verpleegkundig specialisten / nurse practitioners. Op hun eigen website vind je onder meer informatie over actuele ontwikkelingen, een overzicht van interessante congressen en symposia en je kunt in het forum meepraten over het vak. Ook kun je je opgeven voor de nieuwsbrief en interessante vacatures bekijken. 
  • Ook interessant is YouChooz.nl, een website met allerlei wetenswaardigheden over beroepen en opleidingen in de gezondheidszorg, waaronder de verpleegkundig specialist. Je kunt via de site eveneens in contact komen met studenten, docenten en nurse practitioners.

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Beroep Functies in de Gezondheidszorg Medisch Nurse practitioner