Wo-bacheloropleiding Gezondheidswetenschappen

Van anatomie tot beleid en van infectieziekten tot de organisatie van ons verzekeringsstelsel. In de universitaire bacheloropleiding Gezondheidswetenschappen leer je de gezondheidszorg in de hele breedte doorgronden. Je kijkt vanuit verschillende perspectieven naar de gezondheidszorg en leert welke factoren de gezondheid beïnvloeden en hoe je de gezondheidszorg kunt verbeteren. Je houdt rekening met organisatorische, logistieke, financiële en verzekeringstechnische aspecten.

Wat kun je ermee worden?

Anders dan bij beroepsopleidingen word je op de universiteit niet opgeleid voor een specifiek beroep. Met het behalen van een universitair diploma laat je zien dat je over academisch werk- en denkniveau beschikt. Als afgestudeerd gezondheidswetenschapper kun je onder andere aan de slag bij de overheid, onderzoeks- en zorginstellingen, de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), zorgverzekeraars, ziekenhuizen, consultancybedrijven en universiteiten in functies als:

Natuurlijk zijn de functies die je later kunt vervullen mede afhankelijk van de eventuele master die je na je bacheloropleiding gaat volgen.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Hoe lang duurt de opleiding?

De universitaire bacheloropleiding Gezondheidswetenschappen is een voltijdopleiding en duurt drie jaar. Met de titel Bachelor of Science (BSc) op zak, kun je een master volgen en je specialiseren in bijvoorbeeld zorgmanagement, voorlichting of epidemiologie. Rond je je master ook succesvol af, dan ben je Master of Science (MSc) en kun je solliciteren naar een functie als promovendus bij een universiteit. Je doet dan vier jaar onderzoek en geeft onderwijs aan de universiteit. Verdedig je met succes je proefschrift, dan verwerf je de titel doctor (dr.).

Wat doe je tijdens de opleiding?

De universitaire bacheloropleiding Gezondheidswetenschappen wordt door verschillende universiteiten aangeboden. Hoewel iedere universitet haar eigen focus en specialisatiemogelijkheden heeft, draait het bij bij elke opleiding om de vraag welke factoren invloed hebben op onze gezondheid en op welke wijze je de organisatie en kwaliteit van de gezondheidszorg kunt verbeteren. De ene opleiding legt hierbij meer de nadruk op een bedrijfskundige aanpak en de ander heeft een meer technologische of biomedische insteek. Het is dus verstandig je goed te oriënteren op de verschillende universiteiten als je interesse hebt in deze studie.

In het eerste jaar van de opleiding - de propedeuse - maak je kennis met het brede terrein van de Gezondheidswetenschappen. Vakken die op het programma staan zijn onder meer: Immunologie, Preventie en Gezondheidseconomie. Je volgt hoorcolleges en je werkt tijdens werkcolleges en practica  samen met medestudenten aan opdrachten. Een belangrijk deel van de tijd besteed je aan zelfstudie. Er wordt veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van je academische vaardigheden, zoals kritisch denken, analyseren, logisch redeneren en mondeling en schriftelijk communiceren. In het tweede en derde jaar verdiep je je verder in het vakgebied. Je kiest een minor waarbij je jezelf verder kunt verdiepen in een specifiek thema binnen de gezondheidswetenschappen. Maar je kunt je kennis ook verbreden door modules te volgen bij andere opleidingen, bijvoorbeeld Business Administration of Psychologie. Studeren in het buitenland is ook een mogelijkheid. Je sluit de bachelor af met een scriptie.

Welke toelatingseisen zijn er?

  • Vwo-diploma met elk profiel. Hoewel je met ieder profiel toegang hebt tot de opleiding, geven de vakken wiskunde (A of B), biologie, economie en scheikunde je een stevige basis om de opleiding met succes af te ronden.
  • Een propedeuse- of einddiploma van een hbo-instelling
  • Een propedeuse- of einddiploma van een andere universitaire opleiding

Informeer voor de exacte eisen bij de universiteit van je keuze.

Als je 21 jaar of ouder bent en niet aan de toelatingsvoorwaarden voldoet, kun je een toelatingsexamen afleggen: het colloquium doctum

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

  • Vind je zowel biologie als economie leuk?
  • Heb je een brede interesse op het gebied van gezondheid?
  • Spreekt de combinatie van biomedische vakken met management en beleidsmatige vakken je aan? 
  • Wil jij een bijdrage leveren aan het verbeteren van de volksgezondheid, maar wil je niet als zorgverlener aan het bed van de patiënt staan?
  • Vind je het leuk om oplossingen te bedenken voor complexe problemen op het gebied van maatschappelijke gezondheid?

Kun je de meeste vragen met een ‘ja’ beantwoorden, dan is de bacheloropleiding Gezondheidswetenschappen wellicht iets voor jou.

Welke wo-opleidingen lijken erop?

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Opleiding Studies in Gezondheid, Sport en Bewegen Wo-bacheloropleiding Gezondheidswetenschappen