Wo-opleiding Biomedische Wetenschappen

Hoe ontstaan ziekten en hoe kun je ze voorkomen en bestrijden? Dat is in een notendop waar het om draait in de universitaire bacheloropleiding Biomedische Wetenschappen. Tijdens de opleiding onderzoek je hoe ziekten worden veroorzaakt en doe je kennis op over onder meer bacteriën, virussen, lichaamsvreemde stoffen en erfelijke eigenschappen. Maar om te kunnen bepalen of en in welke mate processen verstoord zijn, moet je eerst weten wat normaal is. Daarom sta je tijdens de opleiding ook uitgebreid stil bij hoe een gezond mens in elkaar steekt en wat de functie is van bouwelementen als moleculen, cellen en organen. De studie richt zich vooral op onderzoek. Je komt dus niet – zoals bij de opleiding Geneeskunde – rechtstreeks in contact met patiënten. De opleiding Biomedische Wetenschappen kun je aan zes verschillende universiteiten volgen.

Wat kun je ermee worden?

Heb je de bacheloropleiding Biomedische Wetenschappen met succes afgerond, dan kun je bijvoorbeeld aan de slag bij een farmaceutisch of biotechnologisch bedrijf of een biomedisch onderzoekscentrum. De meeste afgestudeerden gaan na hun bachelor door met een aansluitende master en specialiseren zich in een bepaalde richting binnen het biomedisch vakgebied. Afhankelijk van de master die je hebt gevolgd, kun je hierna aan de slag als:

  • Onderzoeker bij universiteiten, ziekenhuizen, farmaceutische en biotechnologische bedrijven of bij onderzoeksinstituten als bijvoorbeeld het Nederlands Kanker Instituut (NKI)
  • Wetenschapsjournalist
  • Voorlichter
  • Docent Biologie binnen havo, vwo en hbo
  • Manager
  • Beleidsmedewerker bij ministeries, provinciale of gemeentelijke overheden of bijvoorbeeld bij patiëntenverenigingen of farmaceutische bedrijven
  • Gezondheidstechnoloog
  • Neurobioloog
  • Immuuntherapeut

Spreekt een academische onderzoekscarrière je aan en wil je je hierin verder bekwamen, dan kun je solliciteren naar een plaats als promovendus. Tijdens deze vierjarige opleiding tot onderzoeker schrijf je een proefschrift en doceer je aan de universiteit. Als je je proefschrift succesvol hebt verdedigd, ontvang je de titel doctor (dr.).

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Hoe lang duurt de opleiding?

De bacheloropleiding Biomedische wetenschappen duurt drie jaar. Als je de bacheloropleiding hebt afgerond, mag je de titel Bachelor of Science (BSc) voeren. Wil je een volledige academische opleiding, dan volg je na je bachelor een masteropleiding. Met een master specialiseer je je in een bepaalde richting, bijvoorbeeld in kanker, hersenen of hart- en vaatziekten. Er zijn ook masters die je voorbereiden op een managementfunctie of het beroep van eerstegraads docent Biologie.

Wat doe je tijdens de opleiding?

Het eerste jaar (de propedeuse) van de opleiding Biomedische Wetenschappen is een inleiding in het vakgebied. Het onderwijs bestaat uit hoorcolleges, werkgroepen, practica en zelfstudie. Je krijgt inzicht in de biologische processen bij de mens - zoals bloedsomloop, ademhaling en stofwisseling - en leert hoe gezondheidsproblemen kunnen ontstaan en hoe deze kunnen worden voorkomen of genezen. Je leert hoe het menselijk lichaam functioneert in het dagelijks leven, tijdens veroudering en bij het leveren van bijzondere (sport)prestaties. Onderwerpen die in het eerste jaar aan bod komen zijn onder meer: genetica, evolutie, humane anatomie, biochemie en celbiologie. Biomedische Wetenschappen is een echte onderzoeksopleiding en er is dan ook veel aandacht voor de ontwikkeling van je academische vaardigheden; je doet kennis op van onderzoeksmethoden en –technieken en leert hoe je een onderzoeksverslag schrijft en wetenschappelijk onderzoek presenteert. Daarnaast breng je veel tijd door in het laboratorium waar je practica volgt.
In het tweede en derde jaar van de opleiding ga je nader in op de onderdelen uit het eerste jaar en kies je een minor. Met een minor kun je je verdiepen in een bepaald thema, bijvoorbeeld genetica of neurowetenschappen, maar je kunt je ook verbreden en vakken in een andere richting volgen. Je kunt hierbij denken aan vakken op het gebied van psychologie of gezondheidswetenschappen. Je sluit je opleiding af met een eindscriptie.

Welke toelatingseisen zijn er?

Wil je Biomedische Wetenschappen studeren, dan moet je in het bezit zijn van een vwo-diploma met profiel Natuur & Techniek met biologie of Natuur & Gezondheid met natuurkunde.

Heb je een ander diploma, zoals een hbo-propedeuse of een hbo-einddiploma, of heb je wel een vwo-diploma maar een ander profiel, dan zul je moeten aantonen dat je over voldoende kennis (vwo 6-niveau) van Engels, scheikunde, biologie, natuurkunde en wiskunde beschikt.

Heb je geen vwo- of hbo-diploma en ben je ouder dan 21 jaar? Dan kun je deelnemen aan het colloquium doctum, ook wel 21+ toets. Slaag je voor dit toelatingsexamen, dan kun je je alsnog inschrijven voor de opleiding.

Biomedische Wetenschappen kent een numerus fixus. Dit houdt in dat er jaarlijks een bepaald aantal studenten aan de opleiding kan beginnen. Met een gemiddeld eindexamencijfer van acht of hoger word je direct tot de opleiding toegelaten, anders moet je loten.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

  • Fascineert het menselijk lichaam je en wil je weten hoe het in elkaar steekt en werkt?
  • Wil je weten welke methoden en technieken van onderzoek er zijn en hoe je ze kunt inzetten om het ontstaan van ziekten te achterhalen? 
  • Vind je biologie, natuurkunde en scheikunde leuke vakken?
  • Ben je geïnteresseerd in medische ontwikkelingen? 
  • Spreekt het je aan om onderzoek te doen op het snijvlak van geneeskunde en biologie? 
  • Houd je je liever bezig met onderzoek dan met patiënten?

Kun je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is de universitaire bacheloropleiding Biomedische Wetenschappen wellicht iets voor jou. Je kunt je verder oriënteren op de opleiding door een brochure aan te vragen of een open dag te bezoeken. Heb je de laatste vraag ontkennend beantwoord, dan past de universitaire opleiding Geneeskunde wellicht beter bij je.

Welke wo-opleidingen lijken erop?

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Opleiding Studies in Gezondheid, Sport en Bewegen Wo-opleiding Biomedische Wetenschappen