Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Opleiding Gezondheidszorg Hbo-opleiding Ergotherapie

Hbo-opleiding Ergotherapie

In de opleiding Ergotherapie leer je hoe je mensen met fysieke of psychische problemen oplossingen kunt bieden die ervoor zorgen dat ze zo zelfstandig mogelijk hun leven kunnen leiden. Om dat te kunnen volg je tijdens de opleiding medische en sociale vakken, leer je methoden om het functioneren van mensen te beoordelen, en krijg je vakken als tekenen en handvaardigheid.

Wat kun je ermee worden?

Als je de opleiding hebt afgerond, ben je ergotherapeut. Je kunt dan bijvoorbeeld aan de slag bij een zorginstelling, een thuiszorgorganisatie of een school voor gehandicapte kinderen. Ook kun je je als zelfstandig ergotherapeut vestigen.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Hoe lang duurt de opleiding?

De opleiding wordt alleen in voltijd aangeboden en duurt 4 jaar. Bij een enkele hogeschool is het mogelijk om bij goede studieprestaties versneld te studeren.
Bij sommige instellingen wordt een verkorte variant aangeboden voor mensen die al een ander diploma in het hoger onderwijs op zak hebben. De opleiding duurt dan 2,5 jaar.

Wat doe je tijdens de opleiding?

Tijdens de opleiding krijg je verschillende vakken:

Het onderwijs is vaak gecentreerd rond thema's: in één blok leer je van alles over kinderen, in weer een ander blok alles over ouderen. In die thema's komen dan alle bovengenoemde vakken aan bod. Voor het uitvoeren van opdrachten werk je vaak samen in groepjes.
Bij veel hogescholen is het onderwijs sterk gekoppeld aan de praktijk. Je doet dus veel praktijkopdrachten en stages. De afstudeeropdracht vindt vaak bij een externe opdrachtgever plaats.

Hoe zwaar is het?

De meeste studenten studeren binnen de gestelde studieduur van vier jaar af. Er zijn niet veel uitvallers. Dat betekent dat de studie goed te doen is in de tijd die ervoor staat. Wel is het programma doorgaans behoorlijk intensief en wordt er veel inzet van je verwacht, alleen al omdat je veel in groepjes samenwerkt.

Welke toelatingseisen zijn er?

Je wordt toegelaten met een diploma van een van de volgende vooropleidingen:

Hogescholen kunnen afwijkende of aanvullende eisen stellen; laat je dus goed informeren door de hogeschool van jouw keuze.

Er zijn meer aanmeldingen dan er plaatsen zijn, en daarom wordt er geloot. Meld je dus op tijd aan.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

Houd je van afwisseling, ben je zelfstandig, werk je graag voor en met mensen? En ben je bovendien ook nog creatief en praktisch ingesteld? Dan is ergotherapie wellicht wat voor jou.

Wat is het profiel van de studenten?

Het merendeel van de studenten is vrouw. De studenten zijn sociale en zelfstandige types, die graag wat willen betekenen voor andere mensen.

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Aanbevolen website

Auteur: Ysolde Bentvelsen

https://www.carrieretijger.nl/opleiding/gezondheidszorg/ergotherapie Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger