Hbo-opleiding Sport en Bewegen (Sportmanagement)

De hbo-opleiding Sport en Bewegen leidt je op tot manager op het gebied van sport en bewegen. Je leert zelfstandig voor diverse doelgroepen sportprojecten en -programma’s te ontwerpen, organiseren en uitvoeren. Ook leer je sportbeleid analyseren, ontwikkelen, voorbereiden en implementeren. Je bent dus zowel beleidsmatig als uitvoerend bezig met sportactiviteiten.

Wat kun je ermee worden?

Het werkterrein van de sector is breed. Je kunt aan de slag in de gezondheidszorg, de sport- en recreatiesector, bij de overheid en in het bedrijfsleven. Enkele voorbeelden van functies die je kunt uitoefenen zijn:

  • Sportmanager. Binnen een sport- of fitness-accommodatie of vereniging/ bedrijf ben je verantwoordelijk voor het management en (sport)beleid.
  • Gezondheidssportadviseur. Je doet onderzoek naar vragen op het gebied van gezondheid en bewegen en je ontwikkelt beweeg- en sportprogramma's voor diverse doelgroepen, zoals kinderen, jongeren, ouderen en mensen met beperkingen.
  • Sport- en bewegingsconsulent. Je voert door jezelf ontwikkelde beweeg- en sportprogramma's uit. 
  • Bewegingsdeskundige/instructeur. Je begeleidt groepen en individuen tijdens beweeg- en sportactiviteiten. 

Wat is het carrièreperspectief?

Steeds meer mensen bewegen of sporten; voor ontspanning, voor hun gezondheid, voor sociale contacten, voor revalidatie of therapie. Daardoor zijn er steeds meer sportleiders nodig die het sporten en bewegen op een professionele manier kunnen begeleiden. Veel afgestudeerden starten in een uitvoerende baan, bijvoorbeeld als sportinstructeur. Na enkele jaren werkervaring kun je vervolgens doorgroeien naar een leidinggevende functie.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

  • Organisatietalent. Als spin in het web weet je het overzicht te bewaren, kun je veel taken tegelijk aan, maar je weet je ook wanneer je zaken moet delegeren.
  • Commercieel inzicht. Je hebt oog voor kansen en weet deze om te zetten in echte successen.

Hoe lang duurt de opleiding?

Sport en Bewegen is een voltijdopleiding en duurt vier jaar. Ben je in het bezit van een mbo-diploma niveau 4 van een verwante opleiding, zoals CIOS, of heb je een hbo- of wo-opleiding gevolgd, dan kun je in aanmerking komen voor een verkort studietraject.

Associate degree Operationeel Sportmanagement

Wil je geen volledige hbo-opleiding doen, dan heb je bij de Hanzehogeschool Groningen de mogelijkheid om een tweejarig programma te volgen: de Associate degree Operationeel Sportmanagement. In deze opleiding komen diverse deelgebieden van sportmanagement aan bod, zoals financiën, sportmarketing en management en organisatie. Ook krijg je inzicht in de invloed die gemeenten, sportkoepels en commerciële instellingen hebben op de sport. Ben je na het behalen van je Associate degree het studeren nog niet beu, dan kun je zonder vertraging instromen in de hbo-opleiding en in twee jaar je bachelortitel behalen.

Wat doe je tijdens de opleiding?

In het eerste jaar van de opleiding - de propedeuse - oriënteer je je op je toekomstig beroep en werkveld. Je volgt theoretische vakken als anatomie, fysiologie, doelgroepen, sportmanagement, groepsdynamica, ondernemersvaardigheden en communicatie. Je zit niet alleen stil in de collegebanken; je doet zelf veel actief aan sport. Turnen, zwemmen en hockey zijn hier enkele voorbeelden van. In de hoofdfase van de opleiding verdiep je je in de wijze waarop je een sport- en bewegingsaanbod ontwikkelt dat aansluit op de wensen en behoeften van de verschillende doelgroepen, hoe je dit vervolgens uitvoert en begeleidt. Op je rooster staan vakken als methodiek en ontwerpen, sport- en bewegingssociologie, sportbeleidskunde, sportmanagement, sportfysiologie en informatica. Om de theorie in de praktijk te kunnen brengen loop je enkele stages in diverse werkvelden. Je rondt de opleiding af met een afstudeeropdracht.

Welke toelatingseisen zijn er?

Je wordt toegelaten met een diploma van één van de volgende vooropleidingen:

  • Havo met profiel Cultuur & Maatschappij, Economie & Maatschappij, Natuur & Gezondheid of Natuur & Techniek   
  • Vwo met profiel Cultuur & Maatschappij, Economie & Maatschappij, Natuur & Gezondheid of Natuur & Techniek   
  • Mbo-4

Ben je 21 jaar of ouder en heb je geen diploma dat toelating biedt, dan kun je je opgeven voor de 21+-toets. Slaag je voor deze toets, dan kun je alsnog met de opleiding beginnen.

Aanvullende eisen

Je kunt de opleiding aan drie hogescholen volgen: de Haagse Hogeschool, Hogeschool Windesheim en Hogeschool INHolland. Hogeschool Windesheim heeft voor deze opleiding een numerus fixus vastgesteld; er kunnen jaarlijks maar een beperkt aantal studenten instromen. Ook moet je er deelnemen aan een (sportmedisch) geschiktheidsonderzoek. Dit laatste geldt ook voor de Haagse Hogeschool.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

Kun je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is de hbo-opleiding Sport en Bewegen wellicht iets voor jou. 

Welke hbo-opleidingen lijken erop?


Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Opleiding Studies in Gezondheid, Sport en Bewegen Hbo-opleiding Sport en Bewegen (Sportmanagement)