Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Opleiding Economie en management Beleid/ondersteunend Hbo-opleiding Sport, Gezondheid en Management

Hbo-opleiding Sport, Gezondheid en Management

De hbo-opleiding Sport, Gezondheid en Management leidt je op tot een breed opgeleide manager met verstand van sport, bewegen en gezondheid. Je leert hoe je sport kunt stimuleren en organiseren. Je hoeft geen fervent sporter te zijn om tot deze opleiding te worden toegelaten, maar een grote affiniteit met sport is wel een vereiste.

Wat kun je ermee worden?

Spreekt het onderwerp gezondheid je aan, dan kun je bijvoorbeeld bij lokale, provinciale of landelijke overheden aan de slag, waar je beleid op het gebied van sport, welzijn en gezondheid ontwikkelt en uitvoert. Ook kun je terecht bij arbodiensten, zorgverzekeraars of sportmedische adviescentra, waar je je bezighoudt met de ontwikkeling en organisatie van activiteiten op het gebied van sport, arbeid, vrije tijd of educatie voor bedrijven en instellingen. Ook een functie als gezondheidsvoorlichter bij de GG&GD behoort tot de mogelijkheden.

Wil je je meer op sport richten, dan kun je bijvoorbeeld bij overkoepelende sportorganisaties terecht om van daaruit sportdeelname te stimuleren. Ook kun je bij lokale overheden de verantwoordelijkheid voor de sportfaciliteiten dragen of voor een professionele sportvereniging het management voeren. Ook kun je als zelfstandig ondernemer je eigen bedrijf beginnen. Denk bijvoorbeeld aan een eigen gezondheids(sport)centrum of een adviesbureau op het gebied van lifestyle.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Hoe lang duurt de opleiding?

De opleiding wordt zowel in voltijd als duaal aangeboden. Beide opleidingsvarianten duren vier jaar. Heb je een verwante mbo 4-opleiding gevolgd of heb je kennis en vaardigheden op hbo-niveau opgedaan in de dagelijkse praktijk, dan kun je in aanmerking komen voor een verkort studietraject.

Associate degree

Wil je geen volledige hbo-opleiding doen, dan heb je bij de Hanzehogeschool Groningen de mogelijkheid om een tweejarig programma te volgen: de Associate degree Operationeel Sportmanagement. In deze opleiding komen diverse deelgebieden van sportmanagement aan bod, zoals financiën, sportmarketing en management en organisatie. Ook krijg je inzicht in de invloed die gemeenten, sportkoepels en commerciële instellingen hebben op de sport. Ben je na het behalen van je Ad het studeren nog niet beu, dan kun je zonder vertraging instromen in de hbo-opleiding en in twee jaar je bachelortitel behalen.

Wat doe je tijdens de opleiding?

Het eerste jaar van de opleiding – de propedeuse – is een oriëntatie- en basisjaar, waarin je kennismaakt met je toekomstig beroep en werkveld: de sportwereld. Doe je de opleiding aan de Hanzehogeschool Groningen, dan volg je een gezamenlijke propedeuse met studenten van de Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding. Aan het einde van het eerste jaar maak je een definitieve keuze voor een major. In het tweede jaar verdiep je je vakinhoudelijke kennis en krijg je vakken zoals management en ondernemen. Ook doe je een aantal projecten en loop je een oriënterende stage. In het derde jaar doe je een langere stage bij een bedrijf naar eigen keuze. Tijdens je stage leer je de theorie toe te passen in de praktijk. Het laatste jaar staat in het teken van het afstuderen. Je sluit je opleiding af met een afstudeeropdracht.

Welke toelatingseisen zijn er?

Je wordt toegelaten met een havo-, vwo- of mbo-4-diploma. Heb je een havo- of vwo-diploma, dan ben je met elk profiel toelaatbaar. Hogescholen kunnen afwijkende of aanvullende toelatingseisen stellen; laat je hierover goed informeren bij de hogeschool van jouw keuze. 

Ben je 21 jaar of ouder en heb je geen diploma, dan kom je wellicht in aanmerking voor een 21+-toets. Vraag bij de instelling van je keuze naar de mogelijkheden.

Je kunt de opleiding aan twee hogescholen volgen: de Hanzehogeschool Groningen en de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN). De eerste kent een numerus fixus: er kunnen jaarlijks maar 150 studenten instromen. Ook moet je er deelnemen aan een sportmedisch geschiktheidonderzoek.

Hoe weet je of de opleiding bij je past?

Heb je de meeste vragen met 'ja' beantwoord? Dan is de hbo-opleiding SGM wellicht iets voor jou.

Welke hbo-opleidingen lijken erop?


Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/opleiding/economie-en-management/beleid-ondersteunend/sport-gezondheid-en-management Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger