Hbo-opleiding Sportkunde - leerroute Sport, Management en Ondernemen
De opleiding Sportkunde - leerroute Sport, Management en Ondernemen (SM&O) leidt je op voor management- en beleidsfuncties in de sportwereld. Je doet theoretische en praktische kennis op van sport, maar ook van marketing, financiën, beleid en organisatie. Je kunt de opleiding alleen aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) volgen.
Wat kun je ermee worden?
Na je afstuderen kun je aan de slag bij sportbonden, -koepels en -organisaties, de (semi-) overheid, instellingen, welzijnsorganisaties, evenementenbureaus en sportadviesorganisaties. Enkele voorbeelden van functies die je kunt uitoefenen zijn:
- beleidsmedewerker Sport & Recreatie
- projectleider
- manager van een bondsbureau
- beweegcoach
- adviseur
- manager van een sportschool
- sportmakelaar
- zaakwaarnemer van professionele sporters
- evenementenmanager bij een groot recreatiecentrum
Je kunt ook voor jezelf beginnen en je eigen sportschool of je eigen bureau voor sportbemiddeling en -organisatie starten.
Wat zijn de belangrijkste competenties?
- Managementvaardigheden. Als manager is het belangrijk dat je het beste uit anderen weet te halen, doelen stelt, kunt plannen, organiseren en delegeren.
- Vernieuwingsgericht. Je bedenkt en implementeert nieuwe activiteiten vanuit de visie van je (eigen) bedrijf. Dit vraagt om een flinke dosis creativiteit en durf.
- Financieel en cijfermatig inzicht. Als manager ben je verantwoordelijk voor een efficiënt en effectief financieel beleid en beheer van jouw afdeling of organisatie. Je kunt begrotingen opstellen en balansen en resultaatrekeningen lezen.
- Commerciële vaardigheden. Je hebt oog voor de behoeften van klanten en signaleert trends in sport en bewegen om deze vervolgens te vertalen naar kansen voor de eigen organisatie. Met marketing- en pr-activiteiten weet je je diensten onder de aandacht van potentiële klanten te brengen.
- Communiceren. Je hebt veel met anderen te maken, niet alleen binnen de organisatie waar je voor werkt, maar ook daarbuiten. Denk aan de collega’s met wie je samen een evenement organiseert, de klanten die je adviseert over faciliteiten of de vrijwilligers van de sportvereniging.
Hoe lang duurt de opleiding?
De voltijdopleiding aan de HvA duurt vier jaar. Ben je in het bezit van een mbo-diploma niveau 4 van een verwante opleiding, zoals CIOS, of heb je een hbo- of wo-opleiding gevolgd, dan kun je in aanmerking komen voor een verkort traject.
Associate degree Operationeel Sportmanagement
Wil je geen volledige hbo-opleiding doen, dan heb je bij de Hanzehogeschool Groningen de mogelijkheid om een tweejarig programma te volgen: de Associate degree Operationeel Sportmanagement. In deze opleiding komen diverse deelgebieden van sportmanagement aan bod, zoals financiën, sportmarketing en management en organisatie. Ook krijg je inzicht in de invloed die gemeenten, sportkoepels en commerciële instellingen hebben op de sport. Ben je na het behalen van je Associate degree het studeren nog niet beu, dan kun je zonder vertraging instromen in de hbo-opleiding en in twee jaar je bachelortitel behalen.
Wat doe je tijdens de opleiding?
Op het rooster staan vakken als eventmanagement, marktonderzoek, beleid en organisatie, financieel management, sportpsychologie, sportfilosofie, trainingsleer en coaching. Je leert de theorie in praktijk te brengen door het uitvoeren van opdrachten en projecten en tijdens verschillende stages. Tijdens de opleiding praat je niet alleen over sport, je bent zelf ook regelmatig op het sportveld te vinden. Je rondt je opleiding af met een stage en een afstudeeropdracht. Sluit je de opleiding met succes af, dan mag je de titel Bachelor of Sports, Management and Business voeren.
Welke toelatingseisen zijn er?
Om aan de opleiding Sportkunde - leerroute Sport, Management en Ondernemen te kunnen beginnen, moet je in het bezit te zijn van een havo-, vwo- of een mbo-diploma niveau 4. Heb je een havo-diploma met een C&M profiel, dan is wiskunde A of B een vereiste. Met een vwo-diploma ben je toelaatbaar met elk profiel.
Heb je geen van eerdergenoemde diploma´s, maar ben je wel 21 jaar of ouder dan kun je de 21+-toets afleggen.
Voordat je wordt toegelaten op de opleiding aan de HvA moet je daarnaast deelnemen aan een sportmedische keuring. Leg je deze test met goed gevolg af, dan kun je met de opleiding starten.
Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?
- Ben je gek op sport?
- Sport je actief?
- Ambieer je een managementfunctie in de sportwereld?
- Ben je ondernemend?
- Ben je creatief?
- Ben je ambitieus?
- Heb je organisatietalent?
Heb je de meeste vragen met 'ja' beantwoord? Dan is de hbo-opleiding Sportkunde - leerroute Sport, Management en Ondernemen wellicht iets voor jou.
Welke hbo-opleidingen lijken erop?
- Commerciële Economie
- Commerciële Sporteconomie
- Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding
- Sport en Bewegen
- Sport- en Bewegingseducatie
- Sport, Gezondheid en Management
Aanbevolen website
- Op de website van Hogeschool van Amsterdam vind je meer informatie over de hbo-opleiding Sportkunde.