Hbo-opleiding Sport- en Bewegingseducatie

Sport en bewegen zijn belangrijke ingrediënten voor een gezonde en actieve leefstijl. Tijdens de hbo-opleiding Sport- & Bewegingseducatie word je opgeleid tot bewegingsspecialist in het werkveld van sport en bewegen: vrije tijd, toerisme, recreatie en outdoor. Je leert hoe je op een ondernemende manier voor verschillende doelgroepen passende sport- en beweegprogramma’s ontwikkelt, organiseert en uitvoert. Ook leer je hoe je deelnemers begeleidt en advies uitbrengt. De opleiding wordt door drie hogescholen aangeboden: HAN, HZ University of Applied Sciences en Fontys.

Wat kun je ermee worden?

Na afronding van de opleiding Sport- en Bewegingseducatie kun je aan de slag bij recreatiecentra, evenementenorganisaties. (para)medische instituten, sportkoepels, health- en fitnesscentra, zorgverzekeraars, sportraden en -verenigingen of de (lokale) overheid. Je kunt hierbij denken aan functies als:

  • sport- en bewegingsagoog
  • sportbuurtcoach
  • eventcoördinator
  • topsporttrainer
  • gezondheidsadviseur
  • sportconsulent
  • beweegconsulent
  • leefstijladviseur
  • evenementenmanager

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Hoe lang duurt het?

Sport- en Bewegingseducatie kun je alleen in voltijd volgen. De duur van de opleiding is vier jaar. Als je een verwante vooropleiding gevolgd, zoals de mbo-4-opleiding Sport en Bewegen/CIOS, dan is het mogelijk om een verkort studieprogramma te volgen.

Wat doe je tijdens de opleiding?

In het eerste jaar van de opleiding – de propedeuse – maak je kennis met het werkveld waarin je later als sportprofessional werkzaam zult zijn en de taken die hierbij horen. Je leert bewegingsactiviteiten opzetten, mensen tot beweging aanzetten en je ontwikkelt je sportieve kwaliteiten. Vakken die op het programma staan, zijn onder meer: gezondheidskunde, psychologie, coachen, didactiek en sportmarketing. Naast hoorcolleges volg je werkcolleges en trainingen waarin je (sport)vaardigheden leert.

In de hoofdfase van de opleiding – het tweede tot en met het vierde jaar – verdiep je je verder in het vakgebied. Je maakt uitgebreid kennis met de verschillende doelgroepen waarmee je kunt gaan werken, zoals mensen in achterstandsituaties en mensen met een beperking. Aan het eind van het tweede jaar kies je een specialisatie: sport en beweging ter bevordering van een gezonde leefstijl of sport en bewegen ter bevordering van een actieve vrijetijdsbesteding. Je loopt stage, kiest een verbredende of verdiepende minor en rondt tot slot de studie af met een afstudeeropdracht. Je onderzoekt bijvoorbeeld hoe je het voedingspatroon van kinderen in een achterstandsituatie kunt verbeteren of welke bijdrage evenementen leveren aan citymarketing. Na het behalen van je diploma krijg je de titel Bachelor of Sports and Movement. Na de opleiding Sport- en Bewegingseducatie kun je gaan solliciteren, maar je kunt ook doorstromen naar de hbo-master Sport- en Beweeginnovatie of de universitaire opleiding Bewegingswetenschappen.

Welke toelatingseisen zijn er?

Voor de opleiding Sport- en Bewegingseducatie ben je toelaatbaar met een

  • havo- of vwo-diploma. Er gelden geen eisen aan je profiel.
  • mbo-4-diploma

Heb je niet de juiste vooropleiding, dan is het mogelijk om een 21+ toelatingsonderzoek te doen. Voorwaarde is wel dat je 21 jaar of ouder bent op het moment dat de opleiding start. Enkele hogescholen kennen daarnaast een decentrale selectie. Dit houdt in dat de opleiding zelf de meest geschikte studenten selecteert door middel van een selectieprocedure. Deze bestaat doorgaans uit een gesprek waarin onder meer je motivatie voor de opleiding wordt besproken en een sportmedische keuring.

Nigel Kleeman, tweedejaars Sport- en Bewegingseducatie:

“Veel mensen denken dat je hele dagen aan het sporten bent. Maar het gaat ook over belangrijke theorie. Wij zijn bijvoorbeeld veel bezig over hoe beweging van mensen tot stand komt. Of hoe je kunt omgaan met verschillende doelgroepen, zoals mensen met aandoeningen. Een mix van theorie en praktijk dus.”

Bron: website HZ University of Applied Sciences

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

  • Is het je ambitie om als professional in de sport te werken?
  • Ben je sportief?
  • Heb je een goed uithoudingsvermogen?
  • Heb je een goede motoriek?
  • Heb je een goede lichamelijke gesteldheid?
  • Vind je het leuk om anderen te helpen bij het ontwikkelen van een actieve(re) en gezonde(re) leefstijl?

Kun je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is de hbo-opleiding Sport- en Bewegingseducatie wellicht iets voor jou.

Welke opleidingen lijken er op?

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Opleiding Studies in Gezondheid, Sport en Bewegen Hbo-opleiding Sport- en Bewegingseducatie